3
Fotocredits: 'Magelhaenpinguïn en meeuwen', Wikimedia Commons

FlashPinguïn op je pizza

Door klimaatverandering gaan er in de toekomst meer paddenstoelen op Antarctica groeien, waardoor pinguïns meer op vogels dan op vissen gaan lijken, wat erin zal resulteren dat we vaker pinguïn op pizza’s met champignons gaan aantreffen. Klinkt bizar? Dit slaat inderdaad als een tang op een pinguïn. Twee onderzoekers publiceerden recent een artikel vol bijzondere aannames en conclusies in een zogeheten rooftijdschrift om aan te tonen dat deze tijdschriften alleen bestaan om geld te verdienen, niet om kwalitatief onderzoek te verspreiden. Zo zijn peer reviews in tegenstelling tot bij gerenommeerde vakbladen geen onderdeel van het publicatieproces. Hierdoor is het vrij makkelijk om complete onzin te laten publiceren. Eerder verscheen al een postmodern onderzoek naar visserij waarin de onderzoekers 200 vissen interviewden over hun seksleven. Ook ‘What’s the Deal with birds?’ is een aanrader, met in de abstract: "Birds are pretty weird. I mean, they have feathers. WTF?".

Scientias - Hoe een onzin-onderzoek over pinguïnpizza's toch gepubliceerd kon worden, 8 feb 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Eric-Jan Hoogendijk
  • #3
  • 9 feb '21
  • 21:15

Wat mij betreft genomineerd voor de IG-Nobelprijs.

Hoorde net dat de Zuid-Afrikaanse penguins in de dierentuinen naar binnen gehaald worden vanwege de kou. Niet vanwege de hier en in Zuid-Afrika alom aanwezige paddestoelen.

Laura te Nijenhuis
Laura te Nijenhuis Levensmiddelentechnologie
  • #2
  • 9 feb '21
  • 15:19

Frank Eric van der Meer Het is volgens mij duurder om in een rooftijdschrift te publiceren, maar wel makkelijker en sneller (geen peer review dus ook geen verbeteringen nodig). Het probleem is dat wetenschappers publicatiedruk hebben en daarom toegeven aan dit soort praktijken. Het Wikipedia artikel over rooftijdschriften legt wel mooi uit hoe dat zit.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 9 feb '21
  • 7:27

Het gaat hier om 'rooftijdschriften' waarin onderzoekers hun artikelen kunnen plaatsen, tegen een betaling. Dat kan complete fake zijn, er is geen peer review. Voor een paar honderd € kan je complete onzin plaatsen.
- om in een gerenommeerd tijdschrift te plaatsen, mét peer review, is dat duurde en moeilijker voor een onderzoeker? De geldvraag, en het gedoe, werden in het scientias-artikel namelijk niet gesteld.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.