Vandaag het nieuws van 2 december. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Ze zijn niet overhaast te werk gegaan, zegt het Brits Medicijnagentschap (MHRA) in reactie op kritiek van onder meer EU-parlementariër Peter Liese over het snelle proces. Woensdagochtend maakten de Britten bekend dat ze als eersten het Pfizer-vaccin goedgekeurd hebben middels een versnelde noodprocedure (BBC, zie 3.4). Volgens directeur June Raine is het MHRA zorgvuldig en rigoureus te werk gegaan met het beoordelen van het vaccin (NOS). "Onze ervaren wetenschappers en clinici hebben heel voorzichtig en methodisch alle tabellen, grafieken en meer dan duizend pagina's aan data uitvoerig geanalyseerd. Ze hebben ook heel kritisch alle bewijzen, testen en kwaliteitscontroles tot aan de laatste monsters geanalyseerd."

Volgende week beginnen de Britten al met vaccineren. Dat is een paar weken eerder dan de rest van Europa, daar het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) nog een aantal weken nodig voor de beoordeling. Waar komt dit verschil vandaan? (AD, zie 3.2). "Het verschil zit hem erin dat de Britse regering besloten heeft om het vaccin vrij te geven voor noodgebruik", zegt woordvoerder Marsja Meijer van het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). "Daarom neemt de MHRA nu al een beslissing. We weten niet precies op basis van welke data ze dat doen. Nederland had de keuze voor noodgebruik ook kunnen maken, maar ons kabinet heeft duidelijk aangegeven dat het vaccin pas vrijgegeven wordt als er een volledige beoordeling gemaakt kan worden. En we hebben deze week de volledige set data pas overhandigd gekregen van de farmaceut.”



De CoronaMelder-app werkt nu samen met de corona-apps van een aantal andere Europese landen. Nederlanders die in contact komen met een persoon in het buitenland die besmet blijkt met corona, krijgen daar een melding van. En andersom natuurlijk. Het betreft vooralsnog de overheids-apps voor coronameldingen van Duitsland, Italië, Ierland, Spanje, Letland, Kroatië en Denemarken (Rijksoverheid, zie 3.3).
Dit artikel afdrukken