17
Fotocredits: Hoofdkantoor Rabobank in Utrecht, FL Media

FlashTwee bankiers, twee geluiden

De ene Rabobank wil de 54% procent van het land in Nederland dat in boerenhanden is voor boeren behouden. Daarom moet er geen rechten naar buiten de boerensector verdwijnen. Dat zegt de agribank-directeur Carin van Huët.


Die andere Rabobank is die van directeur Barbara Baarsma. Zij klinkt heel anders. “Onze voedselketen is voornamelijk gericht op de export.” Dit zei Barbara Baarsma, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam en directievoorzitter Rabobank Amsterdam, in het programma Vroege Vogels. “75 procent van wat de boeren produceren gaat naar het buitenland. Terwijl wij de helft van ons consumentenvoedsel weer importeren. Dat voedsel waar jij een hap van neemt, heeft al 30.000 km gereisd. Terwijl wij in een rijk productieland leven, dat schuurt."
Het schuurt inderdaad nogal. Wat wil die bank nou echt?

Rabobank: 'Extern salderen holt de sector uit' | Melk van het Noorden, 31 dec 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Boy Griffioen
Boy Griffioen land- en tuinbouw
  • #1
  • 2 jan '21
  • 12:34

Wat schuurt hier nu precies dan? Carin zegt dat we de productieruimte voor voedselproductie niet moeten weggeven aan industrie, energie, bouw en transport en Barbara promoot lokale afzet. Beide kunnen naast elkaar bestaan? Sterker nog Carin heeft een hele paragraaf over vraaggestuurde ketens. Enlighten me.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 2 jan '21
  • 13:42

Boy, als we Nederland willen voeden met wat we in Nederland produceren, hebben we nog niet de helft van het areaal nodig. Zelfs niet bij extensivering bij teelten in de openlucht (waarvan je je toch nog even moet afvragen hoe duurzaam dat is, ook als je voor biodiversiteitsbehoud en -vermeerdering bent).

Waarom dan niet extern salderen?

Boy Griffioen
Boy Griffioen land- en tuinbouw
  • #3
  • 2 jan '21
  • 14:02

Zonder import Dick? Lijkt me sterk. Zelfs als we kunstmest blijven inkopen.

Marco Maas
Marco Maas Land- en tuinbouwtechnologie
  • #4
  • 2 jan '21
  • 14:03

Dick Veerman,

Als iemand het antwoord weet ben jij het, als voormalig bankier.

Wat moet een bank met bedrijven met te weinig stikstofrechten of met grond waar toch NB-vergunningen voor beweiden en bemesten (en dus stikstofrechten) nodig zijn, en die schaarse beschikbare rechten zijn ook beschikbaar voor kapitaalkrachtigere sectoren?

Coen Hubers
Coen Hubers Food- en agri-economie
  • #5
  • 2 jan '21
  • 14:14

#2 Dick Veerman , waar had jij de wijnbouw, dan ook al weer precies ingetekend? Bananen bij jullie achter kantoor. En voor cacoa en koffie een NL’se kolonie genaamd Kameroen?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.