Het nieuws van 21 januari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Avondklok
Ondanks verzet, ook in de Tweede Kamer, lijkt de avondklok er te komen. In het Kamerdebat over de coronamaatregelen diende D66 een motie in waarin wordt gepleit voor een half uur uitstel ten opzichte van het oorspronkelijke plan van het kabinet. Die motie wordt in elk geval gesteund door VVD, CDA, ChristenUnie, SP en 50Plus, voldoende voor een meerderheid (NOS, 4.1).

5,6 coronakilo's
Bijna een derde (31%) van de wereldbevolking kwam tijdens de coronapandemie in gewicht aan. In Nederland werd een kwart (27%) van de Nederlanders zwaarder, met een gemiddelde van 5,6 kilo, schrijft De Telegraaf (1.2). Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Ipsos.

Ipsos interviewde tussen 23 oktober en 6 november 2020 22.008 volwassenen uit 30 landen. Slechts 13% verloor gewicht tijdens de coronacrisis. Vier op de 10 (42%) van de Nederlanders en 45% van de wereldbevolking zei nu bezig te zijn met afvallen. De meerderheid wil dat doen door gezonder te eten maar daarbij geen speciaal dieet te volgen. Meer dan een kwart (27%) van de Nederlandse bevolking is minder gaan sporten tijdens de pandemie, 16% sportte meer. Een derde van de Nederlanders denkt dat regelmatig bewegen helpt bij het verminderen van coronasymptomen. Ongeveer net zoveel mensen geloven dat afvallen helpt. Zes op de 10 Nederlanders (61%) denken dat er een verband bestaat tussen overgewicht en de heftigheid waarmee mensen coronasymptomen ondervinden. Ook denkt een deel dat stoppen met roken (23%) en het gebruik van vitamine D-supplementen (31%) helpen bij het verminderen van coronasymptomen. Slechts 5% denkt dat het opgeven van alcohol zal helpen.

Zitloze Werkdag
Wat voor de coronakilo's niet helpt is chronisch stilzitten. Nu we veel thuiswerken, zitten we nog meer uren per dag. Ons basisniveau van bewegen ligt dan ook veel lager dan voor de uitbraak van het coronavirus, aldus bewegingswetenschapper Hidde van der Ploeg. De combi van veel stilzitten en weinig bewegen kan gevolgen hebben voor onze gezondheid, bijvoorbeeld een verhoogde kans op het krijgen van hart- en vaatziekten en diabetes. Daarom is het vandaag de 'Zitloze Werkdag', bedacht door paralympische rolstoelbasketballers (RTL Nieuws, 3.2). Juist zij weten hoe het is om de hele dag te zitten, maar ook hoe je dan toch fit kan blijven. De paralympische sporters willen heel zittend Nederland helpen om beter te zitten en vitaler de werkdag door te komen. Ze dagen Nederlanders uit om 25% van de werktijd staand door te brengen. Een reeks oefeningen en filmpjes moet de veelzittende Nederlandse medewerkers weer fit maken. Net zoals bij het sporten, kun je de werkdag beginnen met een warming-up:



Olympische Spelen
IOC-voorzitter Thomas Bach gaat ervan uit dat de Olympische spelen in Tokio komende zomer doorgaan. Er is volgens hem geen reden om aan te nemen dat het sportfestijn moet worden afgeblazen. "We hebben daarom geen plan B, we zijn vastbesloten om deze Spelen veilig en succesvol te laten verlopen" (The Guardian, 4.4). De Olympische Spelen moet op 23 juli van start gaan in Tokio. Daar geldt nu de noodtoestand. De kans bestaat dat toeschouwers niet of slechts beperkt welkom zijn. "Het IOC moet flexibel zijn en offers brengen als dat nodig is."
Dit artikel afdrukken