Nieuws over de coronapandemie vind je overal. Op Foodlog helpen we je het te duiden, door het te rangschikken in 4 thema's. In onze dagelijkse newsroom, het Corona-effect, brengen we je een selectie van de berichten die wij relevant vinden uit de (inter)nationale pers.
Het nieuws van 28 januari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.
In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.
Importproducten apart gehouden in Chinese supermarkten
In China is de WHO-onderzoeksmissie (eindelijk) uit quarantaine en kan het onderzoek naar de oorsprong van de coronapandemie 'echt' beginnen (zie 4.2 tot en met 4.6). Voor de Chinese autoriteiten staat echter vast dat het virus uit het buitenland komt. Bewijs voor die stelling vinden ze in virusdeeltjes die aangetroffen worden op buitenlandse importproducten, zoals diepgevroren vlees of vis.
De Chinese overheid wil het virus niet alleen indammen, maar volledig uitroeien. Dat leidt tot absurde situaties in supermarkten, schrijft Bloomberg (1.8): supermarkten met aparte schappen en aparte vriezers voor importvlees. Dat het risico om besmet te raken door een voedingsmiddel miniem is in vergelijking tot het risico het virus te krijgen van een reiziger of besmette medemens, wil er bij de Chinezen niet in.
'Wakeup call' voor wereldleiders
Bij het World Economic Forum wees David Beasley, directeur van het World Food Programme (WFP) van de Verenigde Naties, de verzamelde wereldleiders en top van het bedrijfsleven er (digitaal) op dat de Covid-19 pandemie de zwakheden van het mondiale voedselsysteem heeft blootgelegd (ESM Magazine, 2.4). Meer dan 270 miljoen mensen balanceren op de rand van de hongerdood. "Een wakeup call", noemde Beasley het. "Als we niet de steun en de fondsen krijgen die we nodig hebben, zal er massale hongersnood ontstaan, zullen naties gedestabiliseerd raken, zal er massale migratie plaatsvinden en de kosten daarvan zijn duizend keer hoger".
Volgens Beasley is de voedselvoorzieningsketen niet kapot (minder dan 10% van de wereldbevolking leeft in extreme armoede, vergeleken met 95% tweehonderd jaar geleden), maar wel dringend aan versterking toe. "Als je denkt dat het lastig was om in New York aan toiletpapier te komen door een verstoring van de toeleveringsketen, wat denk je dan dat er gebeurde in Tsjaad, Niger, Mali en dergelijke plaatsen?" Het WFP, dat vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede toegekend kreeg, verlegt zijn aanpak van pure voedselhulp naar het ondersteunen van kleine boeren in ontwikkelende landen. Dat zouden ook bedrijven moeten doen, door de kleine boeren op te nemen in hun toeleveringsketens.
Mark Rutte sprak ook op het WEF. "We doen niet genoeg op dit gebied, maar ik beloof u dat we meer zullen doen," zei hij. Aanpakken van Covid-19, klimaatverandering en het biodiversiteitsverlies is een "huge opportunity" (een enorme kans) om banen te creëren.
Social media als epidemiologisch surveillance-systeem
Al ruim voordat de eerste Europese Covid-19 gevallen officieel bekend werden, circuleerden op de social media zorgwekkende berichten over longontstekingen en droge hoest (Scientias, 4.17). Uit een nieuw onderzoek naar posts op twitter in de 7 meest gesproken talen in de Europese Unie (Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Pools en Nederlands) blijkt dat eind 2019 en begin 2020 al opvallend vaker over 'longontsteking' gepraat werd dan in diezelfde periode een jaar eerder. Bovendien bleken de 13.000 aan longontsteking gerelateerde posts afkomstig te zijn uit de regio's waar de eerste gevallen van Covid-19 werden gemeld. Hetzelfde gold voor 'droge hoest'. Volgens de onderzoekers kunnen de social media "een heel nuttig instrument zijn om belangrijke informatie te verzamelen over opkomende virale hotspots."
Met andere woorden: social media bieden geschikte data voor 'epidemiologische surveillance’. Gezondheidsautoriteiten zouden sociale platforms kunnen gebruiken om "realtime, gelokaliseerde informatie te vergaren over waar een ziekte of virus precies rondwaart, nog voordat deze met officiële middelen kan worden gedetecteerd." Ook nieuwe pandemieën zouden zo vroegtijdig te signaleren zijn: zodra de belangrijkste symptomen geïdentificeerd zijn, kan uit posts op sociale media betrouwbare voorspellende informatie afgeleid worden over waar uitbraken zullen gaan plaatsvinden. En mogelijk zijn die opkomende nieuwe pandemieën dan al in de kiem te smoren
Dit artikel afdrukken
In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.
