Het nieuws van 4 januari. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Vaccinaties
De gezamenlijke corona-vaccinatie start op 6 januari (Rijksoverheid, 3.1). RTL-verslaggever Jildou van Opzeeland nam een kijkje in Houten hoe de GGD zich daar voorbereidt (RTL nieuws, zie 3.12). Duizenden uitnodigingen voor de eerste vaccinaties zijn in ieder geval de deur uit (RTL nieuws, zie 3.14).

Wat verklaart de verschillen in tempo? Van 352 prikjes in Frankrijk tot 1,1 miljoen prikken in Israël. De Volkskrant zet de verschillen en onvrede daarover op een rij (zie 4.11).

Ook al hebben we in Nederland forse kritiek op de trage start van de vaccinatie, ook in buitenland blijkt operatie vaccinatie complexer dan gedacht (De Telegraaf, zie 4.3). Ondertussen zet het Verenigd Koninkrijk de eerste prikken met het AstraZeneca/Oxford-vaccin (NOS, zie 3.16). Volgens de WHO zijn vaccinaties alleen niet genoeg (Bloomberg, zie 3.3). Volgens de bekende gezondheidsautoriteit David Nabarro zullen mondneusmaskers, goede handhygiëne en social distancing van kracht moeten blijven.



Nu de eerste prikken worden gezet, waarschuwen autoriteiten dat criminelen zullen proberen om ongereguleerde vaccins te verkopen. Pas op voor neppers dus (Deutsche Welle, zie 3.4).

De post-coronastad
Gemeenschappelijke ruimtes, daktuinen, flexibele werkruimtes én radicale vergroening. Ook in de post-coronastad leven mensen dicht bij elkaar, maar met veel groen om zich heen en niet meer in hoge woontorens. Daarvoor pleit een groep architecten onder leiding van Thomas Rau in manifest (NRC, zie 3.2). Alle nieuwbouwwoningen moeten worden voorzien van riante buitenruimtes waar bewoners tijdens toekomstige lockdowns een luchtje kunnen scheppen zonder hun huis te hoeven verlaten. De post-coronastad is een wandel- en fietsstad, waar het autoverkeer is teruggedrongen of, beter nog, uitgebannen. Wel met ruimte voor kantoren en bedrijvigheid die geen overlast veroorzaken. Ook winkels, scholen, bibliotheken en andere voorzieningen krijgen er een helemaal geïntegreerde plek, zodat de mobiliteit van de bewoners beperkt kan blijven. Het moet ook een sociale stad worden. Met een keur aan woningtypes in alle prijsklassen. Veel van wat de architecten willen in de post-coronastad sluit aan op bestaande ontwikkelingen. Maar functiemenging, zeker zo radicaal als de Manifest-architecten willen, is een stuk moeilijker te realiseren en commercieel minder aantrekkelijk. Nog altijd is het in de Nederlandse bouwpraktijk het gemakkelijkst - en daarom het lucratiefst - om wonen, werken en vermaak van elkaar te scheiden en in verschillende, monofunctionele gebouwen of wijken onder te brengen.

Herontdekking lokaal
Aan huis gebonden door corona herontdekken we lokaal voedsel. De meeste van de bijna 500 lokale voedselgemeenschappen die Nederland telt, zagen de belangstelling in hun producten in 2020 stijgen. Zo ook bij tuinderij Land en Boschzigt. In Trouw (zie 2.2) kijkt tuinder Sijmen Brandsma terug: “in maart ontstond een explosie aan belangstelling, getriggerd door de lockdown. Tot dat moment hadden we 120 oogsters. Daarna is dat gegroeid tot 190, toen hebben we er een stop op gezet. Nu staan er nog 250 mensen op de wachtlijst en daar zit weinig beweging in, slechts twaalf mensen hebben opgezegd voor komend seizoen." Door extra stukken land in gebruik te nemen is geprobeerd de tuinproductie zoveel mogelijk te verruimen. De tuinderij is echter gebonden aan de biologisch-dynamische regels en kan daarom niet snel uitbreiden.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken