Er is een simpele manier om mensen minder vlees te laten eten. Geef restaurants alleen een vergunning als een derde van het aanbod op de menukaart vegetarisch of veganistisch is.
Dat schrijft Henriëtte Prast, hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg, in een opinie op Trouw.
Volgens de hoogleraar kan dat met een beroep op de de Drank- en Horecawet (1964). Die let namelijk op sociale hygiëne. De wet werd in 2013 aangepast om gezondheidsschade door alcohol bij jongeren en verstoring van de openbare orde door drankgebruik te voorkomen. Een individueel doel (gezondheid) mag volgens de wet door een collectief doel (openbare orde) worden afgedwongen.
Volgens Prast is het een vaststaand gegeven dat vlees eten slecht is voor de menselijke gezondheid, terwijl mensen juist in de horeca meer vlees eten dan thuis. Daarom zou de Horecawet ingezet moeten worden om collectief vleesminderen af te dwingen.
De menukaart hoeft van Prast niet helemaal veganistisch of vegetarisch. Ze vermeldt niet of ook een derde van het wijnaanbod verplicht veganistisch geklaard moet zijn en of melk en andere zuivelproducten liefst afgeraden moeten worden ten gunste van zuivelalternatieven.
De ervaring met de horeca-sluitingen tijdens de Covid-19 pandemie leert dat gesloten restaurants leiden tot een wederopbloei van de vleesverkopen in slagerijen voor thuisgebruik.
Trouw - Gebruik de horecavergunning om vlees eten te ontmoedigen
Dat schrijft Henriëtte Prast, hoogleraar economie aan de Universiteit van Tilburg, in een opinie op Trouw.
Volgens de hoogleraar kan dat met een beroep op de de Drank- en Horecawet (1964). Die let namelijk op sociale hygiëne. De wet werd in 2013 aangepast om gezondheidsschade door alcohol bij jongeren en verstoring van de openbare orde door drankgebruik te voorkomen. Een individueel doel (gezondheid) mag volgens de wet door een collectief doel (openbare orde) worden afgedwongen.
Volgens Prast is het een vaststaand gegeven dat vlees eten slecht is voor de menselijke gezondheid, terwijl mensen juist in de horeca meer vlees eten dan thuis. Daarom zou de Horecawet ingezet moeten worden om collectief vleesminderen af te dwingen.
De menukaart hoeft van Prast niet helemaal veganistisch of vegetarisch. Ze vermeldt niet of ook een derde van het wijnaanbod verplicht veganistisch geklaard moet zijn en of melk en andere zuivelproducten liefst afgeraden moeten worden ten gunste van zuivelalternatieven.
De ervaring met de horeca-sluitingen tijdens de Covid-19 pandemie leert dat gesloten restaurants leiden tot een wederopbloei van de vleesverkopen in slagerijen voor thuisgebruik.
Splits de menu s op in vlees groenten en koolhydraten. Dan is aan de voorwaarde voldaan en kan iemand die liever geen groenten eet die achterwege laten en een extra stukje vlees bestellen.
Al weer een lid van de Partij voor de Dieren die een mening heeft die in hun straatje past. Waarom moet die groep de meerderheid hun wil opleggen.
Zal een steakhouse blij mee zijn...
Ook fraai trouwens dat een hoogleraar economie dit mag spuien: "Volgens Prast is het een vaststaand gegeven dat vlees eten slecht is voor de menselijke gezondheid".
Ik denk daar nl heel anders over. Ik vind het prima dat mevrouw geen vlees eet, maar ze hoeft mij niet te vertellen wat ik wel en niet mag eten.
'Volgens Prast is het een vaststaand gegeven dat vlees eten slecht is voor de menselijke gezondheid'
Als dat zo is, dan moet je bij de bron beginnen en de veeteelt zwaar gaan belasten zoals met andere ongezonde producten tabaks- en alcoholaccijns?
Sinds een 'professor' uit Tilburg sprak over de schofterigheid van vleeseters, heb ik een bias: ik zie al het werk uit Tilburg als weinig wetenschappelijk en vooral als een (politieke) mening. Fout, ik weet het.