De voedselprijsindex van de Verenigde Naties is sinds mei 2020 met 18% gestegen. Over december lagen de prijzen zelfs op het hoogste niveau in 6 jaar tijd voor die maand. Kijken we naar het jaarlijkse gemiddelde, dan liggen de voedselprijzen in 2020 op het 2 na hoogste niveau ooit. Alleen in 2008 en 2011 kwam de index nog hoger uit.

Door de hoge prijzen dreigt inflatie van de voedselprijzen te ontstaan in veel landen en dat is vooral slecht nieuws voor de huishoudens die in het inkomen flink te lijden hebben onder de coronacrisis. De FAO vreest met name in derdewereldlanden hoge voedselprijzen en tekorten.

Hogere prijzen verwacht
Dat voedsel overal ter wereld steeds duurder wordt, komt met name door de stijgende grondstofprijzen. Zo zijn de noteringen van maïs, sojabonen en tarwe afgelopen maand allemaal naar het hoogste punt sinds juni 2014 gestegen. Dit is het gevolg van onder meer onzekerheid over de oogst. In Zuid-Amerika wordt de opbrengst bijvoorbeeld bedreigd door de droogte, terwijl in Argentinië een boerenprotest voor onzekerheden in de export zorgt.

Daarnaast heeft Rusland onlangs aangekondigd de tarwe- en maïsexport te beteugelen om de inflatie van de voedselprijzen in het land te beperken. Aangezien de bovengenoemde onzekerheden voorlopig nog aanhouden, verwacht de FAO dat de voedselprijzen ook de komende maanden blijven stijgen.

Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Foodlog en Boerenbusiness.
Dit artikel afdrukken