Vandaag het nieuws van 27 oktober. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Tijdens het 'persmoment' (geen persconferentie, die volgt waarschijnlijk pas 3 november) van dinsdagavond 27 oktober zei premier Mark Rutte dat "het te vroeg is om conclusies te trekken over het effect van de gedeeltelijke lockdown. En te vroeg om harder op de rem te trappen."

Met die woorden wendde hij voorlopig een harde lockdown af. Nederland zal echter wel goed gedrag moeten tonen en zich aan de regels houden. "Van meer naleving krijgen we nooit spijt." Minister De Jonge gaf ook aan dat de huidige coronamaatregelen nog zeker tot in december zullen gaan duren. Dus ook Sint-Maarten of Sinterklaas: in kleine kring. Over de kerstdagen valt nog niets te zeggen, over de wintersport al evenmin.



Corona verleidt tot een andere leefstijl. Waar de meeste mensen meer binnenblijven, zitten en werken, gebruiken anderen de lockdown als booster voor een gezondere leefstijl, schrijft The Guardian (3.2). Aan het woord komen 4 Britten die gezonder gingen leven. Tim Ludford, 37, a charity worker from London, was too scared of the transmission risk to order a takeaway. The pubs were not open. “I started cooking at home,” he says. “Soups, salads – healthy stuff.” [...] Seven months on, Ludford has lost 34kg (5st 5lb) and is no longer severely obese. But the weight loss is secondary to his mental wellbeing – he feels like himself again. “Everything came together at the same time,” he says. “Lockdown was the trigger.”

In Nederland brengt vakbond CNV vandaag via de NOS naar buiten dat 41% van zijn leden vaker last heeft van schouder, nek of arm sinds zij thuiswerken (zie 3.3). "De laptop staat op de keukentafel, de stoel is te laag, de laptop staat plat," zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Op je werk staat het scherm op de goeie hoogte, dat heb je thuis vaak niet." Bijna de helft (45%) van de thuiswerkers beschikt thuis niet over een arbo-verantwoorde werkplek.

Gezonde mensen vanaf 60 tot en met 69 jaar wordt gevraagd om dit jaar de griepprik over te slaan, schrijft Het Parool omdat de voorraden waarschijnlijk niet toereikend zijn. De jaarlijkse griepprik is volgens het RIVM bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder en volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen.

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport schrijft daarover in een brief aan de Tweede Kamer (zie 3.8): "Zo kunnen in ieder geval de meest kwetsbare mensen een vaccin krijgen. Mensen met een medische aandoening (diabetes, een hart-, long- of nierziekte of een verminderde weerstand) en mensen van 70 jaar en ouder lopen meer gezondheidsrisico’s wanneer ze griep krijgen. Als deze groep eenmaal gevaccineerd is, kunnen de overgebleven vaccins in beginsel worden gebruikt voor gezonde mensen van 60 tot en met 69 jaar die nog geen vaccin konden ontvangen. Aan het einde van de griepprikperiode in december wordt duidelijk of er vaccins over zijn."

Dit artikel afdrukken