Nog maar een miljoen jaar geleden was Groenland begroeid en misschien wel bebost. Dat blijkt uit de onderste 4,5 meter van een 1,4 kilometer lange ijskern die in de jaren '60 door de ijskap van Groenland geboord is. Die onderste meters bestonden uit bodemmateriaal en daar waren de onderzoekers van toen niet zo in geïnteresseerd. Toen de ijskern een paar jaar geleden bij toeval teruggevonden werd - hij was in een vriezer in Kopenhagen beland en daarna 'vergeten' - kwam dat goed uit, want waren er nieuwe technieken beschikbaar om het materiaal mee te analyseren.

Dat leverde een onverwachte ontdekking op: tussen het zand en de steentjes van de bevroren blubber zitten fossiele takjes, bladeren en mos. Een angstaanjagende ontdekking, volgens de onderzoekers. Ergens in de afgelopen 1 miljoen jaar was Groenland ijsvrij en begroeid. Dat betekent dat Groenland nog veel gevoeliger is voor klimaatverandering dan gedacht. Want een miljoen jaar geleden - de aarde is ongeveer 4,5 miljard jaar oud - was er nog geen mens en al helemaal geen antropogene broeikasgasuitstoot die de aarde opwarmt.

Het is niet ondenkbaar dat de hele Groenlandse ijskap opnieuw kan smelten. Dat heeft grote gevolgen voor de kustgebieden wereldwijd, waaronder ook Nederland, zegt hoofdonderzoeker Andrew Christ in Scientias.
Scientias - Plantenresten onder 1,3 kilometer dik Groenlands ijs vertellen een angstaanjagend verhaal
  • Deel
Druk af