Het nieuws van 24 maart 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

Eetwandelen in de steden
Horeca dicht, terrassen gesloten, festivals afgelast, lockdown en avondklok: wat blijft er nog over aan vertier? Wandelen en afhaal-eten. Combineer die twee en wat krijg je: een coronaproof kroegentocht, Stadswandeling-met-benefits of een WijnSpijs Take Away-tocht, het is maar hoe je het noemt. Slimme ondernemers organiseren inmiddels in tientallen steden culinaire wandelcircuits (Het Financieele Dagblad, 2.2). Duizenden Nederlanders namen al deel aan zo'n 'ondergrondse' culinaire wandeltocht, van Leeuwarden tot Maastricht.

Hoezo 'ondergronds'? Omdat verschillende gemeenten er moeite mee hebben. Ja, het is fijn dat de horeca er een steuntje mee in de rug krijgt. Maar nee, het zijn georganiseerde evenementen waar te veel mensen te dicht op elkaar dezelfde route lopen en het besmettingsgevaar hoog is. In een flink aantal gemeenten geldt bovendien een alcoholverbod. Daarom verzinnen diezelfde slimme ondernemers listige oplossingen. 'Rode koffie' in meeneembekers, 'Groene thee' in plastic bekertjes. Flesjes maar dan met de dop er op. Ondertussen wandelen de 'ondergrondse' drinkers - als ze een kaartje hebben kunnen bemachtigen; de meeste eetwandelingen zijn in no time uitverkocht - langs restaurants waar ze bij de wandeling behorende hapjes of gerechten 'ophalen'. De deelnemende horecazaken zijn er blij mee: 350 wandelaars is en blijft veel meer dan de 'gewone' afhaalbestellingen. "De eerste keer dat ik hier weer naar binnen liep en de lampen aandeed, was ik zo blij als een kind. De chef-kok kan weer lekker aan het werk. We zien onze klanten en ons personeel weer."

'Rennen' in Wageningen
In de studentenstad Wageningen doen ze niet aan wandelen, maar aan 'rennen'. Voor Wageningse studenten betekent 'rennen' "om elf, twaalf, één uur bij een spontaan feestje weggaan, via sluiproutes naar huis lopen, bij drukke straten goed om je heen kijken, en wanneer een stilstaande auto plots zijn koplampen opengooit (politie!), zo snel als je kunt de benen nemen," legt student Tom uit in Trouw (4.1). Schrijft de politie ook meer coronaboetes uit in studentensteden? Trouw vroeg het na, maar de politie wil het niet vertellen. Avondklokboetes worden "landelijk gegenereerd en gecommuniceerd", heet het.
In Leiden is de gemeentewoordvoerder iets toeschietelijker: "Veruit de meeste studenten/jongeren respecteren de avondklok. Desondanks is het zo dat bij de overtredingen die [de Leidse boa's] tegenkomen, het relatief vaak gaat om studenten en jeugd. Soms rennen ze hard weg, kruipen ze onder auto’s of springen ze in de bosjes.”

Dit artikel afdrukken