Het nieuws van 28 januari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Importproducten apart gehouden in Chinese supermarkten
In China is de WHO-onderzoeksmissie (eindelijk) uit quarantaine en kan het onderzoek naar de oorsprong van de coronapandemie 'echt' beginnen (zie 4.2 tot en met 4.6). Voor de Chinese autoriteiten staat echter vast dat het virus uit het buitenland komt. Bewijs voor die stelling vinden ze in virusdeeltjes die aangetroffen worden op buitenlandse importproducten, zoals diepgevroren vlees of vis.

De Chinese overheid wil het virus niet alleen indammen, maar volledig uitroeien. Dat leidt tot absurde situaties in supermarkten, schrijft Bloomberg (1.8): supermarkten met aparte schappen en aparte vriezers voor importvlees. Dat het risico om besmet te raken door een voedingsmiddel miniem is in vergelijking tot het risico het virus te krijgen van een reiziger of besmette medemens, wil er bij de Chinezen niet in.



'Wakeup call' voor wereldleiders
Bij het World Economic Forum wees David Beasley, directeur van het World Food Programme (WFP) van de Verenigde Naties, de verzamelde wereldleiders en top van het bedrijfsleven er (digitaal) op dat de Covid-19 pandemie de zwakheden van het mondiale voedselsysteem heeft blootgelegd (ESM Magazine, 2.4). Meer dan 270 miljoen mensen balanceren op de rand van de hongerdood. "Een wakeup call", noemde Beasley het. "Als we niet de steun en de fondsen krijgen die we nodig hebben, zal er massale hongersnood ontstaan, zullen naties gedestabiliseerd raken, zal er massale migratie plaatsvinden en de kosten daarvan zijn duizend keer hoger".

Volgens Beasley is de voedselvoorzieningsketen niet kapot (minder dan 10% van de wereldbevolking leeft in extreme armoede, vergeleken met 95% tweehonderd jaar geleden), maar wel dringend aan versterking toe. "Als je denkt dat het lastig was om in New York aan toiletpapier te komen door een verstoring van de toeleveringsketen, wat denk je dan dat er gebeurde in Tsjaad, Niger, Mali en dergelijke plaatsen?" Het WFP, dat vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede toegekend kreeg, verlegt zijn aanpak van pure voedselhulp naar het ondersteunen van kleine boeren in ontwikkelende landen. Dat zouden ook bedrijven moeten doen, door de kleine boeren op te nemen in hun toeleveringsketens.

Mark Rutte sprak ook op het WEF. "We doen niet genoeg op dit gebied, maar ik beloof u dat we meer zullen doen," zei hij. Aanpakken van Covid-19, klimaatverandering en het biodiversiteitsverlies is een "huge opportunity" (een enorme kans) om banen te creëren.

Social media als epidemiologisch surveillance-systeem
Al ruim voordat de eerste Europese Covid-19 gevallen officieel bekend werden, circuleerden op de social media zorgwekkende berichten over longontstekingen en droge hoest (Scientias, 4.17). Uit een nieuw onderzoek naar posts op twitter in de 7 meest gesproken talen in de Europese Unie (Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Pools en Nederlands) blijkt dat eind 2019 en begin 2020 al opvallend vaker over 'longontsteking' gepraat werd dan in diezelfde periode een jaar eerder. Bovendien bleken de 13.000 aan longontsteking gerelateerde posts afkomstig te zijn uit de regio's waar de eerste gevallen van Covid-19 werden gemeld. Hetzelfde gold voor 'droge hoest'. Volgens de onderzoekers kunnen de social media "een heel nuttig instrument zijn om belangrijke informatie te verzamelen over opkomende virale hotspots."

Met andere woorden: social media bieden geschikte data voor 'epidemiologische surveillance’. Gezondheidsautoriteiten zouden sociale platforms kunnen gebruiken om "realtime, gelokaliseerde informatie te vergaren over waar een ziekte of virus precies rondwaart, nog voordat deze met officiële middelen kan worden gedetecteerd." Ook nieuwe pandemieën zouden zo vroegtijdig te signaleren zijn: zodra de belangrijkste symptomen geïdentificeerd zijn, kan uit posts op sociale media betrouwbare voorspellende informatie afgeleid worden over waar uitbraken zullen gaan plaatsvinden. En mogelijk zijn die opkomende nieuwe pandemieën dan al in de kiem te smoren

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken