Worden boeren voldoende beloond voor duurzamer produceren? Dat vroeg minister van Landbouw Schouten aan de Autoriteit Consument en Markt (ACM) omdat boeren zeggen dat hun meerkosten onvoldoende worden gedekt door de markt. De WUR voerde het onderzoek uit en nam een aantal biologische producten als voorbeeld.
De Agro-Nutri Monitor 2020: Monitor prijsvorming voedingsmiddelen en analyse belemmeringen voor verduurzaming kijkt voor de periode 2017-2018 of boeren en tuinders die zijn omgeschakeld naar biologische productie, hun productiekosten kunnen terugverdienen. Bij vijf biologische producten was dat het geval; uien, tomaten, witte kool/zuurkool, peren en varkensvlees. Biologische boeren en tuinders hadden in deze periode bij de meeste producten gemiddeld een hogere netto winstmarge dan hun reguliere collega’s. Reguliere en biologische melkveehouderijen, die een belangrijke bijdrage leveren aan de Nederlandse landbouwproductie, maakten in deze periode gemiddeld genomen verlies. In de reguliere sector draaiden in deze periode ook varkenshouders gemiddeld genomen met verlies.
Dat schrijft de ACM. De Autoriteit constateert tevens dat grootschalige omschakeling naar meer duurzame productie economisch gezien nu niet haalbaar is omdat de vraag vanuit het buitenland, de belangrijkste afzetmarkt van de Nederlandse land- en tuinbouw, nog te gering is. Meer omschakelaars zullen slechts overproductie en dus prijsdalingen veroorzaken.
In een reactie laat de Nederlandse Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) weten dat de ACM appels met peren zou vergelijken omdat er meer duurzame vormen van productie zijn dan alleen biologisch. Denkbaar is echter dat daarvoor hetzelfde geldt als voor meer biologische productie zonder voldoende groei van de vraag: als er geen betalende markt voor is, werkt verduurzaming kostenverzwarend. Zo bekeken trekt de ACM wel degelijk een voor de diversiteit aan duurzaamheidsvormen algemeen geldende conclusie.
Autoriteit Consument en Markt - ACM: Voedselmonitor geeft eerste inzicht in prijsvorming en belemmeringen voor biologische productie | ACM.nl
De Agro-Nutri Monitor 2020: Monitor prijsvorming voedingsmiddelen en analyse belemmeringen voor verduurzaming kijkt voor de periode 2017-2018 of boeren en tuinders die zijn omgeschakeld naar biologische productie, hun productiekosten kunnen terugverdienen. Bij vijf biologische producten was dat het geval; uien, tomaten, witte kool/zuurkool, peren en varkensvlees. Biologische boeren en tuinders hadden in deze periode bij de meeste producten gemiddeld een hogere netto winstmarge dan hun reguliere collega’s. Reguliere en biologische melkveehouderijen, die een belangrijke bijdrage leveren aan de Nederlandse landbouwproductie, maakten in deze periode gemiddeld genomen verlies. In de reguliere sector draaiden in deze periode ook varkenshouders gemiddeld genomen met verlies.
Dat schrijft de ACM. De Autoriteit constateert tevens dat grootschalige omschakeling naar meer duurzame productie economisch gezien nu niet haalbaar is omdat de vraag vanuit het buitenland, de belangrijkste afzetmarkt van de Nederlandse land- en tuinbouw, nog te gering is. Meer omschakelaars zullen slechts overproductie en dus prijsdalingen veroorzaken.
In een reactie laat de Nederlandse Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) weten dat de ACM appels met peren zou vergelijken omdat er meer duurzame vormen van productie zijn dan alleen biologisch. Denkbaar is echter dat daarvoor hetzelfde geldt als voor meer biologische productie zonder voldoende groei van de vraag: als er geen betalende markt voor is, werkt verduurzaming kostenverzwarend. Zo bekeken trekt de ACM wel degelijk een voor de diversiteit aan duurzaamheidsvormen algemeen geldende conclusie.
Het gaat om het idee kruidvat laat niet iedereen binnen als dat de marge van de bestaande vestigingen om zeep helpt.
Kruidvat heeft 956 filialen. Zes jaar geleden 833.
#11 Kruidvat heeft 100 filialen er is een wachtlijst van drogisten die ook onder de vlag van kruidvat willen opereren maar kruidvat houd de boot nog even af.
Biologisch wordt vaak gebracht als een verantwoorde/gewenste productie methode maar is feitelijk gewoon een soort beschermde merknaam.
100 boeren maken een biologisch product met een noodzakelijke marge. Aan de andere kant staat er ook een wachtlijst van boeren die willen schakelen maar buiten de deur worden gehouden. Als er wat extra vraag is mag je om en meedoen.
Het in stand houden van de marge is belangrijker dan het laten groeien van de productie. En dat gaat door het samenspannen van de bioboeren aardig goed. Geen enkele andere sector komt er mee weg zonder op de vingers getikt te worden door de acm.
#8, John, dat is de crux van de vrije markt: je maakt wat je kunt verkopen bij de marge die je nastreeft, maar niet meer want dan kun je die marge op je buik schrijven en kun je zelfs failliet gaan.
Vanwaar dat zure 'en ze komen er nog mee weg ook'?