3
Fotocredits: 'Accident', Pexels via pixabay

FlashNulsecondenregel

Is de vijfsecondenregel nou flauwekul of zit er een kern van waarheid in? Volgens levensmiddelenmicrobioloog Gerrieke van Middendorp ligt het allemaal aan de omstandigheden: tijd, vocht en type vloer. Raakt een stukje komkommer of watermeloen de grond, dan zit het in een fractie van een seconde vol bacteriën. Bij een stukje brood duur het wél langer dan vijf seconden. Vocht en zoetigheid blijken funest. Het type vloer maakt ook nog uit. Op een gladde vloer blijven meer bacteriën aan je eten plakken dan op vloerbedekking. Bacteriën zijn overigens doodgewoon en ook niet slecht. Je ziet alleen met het blote oog niet of er toevallig een schadelijke E.coli- of Salmonellastam in je huis is komen wonen. Bij twijfel kun je de nulsecondenregel hanteren.

Weer Wat Wijzer: Werkt de vijfsecondenregel? - Resource online, 1 feb 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #3
  • 2 feb '21
  • 22:26

Bij mij thuis is er geen enkel tijdsprobleem. Je kan hier van de vloer eten.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 2 feb '21
  • 20:43

Volgens mij hangt veel ervan af hoe vaak je de tegelvloer reinigt, en waarmee.
Hoe zit het met bestek? Als je in een restaurant je ongebruikte vork of mes op de grond laat vallen krijg je direct een nieuwe (of dezelfde?) alsof het levensgevaarlijk is om hem te gebruiken.

Simone Hertzberger
Simone Hertzberger Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #1
  • 2 feb '21
  • 16:07

Britse microbiologen onderzochten in 2014 de vijf seconden regel. De onderzoekers concludeerden dat de vijf seconden regel echt waar is - enigszins afhankelijk van de ondergrond en de aard van het voedsel. Zij onderzochten vooral de overdracht van E. coli en Staphylococcus aureus.

De onderzoekers stelden vast dat bacteriën zich het minst snel hechten aan voedsel vanaf met tapijt beklede vloeren en sneller vanaf een gladde vloer. De producten die de onderzoekers testten, waren: toast, pasta koekjes en kleverige snoepjes.

De onderzoekers voerden ook een consumentenonderzoek uit. Zij vonden dat 87% van ondervraagde consumenten op de grond gevallen eten gewoon consumeren.

In hun presentatie drukken de onderzoekers kruisbesmetting uit in percentages. Dat kan alleen als een besmetting homogeen is verdeeld, maar meestal zijn ziekteverwekkers niet homogeen verdeeld in vaste levensmiddelen (natuurlijk wel in vloeibare levensmiddelen, maar die raap je niet op als je ze hebt laten vallen).

Het maakt nogal uit of er een hond of een kat rondloopt in huis, of erger nog terrariumdieren.

Bovendien kan er van alles op de grond liggen (poep, haren, parasieten) waardoor het onverstandig is om iets wat op de grond gevallen is in je mond te stoppen.

In 2004 is de IGNobel prijs uitgereikt voor onderzoek naar dit onderwerp.

Eerder gepubliceerd in de Nieuwbrief VoedselVeiligheid uitgegeven door Vakmedianet van 1 april 2014 (dit is geen 1 april grap)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.