Het nieuws van 17 februari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Geld voor voer
Dierentuinen die door de coronacrisis in moeilijkheden zitten, kunnen vanaf volgende week een beroep doen op overheidssteun (De Telegraaf, 1.1). Er is toestemming van de Europese Commissie om de parken te hulp te schieten. Daarvoor legde het kabinet al eerder €39 miljoen opzij. "Dierentuinen hebben het zwaar”, zegt verantwoordelijk minister Carola Schouten. "Ze zijn gesloten, maar tegelijkertijd loopt de zorg voor de dieren door. Het kan niet zo zijn dat het welzijn van de dieren in gevaar komt, bijvoorbeeld doordat er geen budget is voor voedsel.” Welk deel van de kosten dierentuinen vergoed krijgen wordt vastgesteld op basis van het omzetverlies. Wie een beroep doet op de regeling moet een reorganisatieplan indienen zodat de dierentuinen in de toekomst beter in staat zijn om schommelingen in het aantal bezoekers op te vangen. Ook moeten zij ingaan op zaken als dierenwelzijn, educatie en conservatie.

Europese oversterfte
Tussen maart en november vorig jaar registreerden Europese landen gezamenlijk een oversterfte van ongeveer 450.000 mensen (Deutsche Welle, 4.3). Het bureau Eurostat registreerde een stijging van de oversterfte in 2020 in vergelijking met dezelfde periode in 2016 tot 2019. De eerste piek was in april met een gemiddelde van 25% meer oversterfte. Het aantal sterfgevallen bereikte een nieuwe, hogere piek in november van 40%, waarbij vooral Oost-Europa zwaar werd getroffen. In Bulgarije, Polen en Slovenië werden meer dan 90% meer sterfgevallen geregistreerd dan normaal in de maand november.

Coronakilo's in de min
De Telegraaf verwachtte een boel verhalen over aangekomen coronakilo's. Het omgekeerde bleek waar (3.7). Bij de wekelijkse peiling van de krant kwamen alleen reacties binnen van mensen die zijn afgevallen. Meer sporten, vasten, tijd over, stress en de knop die eindelijk omging zijn enkele redenen waarom de aanname van de krant dat mensen door het vele thuiszitten aangekomen zouden zijn niet juist lijkt.

Ingebakken eigen gelijk
Bestuurders Mark Kramer en Hans Meij van Amsterdam UMC reageren in Het Financieele Dagblad over het oordeel van de rechtbank Den Haag dinsdagochtend over opheffen van de avondklok (4.6). Ze vinden het afschaffen niet zorgwekkend, maar wel dat noodzakelijke maatregelen aangevochten worden. "Als je een coronamaatregel met succes bestrijdt, wat betekent ‘succes’ dan eigenlijk? Stijging van de besmettingen? Dat lijkt een Pyrrus-overwinning." Ze vragen zich af of we het over de beperkende maatregelen moeten hebben, of over ons gedrag. Het baart hen zorgen dat de strenge regels op zichzelf niet effectief genoeg zijn. Ze plaatsen kanttekeningen bij het ingebakken eigen gelijk van Nederlanders: "wij zijn zo gewend om op ons eigen beoordelingsvermogen te varen, dat we niet goed in staat zijn om de overheidsmaatregelen op onszelf toe te passen." Kramer en Meij hebben een advies: "aanvaard de beperkingen, put hoop uit vaccinaties en laat onze beleidsmakers zorgen dat alle Nederlanders daarvoor als de wiedeweerga in aanmerking komen. Tot die tijd kan alleen ons eigen handelen bijdragen aan de reductie van corona én de reductie van botte maatregelen."
Dit artikel afdrukken