Singapore geeft als eerste land ter wereld groen licht voor de commerciële productie van kweekvlees. Het Amerikaanse bedrijf Eat Just (voorheen Hampton Creek, van Just Mayo) gaat in de stadstaat kipnuggets kweken voor restaurants.
Het kweekproces van Eat Just, waarbij kippencellen - van levende kippen - in een bioreactor uitgroeien tot klompjes vlees, is volgens de Singaporese voedselveiligheidsautoriteit voldoende veilig en stabiel om het resulterende kweekvlees aan consumenten voor te zetten. Dat juist Singapore als eerste over de brug komt, is niet zo vreemd. De eilandstaat importeert 90% van zijn voedsel en zet in op nieuwe technologieën om de zelfvoorzienendheid de komende jaren naar 30% op te krikken.
De goedkeuring is een belangrijke stap voor de kweekvleesindustrie. Omdat voor kweekvlees geen dieren gehouden en geslacht hoeven te worden (hoewel voor het kweken nog altijd kalverserum nodig is), is het een diervriendelijk én maatschappelijk goed in de smaak vallend alternatief voor de gangbare veehouderij. Maar vooralsnog hangt er een onevenredig hoog prijskaartje aan zodat er alleen in dure eetgelegenheden van te genieten zal zijn.. De eerste kweekvleesburger, van de Nederlander Mark Post, kostte maar liefst €250.000 per ons. De hoge kostprijs is de reden dat de meeste kweekvleespioniers zich richten op rundvlees, dat vele malen duurder is dan kip.
Exclusief product
De keuze van Eat Just voor kip is dan ook opvallend. Vorig jaar nog ging het bedrijf uit van $50 productiekosten per kipnugget, aldus Retail Detail. Om de kosten laag te houden bestaan de Singaporese kipnuggets uit een (geheime) combinatie van planten-eiwit en gekweekt kippenvlees. En hoewel de prijzen nu waarschijnlijk lager zullen liggen, zal de kweekkip vooralsnog waarschijnlijk een exclusief product blijven. Het Israelische bedrijf Aleph denkt daar anders over. Deze start-up die wordt gesteund door Cargill, de Zwitserse supermarktketen Migros en de Israëlische Strauss Group verklaarde onlangs dat kweekvlees sneller in prijsevenwicht komt met echt vlees dan van plantaardig materiaal gemaakt namaakvlees.
Echte kip heeft meer milieuwinst
Met het oog op de te bereiken milieuwinst is kweekkip niet de meest voor de hand liggende keuze. Naar schatting stoot kweekkippenvlees drie keer meer CO2 uit dan echt kippenvlees. De bioreactoren vragen veel energie en zelfs als die duurzaam wordt opgewekt, blijft de CO2-voetafdruk van echte kip lager. Tegen de efficiënte van de grootschalige pluimveehouderij kan geen high-tech bioreactor op. Dat is bij runderen anders. "Omdat koeien bij het herkauwen veel broeikasgas produceren en het heel veel water en voer kost om een kilo rundvlees te maken, wint een gekweekte koe het wel in die vergelijking," schrijft Duurzaambedrijfsleven.
Dit artikel afdrukken
De goedkeuring is een belangrijke stap voor de kweekvleesindustrie. Omdat voor kweekvlees geen dieren gehouden en geslacht hoeven te worden (hoewel voor het kweken nog altijd kalverserum nodig is), is het een diervriendelijk én maatschappelijk goed in de smaak vallend alternatief voor de gangbare veehouderij. Maar vooralsnog hangt er een onevenredig hoog prijskaartje aan zodat er alleen in dure eetgelegenheden van te genieten zal zijn.. De eerste kweekvleesburger, van de Nederlander Mark Post, kostte maar liefst €250.000 per ons. De hoge kostprijs is de reden dat de meeste kweekvleespioniers zich richten op rundvlees, dat vele malen duurder is dan kip.
