De boeren probeerden door het saboteren van de aanvoer van levensmiddelen voor de Kerstboodschappen, supermarkten te bewegen tot betere inkoopcondities voor hun producten. Ze schrijven dat ze "veel gesprekken" hebben gevoerd in de afgelopen dagen. Er zouden onderhandelingen hebben plaatsgevonden "over het verdienmodel van de Nederlandse agrarische ondernemers". Op basis van "stevige gesprekken" heeft volgens hen "de supermarkt laten zien niet geheel onwelwillend te zijn". Maar tevens dat ze "met elkaar nog niet [hebben] bereikt wat we bereiken wilden".

Bij hun bezoek aan het woonhuis van topman Frits van Eerd van Jumbo is "onder andere afgesproken om uiterlijk 14 januari 2021 in gesprek te gaan met het CBL, alle supermarkten ketens en samen met een aantal vertegenwoordigers van de boeren". In het gesprek zal volgens de boeren "puur en alleen gesproken worden over het verdienmodel van de Nederlandse agrarische ondernemers".

Het CBL bracht gisteravond eveneens een persbericht uit. De koepel van supermarkten geeft aan "dat zij – na het voeren van diverse gesprekken met verschillende boeren – op donderdag 14 januari 2021 gezamenlijk in gesprek wil gaan".

Boeren willen geen woorden meer, maar oplossingen omdat ze weten dat hun cash op is
Belangrijk onderwerp van gesprek is volgens het CBL "het keurmerk ‘FarmerFriendly’ zoals voorgesteld door Farmers Defence Force (FDF)". Het CBL nodigt echter tevens "alle voor dit overleg relevante partijen uit om met elkaar te spreken over het verdienmodel van de boer. Dit zijn organisaties in de land- en tuinbouw, maar ook partijen in de voedselindustrie, horeca, catering, veevoederindustrie maar eveneens de overheid, de financiële sector en andere partijen. Samen gaan we voor het belang van de boeren, alle ketenpartijen en heel Nederland." Daar zal vermoedelijk ook de klassieke boerenkoepel LTO Nederland bij aansluiten. Die organisatie moest de afgelopen jaren sterk aan belang inboeten omdat groeiende aantallen boeren hun stem liever via nieuwe boerenorganisaties lieten vertegenwoordigen uit onvrede over hun inkomenssituatie en een LTO dat daarin geen verandering wist te brengen. De oude organisatie zei gisteren in een persbericht de blokkades af te wijzen, maar wel te strijden voor het verdienmodel van Nederlandse boeren hoewel ze "geen simpele oplossingen" ziet.

Om dat gesprek aan te gaan stelt het CBL als eis dat de actievoerende boeren hun acties per direct staken en geen nieuwe blokkades organiseren. 'De Nederlandse boeren' vullen die eis in als gevolg van de lockdown die premier Rutte afkondigde. "Gezien de lockdown", schrijven ze, "moeten we onze verantwoordelijkheid nemen, daarnaast moeten we het gesprek en het overleg tussen de boeren en supermarkten een kans geven. In afwachting daarvan hebben we besloten om met onmiddellijke ingang te stoppen met alle blokkades van de distributiecentra door heel Nederland."

Het verloren boerenfront en een nieuwe uiting van ongeduld
Terwijl de Farmers Defence Force als gevolg van een uitspraak in kort geding geen supermarkten meer durft te blokkeren uit angst voor hoofdelijk opgelegde boetes, zeggen 'De Nederlandse boeren' dat ze hernieuwde acties in 2021 niet zullen schuwen. "Wanneer blijkt dat er claims komen of het gesprek niet zal plaatsvinden binnen de gestelde termijn zullen we weer met zijn allen ten strijde trekken."

Voor hun Kerstboodschappen hebben Nederlandse consumenten even niets meer te vrezen van de boerenblokkades, maar volgend jaar zijn ze weer denkbaar. Dat zal vooral komen omdat 'de boeren' geen front meer vormen en in een onderlinge strijd zijn verwikkeld.

Waar LTO vooral hamert op het feit dat er geen simpele oplossingen zijn, willen 'de Nederlandse boeren' die juist wel omdat ze hun situatie al jarenlang zien verslechteren en juist daarom LTO de rug toe keerden. Om die reden gingen ze onder leiding van Agractie en de FDF op 1oktober 2019 het Malieveld op. Die twee organisaties kwamen voort uit de gevoelens van onlust tegen het gepraat en de afwezigheid van duidelijke oplossingen van LTO. De FDF heeft inmiddels ervaren dat actievoeren met blokkadegeweld verboden is. Agractie wil nadrukkelijke ketenafspraken met voedselverwerkers en supermarkten sluiten en zoekt naar oplossingen op langere termijn. De nieuwe actiegroep 'De Nederlandse boeren' is een nieuwe uiting van ongeduld, ditmaal over wat Agractie en de FDF op korte termijn kunnen bereiken. Net als LTO scharen ze hun nieuwe helden uit 2019 inmiddels vermoedelijk onder de 'praatclubs'. Boeren - met name melkveehouders - willen geen woorden meer, maar instant oplossingen omdat ze weten dat hun cash op is.
Dit artikel afdrukken