De nieuwe 'Farm to Fork strategie' van de Europese Commissie heeft waarschijnlijk tot gevolg dat de agrarische productie daalt, het agrarisch ondernemersinkomen stijgt, voedselprijzen extreem stijgen en honger in derde wereldlanden snel kan toenemen.
Dat is de conclusie van een USDA-rapport over de economische effecten van de 'Farm to Fork strategie'. Het rapport is getiteld: "Economic and Food Security Impacts of Agricultural Input Reduction Under the European Union Green Deal's Farm to Fork and Biodiversity Strategies".
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) berekende dat het agrarisch inkomen in de Europese Unie met 16% afneemt tot en met 2030. Dat is als de strategie, die onderdeel uitmaakt van de Green Deal, beperkt blijf tot Europa. Met het beleid stijgen de voedselprijzen weliswaar fors, maar boeren kunnen er niet van profiteren omdat de opbrengst per hectare daalt. Dit scenario, waarbij de EU verandert van een wereldwijd leidende agrarische exporteur in een gesloten agrarische economie, ligt echter niet voor de hand. Wel neemt de EU zich als machtig handelsblok voor om eisen te stellen aan voedselimporten die concurrentievervalsing tegengaan. Dat heeft mogelijk een wereldwijde vernieuwingsslag tot gevolg die agrarisch ondernemers perspectief biedt. Deze vernieuwingsslag kan echter ook tot gevolg hebben dat de problemen in de landen met minste voedselzekerheid fors toenemen.
Exploderende voedselprijzen
De studie rekent met 3 verschillende scenario's: invoering die tot de Europese Unie beperkt blijft, invoering wereldwijd en ten slotte een scenario tussen de andere scenario's in. Wordt de 'Farm to Fork strategie' wereldwijd ingevoerd, dan daalt de mondiale productie met 11%, stijgt het agrarisch ondernemersinkomen wereldwijd met enkele tientallen procenten en exploderen de voedselprijzen wereldwijd met 450%. Hierbij wordt gerekend tot en met 2030. Wereldwijd kan de agrarische handel met vele honderden miljarden dollars afnemen door de invoering van de nieuwe EU 'Farm to Fork strategie'. Blijft de invoering beperkt tot de Europese Unie, dan is het effect op de wereldhandel in agrarische producten ook beperkt. Maar leidt de invoering tot een wereldwijde vernieuwingsslag, dan verschijnt het extreme getal van meer dan $1144 miljard aan omzetverlies in beeld.
Beperkingen van de studie
De USDA rekent in dit rapport met een halvering van de gewasbeschermingsmiddelen en antibiotica gebruik tot en met 2030, 20% minder kunstmestgebruik en 10% minder landbouwareaal in de Europese Unie. De studie houdt geen rekening met de effecten op het tegengaan van voedselverspilling en de broeikasgasreductie die de strategie oplevert. Ook is er geen rekening gehouden met het effect van technische innovatie als gevolg van het nieuwe Europese landbouw- en voedselbeleid.
Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking met Boerenbusiness.
Dit artikel afdrukken
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) berekende dat het agrarisch inkomen in de Europese Unie met 16% afneemt tot en met 2030. Dat is als de strategie, die onderdeel uitmaakt van de Green Deal, beperkt blijf tot Europa. Met het beleid stijgen de voedselprijzen weliswaar fors, maar boeren kunnen er niet van profiteren omdat de opbrengst per hectare daalt. Dit scenario, waarbij de EU verandert van een wereldwijd leidende agrarische exporteur in een gesloten agrarische economie, ligt echter niet voor de hand. Wel neemt de EU zich als machtig handelsblok voor om eisen te stellen aan voedselimporten die concurrentievervalsing tegengaan. Dat heeft mogelijk een wereldwijde vernieuwingsslag tot gevolg die agrarisch ondernemers perspectief biedt. Deze vernieuwingsslag kan echter ook tot gevolg hebben dat de problemen in de landen met minste voedselzekerheid fors toenemen.
Exploderende voedselprijzen
De studie rekent met 3 verschillende scenario's: invoering die tot de Europese Unie beperkt blijft, invoering wereldwijd en ten slotte een scenario tussen de andere scenario's in. Wordt de 'Farm to Fork strategie' wereldwijd ingevoerd, dan daalt de mondiale productie met 11%, stijgt het agrarisch ondernemersinkomen wereldwijd met enkele tientallen procenten en exploderen de voedselprijzen wereldwijd met 450%. Hierbij wordt gerekend tot en met 2030. Wereldwijd kan de agrarische handel met vele honderden miljarden dollars afnemen door de invoering van de nieuwe EU 'Farm to Fork strategie'. Blijft de invoering beperkt tot de Europese Unie, dan is het effect op de wereldhandel in agrarische producten ook beperkt. Maar leidt de invoering tot een wereldwijde vernieuwingsslag, dan verschijnt het extreme getal van meer dan $1144 miljard aan omzetverlies in beeld.
Beperkingen van de studie
De USDA rekent in dit rapport met een halvering van de gewasbeschermingsmiddelen en antibiotica gebruik tot en met 2030, 20% minder kunstmestgebruik en 10% minder landbouwareaal in de Europese Unie. De studie houdt geen rekening met de effecten op het tegengaan van voedselverspilling en de broeikasgasreductie die de strategie oplevert. Ook is er geen rekening gehouden met het effect van technische innovatie als gevolg van het nieuwe Europese landbouw- en voedselbeleid.
Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking met Boerenbusiness.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Elders op Foodlog vraagt Jur Schuurman of een landbouweconoom zijn of haar licht over deze USDA-studie wil laten schijnen.
Mag ik Petra Berkhout en Krijn Poppe uitnodigen hem - en al onze andere lezers! - dat grote plezier te doen?
Dag Dick. Dat wil ik wel, maar op korte termijn lukt me dat niet. Begin volgende week wel.
Petra, dank je! Dat zou super zijn. Mogelijk is de discussie hier dan al zover, dat ik je graag de ruimte geef voor een artikel waarin je op de Amerikanen en de opzet van hun scenario's reflecteert.
Ik zit er niet zo in, ben ook zeker benieuwd naar een duiding van deze studie. Maar het komt mij lichtelijk over als intimidatie, dat ze het willen laten overkomen dat het een heel slecht idee is. Terwijl er ook enorme financiële aderlatingen zullen komen door het minder gebruik van landbouwgif en kunstmest. Zitten die bedrijven daarvan toevallig in de VS, links- of rechtsom?
En duurder zal het eten inderdaad worden, alles is duurder dan de race to the bottom. Maar dat is een heel nauwe focus op de korte termijn en dan ook alleen financieel bekeken. You cannot eat money.
<<De studie houdt geen rekening met de effecten op het tegengaan van voedselverspilling en de broeikasgasreductie die de strategie oplevert. Ook is er geen rekening gehouden met het effect van technische innovatie als gevolg van het nieuwe Europese landbouw- en voedselbeleid.>> Dat lijkt me alvast relevant voor de duiding door landbouweconomen.
Als leek op dit gebied denk ik dat de uitkomst van een doorrekening sterk afhangt van de aspecten die je wel en niet meeneemt en de effect-schattingen die je maakt.