Voor het onderzoek kregen ongeveer 2.000 obese personen in 129 gezondheidsinstellingen in 16 landen gedurende 68 weken óf elke week een injectie met semaglutide, óf een niet-werkzame placebo. Verder kregen ze begeleiding om gezond te eten en te bewegen. Het onderzoeksverslag verscheen in het toonaangevende vakblad New England Journal of Medicine.

De deelnemers aan de geblindeerde, gerandomiseerde trial die een placebo kregen, vielen in combinatie met een regime van dieet en fitness gemiddeld 2,4 procent af. Degenen die het middel semaglutide dat getest werd wel kregen, verloren gemiddeld bijna 15 procent van hun lichaamsgewicht. Een derde viel zelfs 20 procent af.

Dat is meer dan met welk ander obesitasmedicijn ooit gehaald werd. Maagverkleiningsoperaties, die het meest effectief zijn om af te vallen, leveren 25 à 30 procent gewichtsverlies op. Net als na een maagverkleining verbeterden een aantal metabole stoornissen als semaglutide werd gebruikt, zoals hoge glucose- en vetgehalten in het bloed, en hoge bloeddruk. Ook bij proefpersonen die wel dik waren, maar niet diabeet.

Incretine
“Dit is het begin van een nieuw tijdperk van effectieve behandelingen van obesitas,” zegt onderzoeksleider Robert F. Kushner van Northwestern University Feinberg School of Medicine in Chicago in The New York Times.

Semaglutide is een zogeheten GLP1-agonist, een synthetische variant van glucagon-like peptide 1 (GLP-1), dat weer een incretine is, een bepaald soort darmhormoon. Het is een van de hormonen die betrokken is bij de regulering van glucose, zowel door de aanmaak van insuline in de alvleesklier te stimuleren als door de opname van glucose te vertragen.

Darmhormonen zijn een interessant (ook financieel) onderzoeksgebied voor artsen, biochemici en farmacologen. Het doel is het endocriene (hormonale) systeem met een medicijn zo te sturen, dat er blijvend gewichtsverlies is zonder bijverschijnselen. Dan moet blijken – ook nu met semaglutide - of een behandeling ook voor verzekeraars acceptabel is.

Novo Nordisk
In de behandeling van diabetici is al eerder vastgesteld dat semaglutide gewichtsverlies als bijwerking had. Het wordt verkocht door producent Novo Nordisk onder de merknaam Ozempic in doses van 0,25, 0,5 en 1 mg en in pilvorm voor oraal gebruik. Het onderzoek werd mede opgezet en gefinancierd door de Deense farmaceutische multinational.

De afgelopen jaren zijn vergelijkbare experimentele trials gehouden om de effectiviteit van semaglutide in de behandeling van obesitas te onderzoeken. Maar die waren van kortere duur en er werden geringere doses gebruikt. Voor behandeling van diabetes wordt wekelijks een injectie met 1 mg gegeven. In deze trial kregen de deelnemers 2,4 mg per week, een aanzienlijk hogere dosis.

Levenslang
Ondanks de hoge dosering werden maar weinig van de bekende bijwerkingen (misselijkheid en diarree) gemeld. Andere medicijnen die gebruikt worden om af te vallen, geven veel akeliger bijverschijnselen en kunnen mede daardoor maar kortstondig gebruikt worden. De trial kon het vanwege de duur van 68 weken nog niet laten zien, maar aangenomen mag worden dat het medicijn levenslang gebruikt moet worden om werkzaam te blijven.

In de The New York Times komt een vrouw aan het woord die deelnam aan het onderzoek en niet wist of ze het middel of een placebo kreeg. Maar na een tijdje viel ze zo veel af, dat ze het wel doorkreeg in welke arm van het onderzoek ze zat. Toen de trial eindigde, en ze geen semaglutide meer kreeg, kwam ze meteen weer in gewicht aan.
Dit artikel afdrukken