Finse onderzoekers ontwikkelden een nieuwe technologie om bioplastic te ontwikkelen uit afvalstromen van groente en fruit. Uit pectinerijke producten zoals citrusschillen maakten zij furaandicarbonzuur, een stof die opgewerkt kan worden tot polyethyleenfuranoaat (PEF). PEF is volledig recyclebaar en hernieuwbaar, en een goed alternatief voor PET en andere plastics die veel voor voedselverpakkingen gebruikt worden. PEF is zelfs minder doorlatend voor zuurstof, CO2 en waterstof dan PET, en verbetert daardoor mogelijk de houdbaarheid van voedingsmiddelen. De vervanging van PET door plantaardige PEF zou de CO2-voetafdruk van verpakkingsmateriaal kunnen halveren. Zo kan de ‘verpakking’ van een citrusvrucht dus uiteindelijk de verpakking van je frisdrank worden. Uiteraard geldt wel: zolang de voorraad schillen strekt.
Foodholland - FoodHolland Nieuws: Fins instituut maakt PEF op basis van citrusschillen,
6 jan 2021