Pas op met sommige kruiden in de keuken. In combinatie met bepaalde geneesmiddelen kunnen ze schadelijk zijn voor de gezondheid. "De grens tussen plant en geneesmiddel is flinterdun", zegt de Vlaamse toxicoloog Jan Tytgat in Het Nieuwsblad.

Onlangs waarschuwde het RIVM voor kruidenpreparaten met sint-janskruid. Het kruid kan de werking van medicijnen versterken of juist verzwakken, bijvoorbeeld voor chemotherapie of antivirale middelen. Ook zonder wisselwerking met medicijnen kan sint-janskruid leiden tot duizeligheid, diarree en snellere verbranding in de zon. Daarom moet er altijd een waarschuwing op de verpakking staan.

Er zijn nog veel meer kruiden die werkzame stoffen bevatten met een gezondheidseffect, denk aan ginseng, rode salie, kurkuma, knoflook, valeriaan, zonnehoed, ginkgo, gember, groene thee, mariadistel, grapefruit en limoen. Onbedoeld kunnen ze de werking van pijnstillers, bloedverdunners, antidepressiva, antipsychotica, ontstekingsremmers, virusremmers en zelfs chemokuren minder sterk of sterker maken.

Nieuw is de waarschuwing niet. Maar wel een teken van de grote onbekendheid van het publiek met de wisselwerking tussen kruidenpreparaten en medicijnen en de pogingen van de autoriteiten om grip te krijgen op de kruidenproductenmarkt. En dat gaat nu eenmaal gemakkelijker als je kruiden in het keurslijf van medicijnen weet te proppen, schreef bioloog en kruidenspecialist Tedje van Asseldonk hier meerdere malen. Om die reden vraagt het RIVM de overheid voedingssupplementen en theeën met sint-janskruid te reguleren.
Nieuwsblad - Lekker en gezond? Deze kruiden uit je keuken combineer je beter niet met medicijnen
  • Deel
Druk af