Het nieuws van het weekend van 6 en 7 maart 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

'De dikke man'
Gemiddeld zullen Belgen (en ook andere Europeanen) na de coronacrisis zo'n 3% zwaarder blijken. Dat voorspelt obesitasexpert Caroline Braet (UGent) in De Morgen (zie 3.2). We mogen er wat lacherig over doen, over onze extra coronakilo's, maar grappig zijn ze allerminst, zegt Braet. “We zijn tijdens de crisis nog meer sedentair gaan leven en dat is bijzonder nefast. We leven in een westerse wereld waar er zoveel overschot is aan voeding dat er wel moet gecompenseerd worden met beweging, wil je een echte ramp vermijden. Het is dus geen kwestie meer van ‘aanleg hebben om dik te worden’, het is iets waar iedereen nu echt mee bezig moet zijn." Maar niet door fanatiek en streng te gaan diëten. Dan weet je van te voren eigenlijk al dat je na afloop nog meer gaat wegen dan voordien: het beruchte jojo-effect.

Hoe dan om te gaan met de corona-kilo's? Want ze zijn echt, laat Martine Kamsma zien in de NRC (3.3). De 'dikke man' van boven de 50 is op alle mogelijke manieren overtegenwoordigd in de corona- en gezondheidsstatistieken. Braet suggereert de volgende aanpak: "Eigenlijk is de grote boodschap dat we niet moeten proberen af te vallen maar wel moeten proberen gelijk te blijven in gewicht."

In België krijgen mensen met obesitas voorrang bij de vaccinaties tegen Covid-19. Het leidt tot kritiek op de sociale media. Vreselijk, zegt Braet. "Want mensen met obesitas zijn wel degelijk risicopatiënt en zitten gevangen. Het is heel schrijnend dat ze dan nog eens scheef bekeken worden omdat ze eerder gevaccineerd kunnen worden. Geloof, me, die mensen hebben vaak meer discipline dan u of ik.” Met die woorden raakt Braet aan het verschijnsel 'fat shaming', dat diepgeworteld is in onze (Westerse) samenleving.

In The Guardian (3.1) verwoordt columnist Zoe Williams de tragiek van de groeiende buiken als volgt: "Wat ik niet kan uitstaan is de sfeer van vrolijkheid rond het verband [van obesitas] met zwaarlijvigheid; voor een heleboel mensen is klopt de wereld weer. Het is geen tragedie, het zijn gewoon die minder belangrijke mensen. Het is niet de wrede en toevallige hand van het lot, het is een gezonde morele uitkomst - ongedisciplineerde mensen die het verdienden, kregen het. Obesitas is de magic bullet: het tovert een sprookjeswereld tevoorschijn waarin slechte dingen alleen slechte mensen overkomen. Hoe meer negatieve gevolgen je aan overeten kunt verbinden, hoe rechtvaardiger je je kleine wereld hebt gemaakt."

Geen griep
Bij het RIVM is deze winter nog geen enkel officieel geval van griep geregistreerd (NOS, 3.4). Dat blijkt uit de steekproeven die bij ongeveer 40 huisartsenpraktijken worden afgenomen. Van de 10 personen met griepklachten die vorige week getest zijn, hadden er 2 het rhinovirus (dat ook verkoudheidsklachten veroorzaakt), eentje corona maar niemand een influenzavirus. Dat is de hele winter al zo, aldus het RIVM. Er zijn wel 'verzachtende' omstandigheden: veel huisartsen hebben hun werkwijze aangepast en de meeste mensen met griepachtige klachten worden in een GGD-teststraat getest - op corona, niet op influenza. Tel daarbij op dat de coronamaatregelen - vaak handen wassen, afstand houden, mondkapjes, minder vliegverkeer en lockdowns - en het feit dat meer mensen een griepprik hebben gehaald, en ook het influenzavirus heeft minder kans om over te slaan.

Coronadrukte in de kraamkamer
"Verstoring, ik kan het niet bewijzen, maar die aanname durf ik wel voor mijn rekening te nemen," zegt boswachter Frank Theunissen in het AD (4.5). Zaterdagochtend werd, op klaarlichte dag, een jonge wolvin doodgereden op de N224 in Ede, nabij restaurant Planken Wambuis. "Waarom duikt een wolvin midden op de dag bij een drukke rijksweg op? Ze moet in paniek zijn geraakt." Wandelaars, fietsers, loslopende honden - de Nederlandse bossen en natuurgebieden zitten er boordevol mee. Reden voor de boswachters van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Goois Natuurreservaat en LandschappenNL, de vier grote natuurbeheerders van Nederland, bij de toegangen tot hun natuurgebieden borden te plaatsen. "Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur" staat er op, aldus Trouw (4.4). Half maart begint het broedseizoen van talloze dieren, het duurt tot 15 juli. Met de boodschap 'kraamkamer' hopen de natuurbeheerders recreanten mee te geven dat ze zich rustig en aan de regels moeten houden. Ook de doodgereden wolf was zwanger.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken