De biodynamische landbouw is in de jaren twintig van de vorige eeuw ontstaan vanuit een samenhangende en holistische kijk op voeding en gezondheid. Gezondheid begint dan bij een gezond bodemleven en landbouw zonder gifstoffen en kunstmest. Over die connectie gaat het jaarcongres van BD/Demeter. Het congres vindt digitaal plaats op woensdag 18 november. Foodlog-leden krijgen €10 korting.
Dankzij onderzoeksresultaten van de laatste jaren is het inzicht gegroeid over de belangrijke rol van alle bacteriën, virussen en gisten die in en op ons lichaam zitten. Er is een relatie tussen ons microbioom, ons voedsel en onze vitaliteit. Tegelijkertijd is er sprake van een pandemische toename van aan voeding gerelateerde welvaartsziekten en ziekten die direct gekoppeld zijn aan de intensieve input-landbouw. Een in het oog springend voorbeeld is het gebruik van bepaalde pesticiden en het ontstaan van Parkinson. Tegelijkertijd groeit ook onze kennis over de samenhang tussen de uitbraak van pandemieën zoals het Covid-19-virus en de afbraak van biodiversiteit en ecosystemen. Hierdoor krijgt een bredere, meer holistische kijk op gezondheid momentum.
Tot nog toe is er vanuit de wetenschap vooral vanuit de moleculaire samenstelling - het reductionistisch denken - naar ons voedsel gekeken. Voor veel mensen is dat al voldoende reden om voor biologische of biodynamische producten te kiezen omdat er zonder chemisch-synthetische middelen wordt gewerkt. Maar we willen ook voorbij de stoffelijke inhoud kijken. Zelfs als je exact alle DNA-combinaties van een plant kent, kun je die plant namelijk nog steeds niet namaken. Om het leven en gezondheid te begrijpen, moeten we voorbij het uitsluitend stoffelijke denken, naar de levensprocessen zelf, naar de ordenende principes die planten, dieren en mensen het vermogen geven in samenhang te blijven functioneren. Om daarover meer kennis te vergaren, zoomen we met gerenommeerde denkers en wetenschappers in- en uit op het levende principe achter onze voeding.
Programma
In het ochtenddeel spiegelen we ons aan onderzoek van hoogleraar plantmicrobe interacties, prof. dr. Corné Pieterse UvU naar het microbioom van de bodems en van de interactie tussen micro-organismen met de plant. Pieterse gaat in op wat dat betekent voor de wijze van veredeling en daaraan gekoppeld de humane weerstand en gezondheid.
Met patholoog prof. dr. Thijs Kuiken, verbonden aan virusonderzoek Erasmus MC, kijken we naar de relatie tussen humane gezondheid en gezondheid van onze ecosystemen. Is een op regionale basis georganiseerde kringlooplandbouw een manier om nieuwe pandemieën te voorkomen?
In het middagdeel gaan we specifieker in op de relatie tussen biodynamische voeding en gezondheid, onder meer via onderzoek bij zuivel.
Dit congres wordt georganiseerd door Stichting Demeter in samenwerking met de BD-Vereniging en Aeres Warmonderhof. Foodlog verzorgt de technische realisatie.
Praktisch
Het congres vindt plaats op woensdag 18 november 2020, 10.00 – 16.45 uur.
Het wordt online aangeboden met de mogelijkheid vragen te stellen aan inleiders via de chatfunctie.
Het volledige programma vind je hier.
Dit artikel afdrukken
Tot nog toe is er vanuit de wetenschap vooral vanuit de moleculaire samenstelling - het reductionistisch denken - naar ons voedsel gekeken. Voor veel mensen is dat al voldoende reden om voor biologische of biodynamische producten te kiezen omdat er zonder chemisch-synthetische middelen wordt gewerkt. Maar we willen ook voorbij de stoffelijke inhoud kijken. Zelfs als je exact alle DNA-combinaties van een plant kent, kun je die plant namelijk nog steeds niet namaken. Om het leven en gezondheid te begrijpen, moeten we voorbij het uitsluitend stoffelijke denken, naar de levensprocessen zelf, naar de ordenende principes die planten, dieren en mensen het vermogen geven in samenhang te blijven functioneren. Om daarover meer kennis te vergaren, zoomen we met gerenommeerde denkers en wetenschappers in- en uit op het levende principe achter onze voeding.
Programma
In het ochtenddeel spiegelen we ons aan onderzoek van hoogleraar plantmicrobe interacties, prof. dr. Corné Pieterse UvU naar het microbioom van de bodems en van de interactie tussen micro-organismen met de plant. Pieterse gaat in op wat dat betekent voor de wijze van veredeling en daaraan gekoppeld de humane weerstand en gezondheid.
