Geïrriteerd zaten twee hoogleraren tegenover elkaar bij Op1. Martijn Katan, emeritus VU-hoogleraar in de voedingsleer, noemde een recente Spaanse studie naar de preventieve werking van het slikken van vitamine D hard en nadrukkelijk 'puin' (zie Op1, minuut 11:27) omdat het niet door een van de belangrijke medische tijdschriften is geplaatst.

Huub Savelkoul, immunoloog aan de Wageningse WUR, vindt het juist een studie die het publiek dat nog geen extra vitamine D neemt aan zou moeten sporen om dat wel te doen.

Naar aanleiding van een eerder deze week op Foodlog verschenen pleidooi van Dennis Zeilstra voor een expliciet suppletie-advies vanuit het kabinet, vroeg Huib Stam klinisch chemicus Jos Wielders om zijn oordeel. Wielders was tot zijn pensioen in 2015 werkzaam als hoofd van het laboratorium van het het Meander Medisch Centrum te Amersfoort. Hij mag gelden als één van de belangrijkste onderzoekers op het gebied van vitamine D in Nederland en heeft een jarenlange praktijkervaring.



Met Wielders toestemming citeren wij integraal zijn antwoord per mail aan Huib Stam:

Beste Huib,

Ik heb de discussie even gescreend, sommige stukken zoals het openingsstuk zijn prima geschreven. Ik geef je hieronder mijn mening.

Eerst t.a.v. de discussie tussen Savelkoul en Katan.
S is als prof in Wageningen gespecialiseerd in immunologie en heeft meermaals geschreven over de complexe samenhang van de immunologische respons. S noemt het duidelijke aanwijzingen dat vit D een rol kan spelen in het verminderen van de klachten of de kans dat je COVID-19 krijgt. Daarover zijn inmiddels enkele studies over verschenen (zie hieronder). Meer studies zijn er over het effect van vit D bij diverse luchtweginfecties: positief als je vooraf een (ernstig) tekort had en geen effect als je voorheen al redelijk voorzien was van vit D, dus laten we zeggen minimaal 50 nmol/L. S is een expert op dit gebied en als wetenschapper drukt hij het netjes uit: (duidelijke) aanwijzingen en dan natuurlijk met name als je vooraf een lage vit D spiegel had. Nou dat kan best kloppen met de grootste risicogroepen voor vit D deficiëntie: ouderen, personen met overgewicht en Nederlanders van niet-westerse afkomst.

Dan Katan: K is een biochemicus en was prof in de voedingsmiddelen, dus niet gespecialiseerd in de immunologie. K is nadrukkelijk heel kritisch op allerlei supplementen en dat is begrijpelijk. Er is veel kaf tussen het koren en ook vit D is geen wondermiddel. Echter, alle vitamine gebreksziekten geven op meerdere gebieden een duidelijke verbetering als dat specifieke vitamine gesuppleerd wordt. Denk aan vit C gebrek en scheurbuik of slechte wondgenezing. K gelooft heilig in RCT's als enigste/voornaamste bewijs voor causaliteit en effectiviteit maar daar zit juist het probleem. De meeste vit D "RCT's" bestudeerden een niet of nauwelijks deficiënte populatie en gaven dan ook nog lage doseringen. Je mag dan ook geen effect verwachten, conclusie is dan vaak: zie je wel, vit D doet niets. De kritiek van Katan vind ik overdreven, andere bewijzen dan meerdere RCT's worden door K niet geaccepteerd.

De opmerking van de gespreksleidster "baat het niet, dan schaadt het niet" is vaak gehoord. Zie ook de laatste regels van de bijgesloten LANCET publicatie, die ik aanbeveel.

Pending results of such trials, it would seem
uncontroversial to enthusiastically promote efforts to
achieve reference nutrient intakes of vitamin D, which
range from 400 IU/day in the UK to 600–800 IU/day in
the USA. These are predicated on benefits of vitamin D
for bone and muscle health, but there is a chance that
their implementation might also reduce the impact of
COVID-19 in populations where vitamin D deficiency
is prevalent; there is nothing to lose from their
implementation, and potentially much to gain.


Het is de eeuwige discussie tussen de believers (op basis van cohort studies, Hill criteria en dergelijke, en uitgevoerd bij (matig) deficiënte populaties) en de non-believers die alleen maar in RCT's geloven. Maar dan moet je RCT's uitvoeren met initiële 25OH gemiddelden < 30 nmol/L en die moet je met een sterke lamp zoeken. Ik neem zelf wel extra vit D.

vr groet
Jos

Opmerking van de redactie:
Wielders stuurde het artikel uit The Lancet, volgens Katan een topblad, als PDF mee. Om geen inbreuk op het auteursrecht te maken, voegden we een link naar het artikel toe aan zijn tekst. Hieronder is Wielders te horen over vitamine D in een video uit 2011.



Dit artikel afdrukken