Exclusief product
De keuze van Eat Just voor kip is dan ook opvallend. Vorig jaar nog ging het bedrijf uit van $50 productiekosten per kipnugget, aldus Retail Detail. Om de kosten laag te houden bestaan de Singaporese kipnuggets uit een (geheime) combinatie van planten-eiwit en gekweekt kippenvlees. En hoewel de prijzen nu waarschijnlijk lager zullen liggen, zal de kweekkip vooralsnog waarschijnlijk een exclusief product blijven. Het Israelische bedrijf Aleph denkt daar anders over. Deze start-up die wordt gesteund door Cargill, de Zwitserse supermarktketen Migros en de Israëlische Strauss Group verklaarde onlangs dat kweekvlees sneller in prijsevenwicht komt met echt vlees dan van plantaardig materiaal gemaakt namaakvlees.
Echte kip heeft meer milieuwinst
Met het oog op de te bereiken milieuwinst is kweekkip niet de meest voor de hand liggende keuze. Naar schatting stoot kweekkippenvlees drie keer meer CO2 uit dan echt kippenvlees. De bioreactoren vragen veel energie en zelfs als die duurzaam wordt opgewekt, blijft de CO2-voetafdruk van echte kip lager. Tegen de efficiënte van de grootschalige pluimveehouderij kan geen high-tech bioreactor op. Dat is bij runderen anders. "Omdat koeien bij het herkauwen veel broeikasgas produceren en het heel veel water en voer kost om een kilo rundvlees te maken, wint een gekweekte koe het wel in die vergelijking," schrijft Duurzaambedrijfsleven.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Voor de echte kenners hier: heeft Aleph gelijk?
Tiny van Boekel, Jos Hugense, Jaap Korteweg en Vincenzo Fogliano is het denkbaar dat reactorvlees sneller op het prijsniveau van echt vlees komt dan analogues?
Ik kan het me eerlijk gezegd niet goed voorstellen, en het is ook even de vraag wat sneller betekent, over welke tijdspanne hebben we het dan. Maar ik ben geen deskundige op het gebied van prijsontwikkeling, moet ik er als disclaimer bij vermelden. Het zal ook erg afhangen van de prijsontwikkeling van echt vlees in de toekomst als milieukosten ook in rekening worden gebracht. Technologisch gezien is kippenvlees misschien wel makkelijker dan rund- of varkensvlees, het is niet voor niets dat de meest succesvolle plantaardige vleesvervanger het meest lijkt op kippenvlees. En een kipnugget is niet hetzelfde als kippenvlees, en makkelijker te maken dan echt vlees. En als het zo is zoals hierboven vermeld dat het een mengsel van plantaardig en kweekvlees is maakt het verhaal ook weer anders. Voor zover ik het kan overzien zijn er nog heel wat technologische barrières te overwinnen, maar ik overzie zeker niet alles omdat het voor een deel geheim is, en misschien is men wel veel verder dan ik vanaf de zijlijn kan zien. En het is ook terecht wat hierboven wordt gesteld dat de huidige vleesvervangers het qua milieueffect niet veel beter doen dan kippen (afgezien van dierenwelzijn); daar kan natuurlijk ook verbetering in komen maar tegen welke prijs is dan de vraag weer.
Dick dat heeft alles te maken met entry barrier (is het moeilijk of makkelijk in de markt te komen) en prijsstrategie. Gaan we eerst een tijdje afromen of meteen voor het grote volume. Er van uitgaande dat de kwaliteit naar behoren is.
Singapore is aardig bezig. Ik las dat ze Just Eat ook hebben toegelaten.
Jan Peter, ik denk dat het geen economische, maar een procestechnologische en risicotechnische kwestie is. Van die twee is de economische afgeleid.
Uiteraard heb je een terecht punt: zonder schaal kun je niets laten zien.
Hoezo, denk je dat op dat gebied problemen liggen?