Dankzij onderzoek van de TU Delft staan we misschien aan het begin van een biotechnologische revolutie. Promovenda Eline Postma en promotor Pascale Daran-Lapujade zijn erin geslaagd om gistcellen zelf een extra chromosoom te laten bouwen uit stukjes ingebracht synthetisch DNA.

De onderzoekers testten de effectiviteit door bakkersgistcellen kleine stukjes van een chromosoom te geven met daarop genen voor glycolyse. Glycolyse is het proces waarbij suiker omgezet wordt in energie. Tegelijkertijd schakelden de onderzoekers de cel-eigen glycolysegenen uit. Uiteindelijk bleef 36 procent van de gistcellen in leven door een functioneel chromosoom bij elkaar te puzzelen. Een exceptioneel hoog percentage voor dit type experiment.

Gist is niet alleen belangrijk in de voedingsindustrie, maar ook voor het maken van medicijnen en biobrandstoffen. Om gistcellen specifieke eigenschappen te geven, sleutelen onderzoekers en bedrijven aan de cel-eigen chromosomen. Dit werkt, maar is complex en omslachtig. De nieuwe ontwikkeling begon dan ook met de vraag of dit sleutelen niet makkelijker kan. De methode kan een belangrijke bijdrage leveren aan het goedkoper en efficiënter maken van biotechnologische processen. Bovendien levert het inbrengen van een volledig chromosoom allerlei nieuwe mogelijkheden op.

Voormalig Vegetarische Slager Jaap Korteweg ontwikkelt zich op dit moment tot Vegan Cowboy door in te zetten op geprogrammeerde gist. Hij realiseert zijn plan om vegan kaas te maken door gisten zodanig te conditioneren dat zij melkeiwitten gaan produceren en hij van gras direct melk kan maken zonder tussenkomst van koeien.
Trouw - Een doorbraak in gist dankzij Delfts onderzoek: ?Het kan een revolutie worden?
  • Deel
Druk af