Importproducten apart gehouden in Chinese supermarkten
In China is de WHO-onderzoeksmissie (eindelijk) uit quarantaine en kan het onderzoek naar de oorsprong van de coronapandemie 'echt' beginnen (zie 4.2 tot en met 4.6). Voor de Chinese autoriteiten staat echter vast dat het virus uit het buitenland komt. Bewijs voor die stelling vinden ze in virusdeeltjes die aangetroffen worden op buitenlandse importproducten, zoals diepgevroren vlees of vis.
De Chinese overheid wil het virus niet alleen indammen, maar volledig uitroeien. Dat leidt tot absurde situaties in supermarkten, schrijft Bloomberg (1.8): supermarkten met aparte schappen en aparte vriezers voor importvlees. Dat het risico om besmet te raken door een voedingsmiddel miniem is in vergelijking tot het risico het virus te krijgen van een reiziger of besmette medemens, wil er bij de Chinezen niet in.
Graduation, revised pic.twitter.com/3laYYNG7Kz
— Marion Koopmans (@MarionKoopmans) January 28, 2021
'Wakeup call' voor wereldleiders
Bij het World Economic Forum wees David Beasley, directeur van het World Food Programme (WFP) van de Verenigde Naties, de verzamelde wereldleiders en top van het bedrijfsleven er (digitaal) op dat de Covid-19 pandemie de zwakheden van het mondiale voedselsysteem heeft blootgelegd (ESM Magazine, 2.4). Meer dan 270 miljoen mensen balanceren op de rand van de hongerdood. "Een wakeup call", noemde Beasley het. "Als we niet de steun en de fondsen krijgen die we nodig hebben, zal er massale hongersnood ontstaan, zullen naties gedestabiliseerd raken, zal er massale migratie plaatsvinden en de kosten daarvan zijn duizend keer hoger".
Volgens Beasley is de voedselvoorzieningsketen niet kapot (minder dan 10% van de wereldbevolking leeft in extreme armoede, vergeleken met 95% tweehonderd jaar geleden), maar wel dringend aan versterking toe. "Als je denkt dat het lastig was om in New York aan toiletpapier te komen door een verstoring van de toeleveringsketen, wat denk je dan dat er gebeurde in Tsjaad, Niger, Mali en dergelijke plaatsen?" Het WFP, dat vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede toegekend kreeg, verlegt zijn aanpak van pure voedselhulp naar het ondersteunen van kleine boeren in ontwikkelende landen. Dat zouden ook bedrijven moeten doen, door de kleine boeren op te nemen in hun toeleveringsketens.
Mark Rutte sprak ook op het WEF. "We doen niet genoeg op dit gebied, maar ik beloof u dat we meer zullen doen," zei hij. Aanpakken van Covid-19, klimaatverandering en het biodiversiteitsverlies is een "huge opportunity" (een enorme kans) om banen te creëren.
Social media als epidemiologisch surveillance-systeem
Al ruim voordat de eerste Europese Covid-19 gevallen officieel bekend werden, circuleerden op de social media zorgwekkende berichten over longontstekingen en droge hoest (Scientias, 4.17). Uit een nieuw onderzoek naar posts op twitter in de 7 meest gesproken talen in de Europese Unie (Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Pools en Nederlands) blijkt dat eind 2019 en begin 2020 al opvallend vaker over 'longontsteking' gepraat werd dan in diezelfde periode een jaar eerder. Bovendien bleken de 13.000 aan longontsteking gerelateerde posts afkomstig te zijn uit de regio's waar de eerste gevallen van Covid-19 werden gemeld. Hetzelfde gold voor 'droge hoest'. Volgens de onderzoekers kunnen de social media "een heel nuttig instrument zijn om belangrijke informatie te verzamelen over opkomende virale hotspots."
