Het nieuws van 1 maart 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Vaccindiplomatie
Europa maakt zich zorgen over een 'propagandaoorlog'. China en Rusland profileren zich als de weldoeners die arme landen in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Oost-Europa hun vaccins aanbieden. Dat doen ze in ruil voor leningen. Zo breiden de beide wereldmachten hun invloedssfeer uit, met vaccinaties "als speelstukken op het geopolitieke schaakbord", schrijft het Financieele Dagblad (4.6). Om niet helemaal buiten spel te komen staan, besloot de Europese Commissie haar bijdrage aan Covax, het door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgezette fonds van waaruit vaccins gedoneerd gaan worden aan 92 ontwikkelingslanden, te verdubbelen naar €1 miljard. Overigens dragen ook individuele landen als Nederland bij aan Covax, waarmee het Europese totaal op €2,2 miljard komt.

Covax wil in totaal dit jaar 1,3 miljard inentingen beschikbaar stellen voor de inwoners van 92 ontwikkelingslanden; vorige week kwam het eerste miljoen inentingen aan in Ghana en Ivoorkust. Overigens is ook de nieuwe president Joe Biden van de Verenigde Staten razendsnel ingesprongen op het Covax-initiatief, terwijl zijn voorganger Donald Trump de banden met de WHO helemaal verbroken had. De VS dragen $4 miljard aan Covax bij, aldus The New York Times (4.7). Ook volgens deze krant is 'the era of the vaccine diplomacy' aangebroken.

Vaccintoerisme
Naast het geopolitieke schaakspel met vaccinaties, is er ook sprake van ’voordringen' op kleine schaal. In sommige landen zijn het politici die profiteren van een - al dan niet via vaccindiplomatie verkregen - voorrangsinenting. Zo is de president van Argentinië al ingeënt, net als de oud-president, en zijn gezin. In Peru 450 zijn prominente Peruanen al vorig najaar gevaccineerd, schrijft de NRC (3.4). En in Groot-Brittannië baarde het exclusieve 'reis- en lifestyle-bureau' Knightsbridge Circle onlangs opzien met een aanbieding voor een 'privé-afspraak' voor een Pfizer-vaccinatie in Dubai.

Voor 40.000 pond kon je een vaccinatie-vakantie boeken, als je tenminste ouder dan 65 was én lid van de Knightbridge Circle (alleen op uitnodiging en tegen betaling van 24.000 pond aan contributie per jaar). Zo'n 2.000 informatieverzoeken vlogen de initiator om de oren. Plus de nodige kritiek. Niet alleen om de prijs, maar ook omdat de vaccintoeristen geen Pfizerprik bleken te krijgen, maar het vaccin van het Chinese Sinopharm.

Inmiddels heeft ook Cuba zich gemeld als vaccintoeristenhemel. Het land heeft 4 eigen vaccins in ontwikkeling. Bij groen licht kan er snel opgeschaald worden, zodat er ook buitenlanders ingeënt kunnen worden. "Already, Cuba is floating the idea of enticing tourists to its shores with the irresistible cocktail of sun, sand and a shot of Sovereign 2," aldus The New York Times. Ofwel: zon, zee, strand en een Cubaans corona-shot.
Dit artikel afdrukken