Met patholoog prof. dr. Thijs Kuiken, verbonden aan virusonderzoek Erasmus MC, kijken we naar de relatie tussen humane gezondheid en gezondheid van onze ecosystemen. Is een op regionale basis georganiseerde kringlooplandbouw een manier om nieuwe pandemieën te voorkomen?
In het middagdeel gaan we specifieker in op de relatie tussen biodynamische voeding en gezondheid, onder meer via onderzoek bij zuivel.
Dit congres wordt georganiseerd door Stichting Demeter in samenwerking met de BD-Vereniging en Aeres Warmonderhof. Foodlog verzorgt de technische realisatie.
Praktisch
Het congres vindt plaats op woensdag 18 november 2020, 10.00 – 16.45 uur.
Het wordt online aangeboden met de mogelijkheid vragen te stellen aan inleiders via de chatfunctie.
Het volledige programma vind je hier.
Aanmelden
Het webinar staat open voor iedereen die interesse heeft in dit thema. Om het online evenement technisch mogelijk te maken, vragen we een bijdrage voor de inloggegevens van €25. (Foodlog-leden, leden van de BD Vereniging en licentiehouders Demeter betalen €15.)
Inschrijven doe je per mail aan Joke Doorschodt (info@stichtingdemeter.nl) met je naam en bedrijfsnaam. Vermeld ook of je lid bent van Foodlog of de BD Vereniging of Demeter licentiehouder.
Het webinar staat open voor iedereen die interesse heeft in dit thema. Om het online evenement technisch mogelijk te maken, vragen we een bijdrage voor de inloggegevens van €25. (Foodlog-leden, leden van de BD Vereniging en licentiehouders Demeter betalen €15.)
Inschrijven doe je per mail aan Joke Doorschodt (info@stichtingdemeter.nl) met je naam en bedrijfsnaam. Vermeld ook of je lid bent van Foodlog of de BD Vereniging of Demeter licentiehouder.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Mooi webinar. Goede sprekers. Inspiratie. Je hoeft het niet eens te zijn. Maar bedenk: growth mindset.
De samenvatting in de eerste alinea is mislukt.
Grappig, Hendrik, ik noem "circulaire causaliteit" en jij ziet dat als bewijs dat ik nooit op een akker heb gelopen. Paar zinnen verder zeg je "er is daar sprake van circulaire causaliteit". Ook nog nooit op een akker gelopen, Hendrik?
Het klopt wat je zegt, er zijn géén gesloten systemen. Landbouw is kunstmatig sluiten. En ja, dat werkt niet altijd zoals we dat zouden willen, zeker niet op langere termijn.
Ik heb definitieve onderzoeksresultaten. Maar op welke onderzoeken doel je precies? Jij hebt je hang-ups als Smil, ik Dennis Noble... lees eens https://www.amazon.com/Dance-Tune-Life-Biological-Relativity/dp/1107176247.
BD congres zou je echt okay gevonden hebben, Hendrik!
#18 ..................beter modelleren van biologische systemen en het accepteren van zaken als "circulaire causaliteit" Je kunt hier wel lezen dat je je nooit langer dan een uur op een akker hebt bevonden. Natuurlijke ecosystemen zijn open en meestal niet begrensd. In de landbouw leg je fysieke grenzen aan en stopt de uitwisseling met de directe omgeving en dringt de vraag zich op of we het nog wel over een ecosysteem hebben en dat is blijkbaar ook de bedoeling. Iemand die denkt dat het anders is heeft nog nooit lopen schoffelen. Een ander interessant kenmerk van natuurlijke ecosystemen is dat de meeste interacties nooit rechtlijnig zijn in termen van directe oorzaak en gevolg. Alles heeft een relatie met mekaar. Er is daar sprake van een circulaire causaliteit. Er is dus sprake van wederzijdse beïnvloeding die we in de landbouw niet zo maar willen. Reële experimenten zijn nog maar in een beginfase. Mooi dat jij al de definitieve onderzoeksresultaten hebt. Kun je ze delen?
#15 ...........een ander soort landbouw te denken, zeg maar 'bio', of gaat dat eigenlijk niet zoals #13 stelt? Bio gaat best, zeer zeker met wat input bedrog. Waar heb ik gezegd dat dit niet gaat? Het gaat een poosje met wat minder dan de helft van de wereldbevolking. (opnieuw Smil)
Maar dat verhaal is bekend en helemaal niet meer zo spannend, immers de mensheid heeft sinds Sir William Crookes, The Wheat Problem, een andere afslag genomen.