Toen Nederland dit voorjaar op slot ging om het coronavirus onder de duim te krijgen, veranderde het eetgedrag van de meeste Nederlanders niet. Maar zwaarlijvigen en hoogopgeleiden blijken wél ongezonder te zijn gaan eten.

Maartje Poelman, onderzoeker Wageningen University en Research, nam de resultaten van het onderzoek van het Voedingscentrum naar eetgedragingen van 1.030 Nederlanders tijdens de eerste lockdown nader onder de loep. Zij kwam tot een aantal interessante sociaal-demografische eetveranderingen, schrijft ScienceDirect.

Zo bleken mensen met overgewicht of obesitas meer en ongezonder te eten (chips, snacks en frisdrank) en te bestellen. Poelman verklaart dit door psychologische stress als gevolg van de pandemie. Hoogopgeleiden aten meer, snoepten meer en kochten meer alcoholische dranken dan laagopgeleiden. Poelman: "Hoogopgeleide mensen gingen meer thuiswerken dan laagopgeleide mensen; pre-lockdown werkte ongeveer 9% van zowel hoog- als laagopgeleiden thuis. Tijdens de lockdown moest 56% van de hoger opgeleiden thuiswerken terwijl dit voor 14% van de lager opgeleiden het geval was." De thuiswerkers kregen te maken met een verstoorde dagelijkse routine en daarmee verstoord eetgedrag.

Uit een eerder onderzoek van Mandy Braat voor Foodlog kwam dat een enkeling juist gezonder at tijdens de lockdown, om de weerstand te verhogen of als gevolg van meer vrije tijd en minder blootstelling aan verleidingen. Maar de meerderheid van de Nederlanders at niet anders tijdens de eerste quarantaineperiode. Eten is voor de meeste mensen gewoontegedrag, ook tijdens een pandemie.
WUR - Hoogopgeleiden en mensen met obesitas eten ongezonder tijdens lockdown
  • Deel
Druk af