Het nieuws van 26 januari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

'Broedplaats'
Epidemieën zijn een broedplaats voor politieke opstanden (de Volkskrant, zie 4.14). De uitbraak van zo'n epidemische ziekte verloopt volgens een vast script. Fase één bestaat uit erkenning. Erkenning van de ziekte op basis van het stijgend dodental. In de tweede fase gaan mensen op zoek naar sociale en medische verklaringen voor de ziekte, waardoor maatschappelijke onrust ontstaat. De vervolgens ontstane (politiek geaarde) crisis leidt tot opstanden. De epidemie legt structurele vormen van sociale ongelijkheid blootleggen, schrijft de Volkskrant. In de laatste fase dooft een epidemie geleidelijk uit. De ziekte kan medisch gezien weg zijn, maar psychologisch en sociaal gezien nog jaren aanhouden.
In de NRC zag commentator Tom-Jan Meeus het heel anders. Volgens hem zijn de rellen die Nederland afgelopen weekend en gisteren meemaakte het gevolg van de boerenprotesten. Die zouden burgers inspireren tot de avondklokrellen

Onderscheid tussen demonstranten en relschoppers
Ook vanavond worden weer opstanden en rellen in verschillende steden verwacht. Volgens Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, hebben die rellen niets te maken met de invoering van de avondklok (De Telegraaf, zie 4.9). Bruls benadrukt het onderscheid tussen demonstranten en relschoppers. De staat kan de groepen niet over één kam scheren in zijn reactie op de rellen. Buitenlandse media kijken met verbazing naar de situatie in ons land. Landen in Europa vrezen het ergste: "Zullen deze gewelddadigheden naar ons overwaaien?" (De Telegraaf, zie 4.4).

Supermarkten en bezorging dicht
De foodsector loopt liever geen risico en gaat geen plunderingen afwachten. Supermarkten sluiten eerder de deuren om de eigen medewerkers te beschermen (Distrifood, zie 1.5). Ook Thuisbezorgd.nl sluit in een aantal steden de bezorging (RTL Nieuws, zie 1.6). Volgens RTL Nieuws kwamen enkele maaltijdbezorgers al in benarde situaties terecht. In Tilburg, Den Haag, Eindhoven en Nijmegen worden bezorgers daarom niet de straat op gestuurd.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken