N #7, Ik droom niet, maar de meeste Nederlanders gaat teveel uit van de bestaande situatie die zwaar verankerd is. Wat je aan kleine lokale initiatieven ziet in andere delen van de wereld, vind je ook dichter bij huis.
4,40 Euro per liter melk is géén utopie.
Zoals in de Franse documentaire 'Le yaourt est-il blanc comme neige' op TV5, HIER op dailymotion. (Vanaf 1:50).
Op l’île de Chaillac, een eilandje in de rivier de Vienne, (zijrivier van de Loire) boert Guillaume Chaleix met slechts enkele koeien. Hij produceerd yoghurt waar hij 4,40/liter voor krijgt (in 2013). Inmiddels heeft hij er nog een paar producten aan toegevoegd. Hij doet ze zelf in potjes, brengt ze dagelijks naar enkele vaste afnemers en verkoopt ze op de markt.
Van de 50 beschikbare rassen heeft hij een paar 'Montbéliardes' en 'Brunes des Alpes' genomen, die bleken het meest geschikt voor de smakelijke volle yoghurt. De koeien worden in de winter uitsluitend gevoed met natuurlijk grasland en voedergewassen.
Als ik dat op de achterkant van een bierviltje benader, dan kom ik met 1 koe aan 6.000 liter volle yoghurt per jaar à 4,40 (26.400 euro), bij een grondprijs van ca. € 3.000/ha (2019). Hij onderscheidt zich op deze manier van andere (bio) boeren die de melk geen meerwaarde geven.
Guillaume Chaleix is elke zaterdagochtend aanwezig op de markt van Saint-Junien en op de boerenmarkten van de gemeente Vienne Glane, en elke donderdag op het eiland Chaillac van 17 tot 20 uur.
Krantenartikel: LePopulaire
Heb ik vorig jaar ook al eens op FL gezet: Foodlog