Het nieuws van het weekend van 27 en 28 maart 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

Kerkgangers met korte lontjes
Bijeenkomsten rond geloof en levensovertuiging zijn, ook tijdens de lockdown, uitgezonderd van de maatregelen voor samenkomsten. De overheid stelt dus geen maximum aan het aantal personen in een kerk, moskee, synagoge of ander gebedshuis. Journalisten die poolshoogte gingen nemen in Krimpen aan den IJssel en op Urk moesten het echter ontgelden: kerkgangers vielen diverse journalisten aan.

Het korte lontje leidde tot verontwaardiging onder politici, onder wie PvdA-leider Lilianne Ploumen, SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen en VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius. CDA-minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat de ongeregeldheden bespreken met de koepels van kerken, aldus Het Financieele Dagblad (4.1): "Journalisten moeten gewoon hun werk op een veilige manier kunnen doen. Agressie tegen journalisten kan leiden tot ondermijning van het democratisch gehalte van de rechtsstaat."

Burgerwetenschap voor coronaslachtoffers
Een pinguïn met een mondkapje in zijn maag, een baars verstrikt in een latex handschoen, vogels, egels, krabben en vleermuizen verstrikt in de elastiekjes van een mondkapje... De voorbeelden van dieren die te lijden hebben onder de mondmaskers en handschoentjes die ons moeten beschermen tegen het coronavirus zijn inmiddels legio. Twee Leidse biologen verzamelden de waarnemingen op de sociale media van tientallen fotografen, zwerfvuilrapers, vogelaars, wildopvangcentra en dierenartsen. Ze schreven er een overzichtsartikel over in het vakblad Animal Biology, aldus Nature Today (4.3). Maar ze willen nóg exacter in kaart brengen welke impact het corona-afval heeft op de natuur, hoe vaak en waar interacties plaatsvinden tussen corona-afval en dieren.

Daarom openden ze de site Covidlitter.com op. Met een oproep aan de vele burgerwetenschappers die Nederland - en de rest van de wereld - inmiddels telt: meld je observaties van corona-materiaal en dieren (dat kan dus ook een nest van mondkapjes zijn) op de site. En vooral: gebruik herbruikbare mondkapjes!

4.000 monnikenkazen
De monniken van de Abbaye de Cîteaux, net onder Dijon, zochten hun heil ook op het internet. De 19 Trappisten die het klooster nog bevolken, maken rauwmelkse kaas. Pre-corona zetten ze die met gemak af naar de horeca en bezoekers van de webshop. Maar door de sluiting van de restaurants stortte de verkoop in. Met als gevolg dat er in de kelders van het klooster 4.000 kazen 'over' zijn. "We hebben geprobeerd onze 75 koeien uit te leggen dat ze minder melk moesten produceren, maar dat hebben ze blijkbaar niet begrepen," zegt broeder Jean-Claude in The Guardian (1.2).

Om de kaas te redden, deed de abdij een oproep op internet start-up Divine Box, speciaal opgezet om kloosterproducten te verkopen. Het doel was nog voor pasen minstens 1 van de 2,8 ton kaas te verkopen. Met succes: binnen 24 uur was de kaas uitverkocht.
Dit artikel afdrukken