Het nieuws van het weekend van 27 en 28 februari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Met de kennis van nu
Op zaterdag 27 februari 2020, precies een jaar geleden, werd de eerste coronapatiënt in Nederland geteld. Het virus (SARS-CoV-2) en de ziekte die het veroorzaakt (covid-19) hadden nog niet eens een naam. De datum tekent het begin van een bizar jaar en een opeenstapeling van steeds verdergaande maatregelen. De Volkskrant vraagt 12 hoofdrolspelers, van zorgbestuurder Ernst Kuiper, via coronajournalist Maarten Keulemans en OMT-lid Aura Timen tot long covid-patiënt Nadine Böke, een brief aan zichzelf te schrijven, met de kennis van nu (de Volkskrant, 3.2). In hindsight is het nauwelijks te behappen wat we allemaal te verstouwen hebben gekregen. Het dwingt respect af voor de veerkracht, het improvisatievermogen en de daadkracht waarmee we - nog steeds - de crisis het hoofd bieden.

Amperhalve meter
Maar het beleid vertoont ook forse scheuren. In de horeca bijvoorbeeld. De 'terrassenstrijd' is tot het kookpunt opgelopen. De smeekbede van minister Hugo de Jonge ten spijt, gingen dit weekend de terrassen open in Zwolle. Symbolisch weliswaar (Metro, 1.1), maar het tekent de wanhoop van de ondernemers die weinig mogelijkheden meer resten dan de Staat voor het gerecht te dagen om hun faillissementen te voorkomen (NOS, 1.2).
Het publiek is het ook zat. En dat stelt handhavers voor een uitdaging. Hoe handhaaf je als BOA of politie (AD, 1.3, RTL Nieuws, 1.5), als mensen in te groten getale parken en natuurgebieden opzoeken? Of als de terrassen, ondanks alle waarschuwingen, toch open gaan op 2 maart aanstaande?
Vooral voor jonge Nederlanders is de maat vol. In het AD (4.5) verwoordt Saskia Noord het treffend: "Anderhalve meter is amperhalve meter geworden, mijn kinderen hug ik, mijn vrienden zie ik, de avondklok is er om te ontduiken."

Groepsimmuniteit en endemie
Toch moeten we er rekening mee houden dat SARS-CoV-2 een blijvertje is. De NOS ondervroeg 18 virologen, immunologen, epidemiologen, vaccinologen en infectiologen. Zij zijn het er unaniem over eens dat het coronavirus niet meer weg zal gaan. Van een pandemie wordt het een endemie, waartegen we ons kunnen beschermen door vaccinaties. Als maar voldoende mensen zich laten vaccineren, bereiken we op termijn de zo gewenste groepsimmuniteit. Maar ook en zelfs dan, laat de Volkskrant zien, blijft het coronavirus onder ons (3.4) en houdt het nog vele muterende onzekerheden in petto.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken