4
Fotocredits: 'Zonnepark bij zonsopgang', Wikimedia

FlashProvincies tegen zwarte weiden

Provincies leggen steeds meer strenge eisen op aan grote zonneparken in weilanden, waardoor de bouw ervan moeilijk wordt gemaakt. Dat zorgt ervoor dat er in de toekomst niet genoeg groene energie is om klimaatdoelen te halen. Daarvoor waarschuwen brancheverenigingen voor duurzame energie.

Schone stroom: prima, maar een verkleuring van het landschap van groen weideland naar de zwarte aanblik van zonnepanelen: echt niet. Zo leest de wetswijziging 'Verordening Romte Fryslân', waar de Provinciale Staten van Friesland deze week over stemmen. De wijziging stelt strengere eisen aan de bouw van zonneparken op landbouwgrond. Zonnepanelen op daken gaan voortaan voor, zegt verantwoordelijk gedeputeerde Energie, Sietske Poepjes (CDA). Dat schrijft het Financieele Dagblad

Het Financieele Dagblad - Bouw zonneparken tegengehouden door provincies, 23 nov 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #4
  • 25 nov '20
  • 14:51

Dat waanzinnig achterhaalde paniekgedoe met zonnecellen, molens, accu’s is schattig bedoeld voor een goed gevoel maar levert in feite niets op vanwege de ver ondermaatse energiedichtheid. Om alleen al Tata staal in IJmuiden CO2 loos te laten produceren – dmv groene waterstof – moet alle onbebouwde ruimte in het halve land worden opgevuld met windmolens. Stads/dorpsuitbreiding voor het gedeelte van de nu al benodigde 300.000 huizen nation wide zit dan in die helft volledig op slot.

Verstandige bestuurders zouden, zeker op deze postzegel, behoren te kiezen voor een paar moderne kerncentrales ipv het landschap te ruïneren met ons gezichtsveld vervuilende molens en zwarte platen die maar 20 – 25 jaar meegaan.

Volg de geldstromen.

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #3
  • 25 nov '20
  • 7:29

Grote gebouwen, zeker panden op een industrieterrein hebben natuurlijk een sterkteberekening gehad bij de bouwaanvraag. Bij grote panden gaat het over tonnen extra bouwkosten als die geschikt moeten zijn voor zonnepanelen erop. Constructeurs gaan net op het randje zitten qua sterkte, dat is het goedkoopst. Dus op heel veel daken kunnen helemaal geen panelen komen, of je moet ze van onderaf gaan versterken. Dat is in veel gevallen veel te duur.
Daar komt nog bij dat een jaar of 6-8 geleden of zo de bouwnormen voor sneeuwbelasting aangescherpt zijn, d.w.z. de gebouwen waar nog wel wat panelen op konden liggen, daar vallen er weer een groot gedeelte van af. ( daar heb ik zelf ervaring mee).
Kijk, alle losse carpoorten en garages in je straat, daar kun je best een stuk of 20 panelen op kwijt, totdat enexis zegt dat je wijk vol zit en je in ieder geval geen netverzwaring mag doen, of anders als het voltage in je straat per fase over de 243 volt (geloof ik) komt, dan springen je omvormers gewoon uit als de zon een keer flink schijnt en de buren ook te veel stroom leveren.
Dus; go big, or go nuclear.

Boy Griffioen
Boy Griffioen land- en tuinbouw
  • #2
  • 24 nov '20
  • 11:00

Ik heb begrepen van anderen dat het grote probleem is bij het vol leggen van grotere gebouwen dat de verzekering van de inhoud van het gebouw een stuk duurder wordt. Is dat niet op te lossen met een simpele regel? En zodoende de drempel weg te halen om al die DC's en andere bedrijfshallen vol te kunnen leggen?

Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #1
  • 23 nov '20
  • 2:54

Lijkt me een prima plan. Daken genoeg waar niks mee gebeurt behalve regen tegenhouden, en aan grond hebben we hier te weinig. Ik vind het redelijk waanzin om zoveel land of meertjes vol te plempen. Het zal vast goedkoper zijn, maar nee, doe maar niet.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.