Met andere woorden: social media bieden geschikte data voor 'epidemiologische surveillance’. Gezondheidsautoriteiten zouden sociale platforms kunnen gebruiken om "realtime, gelokaliseerde informatie te vergaren over waar een ziekte of virus precies rondwaart, nog voordat deze met officiële middelen kan worden gedetecteerd." Ook nieuwe pandemieën zouden zo vroegtijdig te signaleren zijn: zodra de belangrijkste symptomen geïdentificeerd zijn, kan uit posts op sociale media betrouwbare voorspellende informatie afgeleid worden over waar uitbraken zullen gaan plaatsvinden. En mogelijk zijn die opkomende nieuwe pandemieën dan al in de kiem te smoren
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›-
Avondklok gooit geen roet in het eten voor voedingsindustrie
VMT -
McDonald's earnings fall short, hurt by European lockdowns, but sees this year's sales topping 2019
CNBC -
Grensklant België moet eerst formulier invullen
Distrifood -
Liquiditeit akkerbouwer omhoog door coronasteun
Boerenbusiness -
Crisis zadelt Sligro op met verlies van tientallen miljoenen
Misset Horeca -
Plotseling had Sligro klanten die maar één pot appelmoes zochten
Het Financieele Dagblad -
China's Shoppers Shun Foreign Food
Bloomberg -
À Nice, un restaurant défie l'interdiction d'ouvrir aux cris de "liberté"
Huffington Post
2. Sporen van nieuwe voedselsystemen
Toelichting ›-
Coronacrisis stimuleerde Duitse productie van gemaksvoedsel
FoodHolland -
EIT Foods’ TrustTracker: Confidence in food sector rises during COVID-19, but consumers urge heightened transparency
FoodIngredientsFirst -
Roadmap Horeca voor Breda
LinkedIn -
Pandemic A Wake-Up To World Leaders On Food Frailties, WFP Says
ESM Magazine -
ING: grotere MKB-bedrijven gebruiken coronacrisis om te verduurzamen
NOS -
Bedrijfsleven zet duurzame investeringsplannen hoger op agenda na corona'
Het Financieele Dagblad -
Independent retailers step up during challenging times
SupermarketNews
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›4. Overig
-
Here in Europe's poorest country we have no vaccine to argue over
The Guardian -
WHO-team uit quarantaine, veldonderzoek naar oorsprong corona van start
NOS -
Viroloog Koopmans na twee weken uit quarantaine in Wuhan
RTL Nieuws -
Marion Koopmans eindelijk aan de slag na lange quarantaine China
Metro -
UWV ziet banenverlies dit jaar versnellen
Het Financieele Dagblad -
De voorspelde babyboom blijft uit, Frankrijk spreekt zelfs van een ‘babywoestijn’
Trouw -
UWV: coronacrisis kost Nederland 189.000 banen
RTL Nieuws -
IOC-voorzitter krijgt forse kritiek voor timing Spelen deze zomer
De Standaard -
WHO team leaves Wuhan quarantine to start COVID probe
Deutsche Welle -
Covid: WHO probe team in China exits Wuhan quarantine
BBC -
De coronacrisis laat zien dat globalisering te ver is gegaan, zegt helft ondervraagde Nederlanders
Trouw -
Nieuw-Zeeland heeft beste corona-aanpak ter wereld, Nederland op 75e plaats
RTL Nieuws -
Olympic and Euro 2020 chiefs confident events will go ahead this year
The Guardian -
Nobel én strategisch: Rusland en China verkopen vaccins waar Westen dat niet doet
NOS -
Avondoverleg Europese Commissie en AstraZeneca zonder resultaat
NOS -
AstraZeneca-productiesite in Wallonië geïnspecteerd op vraag van Europese Commissie
De Standaard -
Kabinet heeft ‘exitstrategie’: eerst scholen open, dan de cultuursector en restaurants
NRC
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
China is al een poosje heel intensief bezig om het verhaal te promoten, dat het coronavirus niet uit China komt, maar is ingevoerd, bijvoorbeeld via bevroren voedsel. Ik heb nog geen enkele case study of ander onderzoeksresultaat gezien met enig bewijs, dat iemand ziek kan worden via die virusdeeltjes op diepvries. Trouwens: waar komen die deeltjes vandaan? Die zijn ook ooit ergens ontstaan.
Ik zie het als een poging om de aandacht af te leiden van Wuhan.
Benieuwd waar het WHO team mee komt. Gaan ze enkele van de zeer vele gehouden wasbeerhonden testen? Wat kunnen ze boven tafel krijgen vanuit het beroemde/beruchte lab in Wuhan?
Van het WHO team verwacht je op z'n minst dat ze diep door mogen dringen in de viruslaboratoria in Wuhan. Daar zit de meeste expertise op het gebied van SARS-1 en 2 en de daarmee samenhangende onderzoeken (en experimenten op dieren?) die de afgelopen jaren zijn gedaan.
Maar gezien de berichten die ik voorbij zie komen, ga ik ervan uit dat dat niet lukt of blijft bij inzien van voorgeschotelde documenten.
Virusverspreiding via voedsel kan wél, zoals AVP, maar dit is nooit te achterhalen nu het virus al overal is en dus ook op veel voedsel sporen achter laat.