Eten kan beïnvloeden hoe goed je slaapt. Andersom kan slaapkwaliteit weer bepalen welke voedingskeuzes je maakt. Dat schrijft The New York Times op basis van epidemiologisch onderzoek dat een relatie suggereert tussen de kwaliteit van voeding en dat van slaap.

Interventieonderzoek laat zien dat mensen die verzadigd vet en minder vezels eten een minder diepe slaap hebben. Mensen die met name simpele koolhydraten en suikers eten, vatten de slaap gemakkelijker, maar worden vaker tussendoor wakker vergeleken met mensen die het meer bij complexe koolhydraten (zoals bijvoorbeeld volkoren producten) houden.

Over het algemeen lijkt het complete eetpatroon belangrijker dan het letten op koolhydraten en vetten voor de slaapkwaliteit. Het Mediterrane dieet (groenten, fruit, noten, zaden, granen, vis, kip, kruiden en olijfolie) zou volgens de onderzoekers een goed voorbeeld zijn van een voedingspatroon dat slapeloosheid en korte nachten kan voorkomen.

De principes lijken ook omgekeerd, in een negatieve spiraal uit te werken. Wie slecht slaapt, krijgt meer zin in junkfood. Klinisch onderzoekers zien een verhoogde inname van calorieën, meer zin in zoet en meer snackgedrag bij deelnemers die nachten van 4 of 5 uur maakten. Weinig slaap lijkt tot meer honger, minder verzadiging en sterkere triggers in het beloningssysteem te leiden dat je zin in eten bepaalt.

Het lijkt erop dat je met een goede nachtrust het eten van ongezond voedsel kunt vermijden. En wie gezond eten slaapt ook beter. Die twee lijken zo onlosmakelijk met elkaar verbonden.
  • Deel
Druk af