Het nieuws van 16 februari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Juridische chaos
De rechtbank van Den Haag besloot dinsdagochtend de avondklok per direct op te heffen. Volgens de rechtbank voldeed de invoering van de avondklok niet aan het vereiste "spoedeisende belang", zoals dat wel zou zijn bij een dijkdoorbraak (Nu.nl, zie 3.3). De zaak van het opheffen van de avondklok was aangespannen door protestgroep Viruswaarheid. Na eerdere pogingen die voor de rechter waren gestrand, was deze zaak 'een klap in het gezicht' voor het kabinet (De Telegraaf, zie 4.5). Viruswaarheid-voorman Engel verwacht vanavond veel feestende mensen op straat, mocht het hof het besluit handhaven (NOS, zie 4.7).


De Nederlandse overheid ging onmiddellijk tegen de uitspraak in beroep. In een zogenoemd 'schorsingsincident' heeft de overheid het gerechtshof gevraagd de avondklok te handhaven tot er definitief uitsluitsel in de zaak gewezen wordt. Mocht het spoedberoep stranden, vroeg premier Mark Rutte Nederland vanmiddag gewoon na 21.00 uur thuis te blijven (Trouw, zie 4.4). De supermarkten gaven gehoor aan dat verzoek en besloten gewoon om 21.00 uur te sluiten, hoewel ze dat graag anders hadden gezien (AD, 4.7).

Het spoedberoep dat dinsdagmiddag om 16.00 uur begon, werd vrijwel direct weer geschorst door de rechter. Jeroen Pols, jurist van de protestgroep, noemde de rechter vooringenomen en wraakte de rechtbank daarna (Het Parool, zie 4.13). Weer iets later wees de wrakingskamer het wrakingsverzoek af en kon de het beroep alsnog plaatsvinden. De overheid voerde Jaap van Dissel als expert aan (NOS, 4.14). Het Hof schorste de zaak iets na 20.00 uur om tot een besluit te komen en hoopt snel met een mondelinge uitspraak te komen. "We moeten nog naar huis", zei voorzitter Tan-de Sonnaville.

Na een kort beraad kwam het gerechtshof dinsdagavond tot een besluit: de uitspraak van de rechtbank in Den Haag over de opheffing van de avondklok wordt opgeschort; vrijdag wordt het hoger beroep over de opheffing inhoudelijk behandeld door het hof. "Het hof vindt dat het belang van de Staat voor de tussenliggende tijd ("het voorkomen van een jojo-effect") zwaarder weegt dan het belang van Viruswaanzin (dat maar een paar dagen last heeft van de schorsing).

De zaak trekt internationaal veel aandacht. Zo schrijft de BBC (4.15): While this court victory specifically relates to the Dutch situation, it could be used as a precedent by anti-lockdown groups seeking to overturn Covid-related rules in other countries too.

Proefevenement
Tijdens de eerste aflevering van een serie 'proef-evenementen' ontstond al snel weer 'pre-corona gedrag' (NOS, zie 4.12). De reeks moet aantonen of en hoe evenementen coronaproof georganiseerd kunnen worden.

Maandag kwamen in Utrecht zo'n 500 congresgangers (dicht)bij elkaar. De bezoekers moesten een negatieve test laten zien, de temperatuur laten meten, hun paspoort tonen en een koordje dragen. De tag aan het koordje hield bij hoe lang en hoe vaak de deelnemers in contact met anderen stonden. Op basis daarvan kan later bepaald worden welke maatregelen nodig zijn om het besmettingsrisico laag te houden. Door middel van testen en mondkapjes hopen veel locaties grotere aantallen mensen (dan de huidige 30) te kunnen ontvangen.

Behalve de strikte voorzorgsmaatregelen bezorgde het experiment de bezoekers blije gezichten. Binnenkort experimenteren de onderzoekers nog met andere evenementen, zoals een theatervoorstelling, voetbalwedstrijden en een dance-event. Binnen twee maanden moeten de resultaten van de experimenten bekend zijn; wanneer daadwerkelijke versoepelingen volgen voor de evenementenbranche is nog onbekend (NRC, zie 3.4).

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken