Het nieuws van 2 februari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Onderaan in de vaccinatieranglijst
Nederland loopt met vaccineren nog altijd achter op andere Europese landen. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), de Europese versie van het RIVM, publiceert een vaccinatie-ranglijst waarop de vaccinatievorderingen van ieder land inzichtelijk zijn gemaakt (Europa Nu, zie 4.11). Nederland gaf nog maar 1,5% van zijn bevolking de eerste corona-prik. Duitsland (2,6%), Polen (3%) en Ierland (11,5%) zijn duidelijk al verder dan Nederland. Volgens het ECDC heeft Nederland tot nu toe 215.498 doses toegediend, terwijl 757.020 doses zijn geleverd. Dat betekent dat pas 28,5% van de voorraad is gebruikt. Ter vergelijking: Ierland, Letland en Litouwen maakten hun voorraden al op.

Versoepelingen
In de persconferentie van vanavond maakte demissionair premier Mark Rutte duidelijk dat de harde lockdown tot 2 maart van kracht blijft. Wel is er ruimte voor wat versoepelingen - die al uitgelekt waren: zo gaan ondanks het oplaaien van de Britse variant van het coronavirus (AD, zie 4.8) de basisscholen en kinderopvang weer open. Met strenge maatregelen.

Niet-essentiële winkels mogen open voor 'click & collect', bestellen en afhalen. De avondklok blijft op de planning staan om per 10 februari ten einde te komen (Het Parool, zie 4.9), maar dat besluit het kabinet pas dit weekend, als er meer inzicht is in het effect van de avondklok en de éénpersoonsbezoekregel.

'Mensen zijn het zat'
Over de versoepelingen is binnen het Outbreak Management Team (OMT) stevig gediscussieerd. Het advies waarmee het OMT 'eensgezind' naar buiten kwam, luidde dat door "maatschappelijke afwegingen dringend ruimte gewenst is voor perspectief en versoepeling". Het Parool interpreteerde dat net even anders: de mensen zijn het zat, de nevenschade loopt anders te veel op.

Tegenover de versoepelingen staat de onvermijdelijke 'derde golf' per eind februari. Tijdens de persconferentie zei Rutte dat het r-getal voor het 'oude' coronavirus rond de 0,85 ligt. Voor de Britse variant is het 1,3. Dat betekent dat het aantal besmettingen met die variant iedere week verdubbelt. Maar, werd Rutte niet moe te herhalen, de besmetting onder kinderen blijft beperkt. En daarom gaan de scholen, met strenge maatregelen, toch open. Hoe tegenstrijdig dat ook lijkt.

Fouten
Tijdens de persconferentie werd demissionair minister Hugo de Jonge aangesproken op zijn 'rekenfouten' (AD, 4.1). Ja, erkende de Jonge, er zijn fouten gemaakt. Maar die zijn ook gecorrigeerd (Rijksoverheid, 3.6). En ja, daar ben ik eindverantwoordelijk voor. Maar daar bleef het bij. Rutte nam het voor zijn minister op door te zeggen dat het niet de laatste fout zal zijn die er gemaakt wordt. En dat hij daar steeds opnieuw transparant over zal zijn en het uit zal leggen.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken