Dankzij onderzoeksresultaten van de laatste jaren is het inzicht gegroeid over de belangrijke rol van alle bacteriën, virussen en gisten die in en op ons lichaam zitten. Er is een relatie tussen ons microbioom, ons voedsel en onze vitaliteit. Tegelijkertijd is er sprake van een pandemische toename van aan voeding gerelateerde welvaartsziekten en ziekten die direct gekoppeld zijn aan de intensieve input-landbouw. Een in het oog springend voorbeeld is het gebruik van bepaalde pesticiden en het ontstaan van Parkinson. Tegelijkertijd groeit ook onze kennis over de samenhang tussen de uitbraak van pandemieën zoals het Covid-19-virus en de afbraak van biodiversiteit en ecosystemen. Hierdoor krijgt een bredere, meer holistische kijk op gezondheid momentum.

Tot nog toe is er vanuit de wetenschap vooral vanuit de moleculaire samenstelling - het reductionistisch denken - naar ons voedsel gekeken. Voor veel mensen is dat al voldoende reden om voor biologische of biodynamische producten te kiezen omdat er zonder chemisch-synthetische middelen wordt gewerkt. Maar we willen ook voorbij de stoffelijke inhoud kijken. Zelfs als je exact alle DNA-combinaties van een plant kent, kun je die plant namelijk nog steeds niet namaken. Om het leven en gezondheid te begrijpen, moeten we voorbij het uitsluitend stoffelijke denken, naar de levensprocessen zelf, naar de ordenende principes die planten, dieren en mensen het vermogen geven in samenhang te blijven functioneren. Om daarover meer kennis te vergaren, zoomen we met gerenommeerde denkers en wetenschappers in- en uit op het levende principe achter onze voeding.

Programma
In het ochtenddeel spiegelen we ons aan onderzoek van hoogleraar plantmicrobe interacties, prof. dr. Corné Pieterse UvU naar het microbioom van de bodems en van de interactie tussen micro-organismen met de plant. Pieterse gaat in op wat dat betekent voor de wijze van veredeling en daaraan gekoppeld de humane weerstand en gezondheid.

Met patholoog prof. dr. Thijs Kuiken, verbonden aan virusonderzoek Erasmus MC, kijken we naar de relatie tussen humane gezondheid en gezondheid van onze ecosystemen. Is een op regionale basis georganiseerde kringlooplandbouw een manier om nieuwe pandemieën te voorkomen?

In het middagdeel gaan we specifieker in op de relatie tussen biodynamische voeding en gezondheid, onder meer via onderzoek bij zuivel.

Dit congres wordt georganiseerd door Stichting Demeter in samenwerking met de BD-Vereniging en Aeres Warmonderhof. Foodlog verzorgt de technische realisatie.

Praktisch
Het congres vindt plaats op woensdag 18 november 2020, 10.00 – 16.45 uur.
Het wordt online aangeboden met de mogelijkheid vragen te stellen aan inleiders via de chatfunctie.

Het volledige programma vind je hier.

Aanmelden
Het webinar staat open voor iedereen die interesse heeft in dit thema. Om het online evenement technisch mogelijk te maken, vragen we een bijdrage voor de inloggegevens van €25. (Foodlog-leden, leden van de BD Vereniging en licentiehouders Demeter betalen €15.)

Inschrijven doe je per mail aan Joke Doorschodt (info@stichtingdemeter.nl) met je naam en bedrijfsnaam. Vermeld ook of je lid bent van Foodlog of de BD Vereniging of Demeter licentiehouder.
Dit artikel afdrukken