Wat een paar minuten beleefde openingswoorden had moeten zijn bij de aanvang van de eerste Chinees-Amerikaanse top sinds het aantreden van Joe Biden als president, ontaardde in "een pittige openbare twist," schrijft de NRC.

In Alaska ontvingen de Nationale Veiligheidsadviseur van president Biden, Jake Sullivan, en minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Li en de hoogste functionaris voor het buitenland, Yang Jiechi. Vooraf hadden de Amerikanen de verwachtingen getemperd: de bijeenkomst mocht niet gezien worden als het begin van een geïnstitutionaliseerde dialoog. De Chinezen waren optimistischer: zij hoopten dat de VS zich constructiever zouden opstellen dan onder president Trump. Diens ambtsperiode werd gekenmerkt door een handelsoorlog met China, waarbij forse importheffingen op Chinese producten van kracht werden.

Beide partijen gingen er met gestrekt been in. De VS verweten China vrede en veiligheid in de wereld in gevaar te brengen door zich niet aan normen en afspraken te houden. Als voorbeeld noemde Blinken het Chinese optreden in Hongkong en de behandeling van de Oeigoerse minderheid (volgens de VS is daar sprake van een genocide). China verwees naar racisme in de Amerikaanse samenleving. De Chinese televisie toonde niet één sprekende Amerikaan waardoor het beeld ontstond van een "alleszins redelijk China dat zich nooit zou laten knechten door een onredelijk en bemoeizuchtig Amerika."

Ondertussen bleef onduidelijk hoe de struikelblokken in de Amerikaans-Chinese betrekkingen aangepakt gaan worden. "We gaan terug naar Washington en kijken waar we staan," vatte Sullivan de top samen. Voorlopig stevenen de 2 landen af op "minder dialoog, minder compromissen en meer conflicten", aldus de krant.

Terwijl de EU China meer en meer als een gevaar ziet, meldt de NRC ook dat het Verenigd Koninkrijk onder Boris Johnson zich na de Brexit nadrukkelijk op Azië richt. Waar de groten vechten en niet weten wat ze willen, liggen kansen voor de kleine groten.

NRC - Chinezen en Amerikanen gebruiken hun topontmoeting als show voor eigen publiek
  • Deel
Druk af