8
Fotocredits: 'Boeren met natuur’ op Twickel', Frank Stroeken

FlashLesje agrarische geschiedenis

Om het simpel te zeggen: de moeite waard. Correctie van het beeld van Mansholt: hij veroorzaakte de overproductie niet maar wilde die juist beperken. Ook het aantal boeren moest omlaag, niet gedwongen maar geholpen. Niet te veel boeren en overproductie voorkomen. Wie dat regelt, bezorgt de boer een fatsoenlijk inkomen. Dat is precies de opgave waar Nederland nu nog steeds voor staat.

Nieuwe Oogst - Dam Jaarsma: 'Mansholts uitgangspunt zou nog steeds het streven moeten zijn', 28 mrt 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #8
  • 31 mrt '21
  • 21:43

N #7, Ik droom niet, maar de meeste Nederlanders gaat teveel uit van de bestaande situatie die zwaar verankerd is. Wat je aan kleine lokale initiatieven ziet in andere delen van de wereld, vind je ook dichter bij huis.

4,40 Euro per liter melk is géén utopie.
Zoals in de Franse documentaire 'Le yaourt est-il blanc comme neige' op TV5, HIER op dailymotion. (Vanaf 1:50).

Op l’île de Chaillac, een eilandje in de rivier de Vienne, (zijrivier van de Loire) boert Guillaume Chaleix met slechts enkele koeien. Hij produceerd yoghurt waar hij 4,40/liter voor krijgt (in 2013). Inmiddels heeft hij er nog een paar producten aan toegevoegd. Hij doet ze zelf in potjes, brengt ze dagelijks naar enkele vaste afnemers en verkoopt ze op de markt.

Van de 50 beschikbare rassen heeft hij een paar 'Montbéliardes' en 'Brunes des Alpes' genomen, die bleken het meest geschikt voor de smakelijke volle yoghurt. De koeien worden in de winter uitsluitend gevoed met natuurlijk grasland en voedergewassen.

Als ik dat op de achterkant van een bierviltje benader, dan kom ik met 1 koe aan 6.000 liter volle yoghurt per jaar à 4,40 (26.400 euro), bij een grondprijs van ca. € 3.000/ha (2019). Hij onderscheidt zich op deze manier van andere (bio) boeren die de melk geen meerwaarde geven.

Guillaume Chaleix is elke zaterdagochtend aanwezig op de markt van Saint-Junien en op de boerenmarkten van de gemeente Vienne Glane, en elke donderdag op het eiland Chaillac van 17 tot 20 uur.

Krantenartikel: LePopulaire
Heb ik vorig jaar ook al eens op FL gezet: Foodlog

N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
  • #7
  • 31 mrt '21
  • 12:21

#4 Joep
En jij denkt dat de opbrengstprijzen voor de boer in Frankrijk beter zijn? Blijf rustig dromen. We hebben een markt.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #6
  • 31 mrt '21
  • 7:46

"'Stedelijke ontwikkeling en natuur zullen wereldwijd steeds meer beslag leggen op de ruimte."
Merkwaardige zin. Dat stedelijke ontwikkeling beslag gaat leggen op de ruimte, oké, maar 'natuur' ook, dat ben ik nog niet tegen gekomen. Natuur neemt alleen maar verder af. Of is het zo, dat de steeds schaarsere natuur beslag gaat leggen op de ruimte?
Er zit ook iets ecomodernistisch in het idee van Dam: intensieve landbouw, en daarnaast grond vrij maken voor natuur.
Verder noemt Jaarsma CO2-vastlegging in de grond door organische stof. Dat past in de zorg voor een goede bodem, maar die klimaatplannen? Lijkt mij twijfelachtig, zoals Jaarsma het ziet, het betreft maar al te vaak korte keten, oftewel cyclische CO2: het gaat erin en eruit.
"'Rabobank heeft kort geleden de Carbon Bank opgericht. Die richtte zich in de eerste plaats op de boomaanplant in Afrika en inmiddels ook op de veengronden in Nederland. Maar waarom niet op alle akkerbouw- en weidegrond in de EU?" Dat begrijpt Jaarsma dan niet. Welnu, groeiend bos en goed beheerd veen leggen CO2 vast ' (veen met verlaagde grondwaterstand stoot daarentegen CO2 uit, best veel), de rest is veel twijfelachtiger tot gewoon nul, lees oa dit .

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #5
  • 31 mrt '21
  • 0:16

Ik heb iets gemist, we zijn tegenwoordig een eiland geworden dat is afgesplitst van de EU met importheffingen geloof ik.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #4
  • 30 mrt '21
  • 21:35

#3, snap ik niet, kwaliteit en prijzen van de producten gaan dan toch omhoog, wat ik veel zie in Frankrijk. (kaas 24 euro op de markt, rauwe melk 2 euro/liter, boerderij-ei 0,40, boerderijkip ....)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.