Het nieuws van 22 februari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Problemen bij horecagroothandels
Horecagroothandels raken in de problemen. Een steeds groter deel van hun voorraad gaat over de datum, zelfs de lang houdbare producten. Zo is bij horecagroothandel VHC Jongens 60 tot 70% van de voorraad over de datum (BNR, 1.2). Volgens de Stichting Horeca Groothandels zijn de steunpakketten van de overheid niet voldoende om bedrijven overeind te houden (BNR, 1.6). Tel daarbij op dat het ernaar uitziet dat hun afnemers - de kroegen, restaurants en hotels - voorlopig nog niet open mogen. Schattingen gaan nu uit van een omzetverlies van 33% naar €8 miljard, afhankelijk van het afzetsegment.

1 april
Geen dag om grapjes te maken, maar een dag om te heropenen. 's Werelds grootste brouwerij AB Inbev eist van de Belgische regering dat cafés en restaurants er vanaf 1 april 2021 weer open gaan (Marketing Tribune, 1.3). De Belgische brouwerijketen verwacht dat de Belgische regering deze week beslist over de heropening van de horeca. "Het is genoeg. De horeca, de toeleveranciers en de brouwerijen staan onder enorme financiële druk. Het is nu of nooit, we moeten op 1 april de horeca terug opendoen, op een veilige manier." Daarbij hoort geen onderscheid gemaakt te worden tussen cafés en restaurants, aldus AB Inbev. In Nederland heeft de horeca er inmiddels ook genoeg van: De horeca is het zat en sleept de Staat voor de rechter, schrijft het Algemeen Dagblad.

Ook in Nederland pleit AB Inbev voor heropening, beginnend met het terras (RTL Nieuws, 1.5). Net als concurrent Heineken maakt de bierbrouwer zich zorgen over de Nederlandse horeca. Het bedrijf houdt rekening met een flinke faillissementsgolf en vreest dat duizenden horecaondernemers de coronacrisis niet zullen overleven.

Van pandemie naar endemie
Juist omdát corona zich tot endemie ontwikkelt, moet de samenleving van het slot. Dat zegt columnist Sander van Walsum in de Volkskrant (3.4). Hij zegt dat in het licht dat het steeds waarschijnlijker wordt geacht dat corona, net als andere luchtwegvirussen, onder ons zal blijven. "Een endemische ziekte rechtvaardigt niet de permanente begrenzing van burgervrijheden. Althans: niet in samenlevingen als de onze." Van Walsum pleit naar aanleiding van de plannen van Herstel NL voor een begin van de discussie over een gefaseerde heropening van de samenleving. "We zullen ermee moeten leren leven om over te kunnen gaan tot de orde van de dag, al is dat een andere orde dan de orde die we kenden." Hoe de overgang van pandemie naar endemie verloopt hangt nog van veel dingen af. Mutaties, duur immuniteit en de snelheid waarmee wereldwijd vaccins kunnen worden toegediend. Pas 15% van de landen zou zijn begonnen met vaccineren.
Dit artikel afdrukken