Aan deze stap zijn jaren van discussie tussen retailers, boeren en dierenbeschermers voorafgegaan. Als gezamenlijk initiatief ontwikkelde het CBL, de koepel van supermarktorganisaties, de Kip van Morgen omdat de stap van een plofkip naar de kip met 1 ster van de Dierenbescherming als te groot, want te duur, werd gezien. Die Kip van Morgen was van een trager groeiend hybride ras, maar sneller slachtrijp dan de 1-ster kip, die oorspronkelijk Volwaard (2007) heette omdat de naam Boerenkip niet gepikt zou zijn door de Reclame Code Commissie.
De Autoriteit Consument en Markt (ACM), Nederlandse mededingingswaakhond, wees de kip af omdat die consumenten op hogere kosten zou jagen, zonder hen een keuze voor betaalbaardere varianten te bieden. Jumbo besloot tot een kip tussen de Kip van Morgen en de 1-ster kip in, de zogeheten Nieuwe Standaard Kip. De overige supermarkten kozen allemaal voor een lichte variant op de Kip van Morgen. Na vandaag is die situatie doorbroken en zet Albert Heijn als marktleider een streep door de Kip van Morgen.
In juli 2019 werd nieuwe wetgeving afgesproken om kippen van Morgen toch mogelijk te maken. De marktleider doorbreekt die wettelijke noodzaak vermoedelijk door het zetten van een nieuwe norm.
Wakker Dier maakte het Albert Heijn de afgelopen 2 jaar moeilijk met niet aflatende campagnes tegen de AH-variant van de Kip van Morgen, maar feliciteerde AH vanmorgen direct met de nieuwe 1-ster kip, die eigenlijk al bestaat sinds 2007. Hij ontstond uit een samenwerking tussen voerbedrijf Coppens en slachter Flandrex (inmiddels onderdeel van Plukon). Het idee voor de Volwaard/1-ster kip werd bedacht door voormalig directeur Ad Kemps van Coppens en uitgewerkt in samenwerking met Marijke de Jong van de Dierenbescherming. Zij wilden de kip behoeden voor nog snellere groei en voorzagen grenzen aan de mogelijkheden van het dier.
Anno 2021 voegt Albert Heijn eigentijdse duurzaamheidselementen toe aan de kip uit 2007. De mest van de dieren wordt 100% circulair verwerkt, zegt AH. Daarnaast starten de blauwe boeren met het opwekken van stroom via zonnepanelen of wind om vanaf 2025 100% zelfvoorzienend zijn in hun stroombehoefte. AH wil 100% transparant worden over de herkomst van het voer van de kippen en de verduurzaming van de eiwitten in het kippenvoer. De overgang naar het 1 ster Beter Leven Keurmerk moet de uitstoot van fijnstof en ammoniak (stikstof) met zo'n 50% minder verminderen. Verder wil AH de CO2uitstoot van de kippen met minimaal 15% reduceren in 2030 ten opzichte van 2018. AH belooft de boeren een afnamegarantie om de boeren investeringen op de langere termijn te kunnen laten doen. De extra kosten voor het Beter voor-programma krijgen de boeren direct vergoed via hun inkoopprijs.
Kippenvel! Albert Heijn stapt over op sterkip Wat een gigantisch goed nieuws voor de kippen, de boeren en de klanten. Gefeliciteerd @albertheijn!! https://t.co/RpDHphzjF9
— Wakker Dier (@WakkerDier) March 1, 2021
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
1, de kip wordt veel minder duurzaam, want voor elke Kg vlees is veel meer input nodig.
2. De andere zeer belangrijke reden van deze move staat niet in het stuk, de beoogde traceability en gegevens over de kip die nu, waarschijnlijk automatisch, gedeeld moet gaan worden met AH, of daar voor betaald gaat worden, of je terugkoppeling krijgt als boer om jezelf bv te kunnen vergelijken met andere ondernemers?
3. Ze gaan iets opzetten om elke boer Co2 neutraal te maken, iets vaags met zonnepanelen en wind, wat gaan ze doen, zij gaan die panelen voor jouw leggen en financieren, die je middels een contract gaat betalen? Hoe lang loopt zoiets, kun je er wel onderuit?
Boeren blijf op uw hoede, geef niet alles klakkeloos af, probeer ook echt wat te verdienen, eis langdurige zekerheden als er investeringen gevraagd worden.
Frank, eet een beetje minder kip en het probleem van meer inputs is opgelost. Dat zei Simone Hertzberger in antwoord op jouw opmerking toen ze afscheid nam bij AH. Wouter Klootwijk was erbij, AH-baas Marit van Egmond zat naast haar en ik-zei-de gek stelde de vraag. Het is al weer een jaar of 5 geleden, maar de gedachte was er al. Een beetje minder, maar leuker voor de kip: wat kan daar nou tegen zijn?
De kippenhouders van deze kippen - ik ben er vroeger regelmatig geweest toen de Volwaards er pas waren - vinden het leuker om deze dieren te houden omdat ze 'weer echter kip' zijn. Hun woorden.
Maar in 1 ding heb je gelijk: het betekent minder kip voor mensen die nog geen kip kunnen eten. Dat is waar. Maar als je dat bedoelt, dan moet je het wel goed zeggen en dan moet je die kip ook gewoon daar maken waar die mensen wonen. Dan kunnen ze er namelijk ook nog eens wat aan verdienen. Dat vinden ook de Nigerianen die ik in 2020 leerde kennen dankzij Covid-19. Trouwens, ik durf te voorspellen dat zij een forse voorsprong zullen nemen op het gebied van waardecreatie op basis van het delen van data. Daar hebben we het bij toeval morgen over: met Nigerianen en Nederlandse technology providers.
Heeft zo’n 1✭ kip nou ook meer smaak?
#3 Theo. Ik zou het niet weten. Ik ken alleen mijn eigen smaak. Ik weet niet hoe die pappillen van een kip werken.
Pap pillen. Het nieuwe kippenvoer.