Vandaag het nieuws van 9 oktober. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Nieuw-Zeeland roeit voor de tweede keer het coronavirus helemaal uit (zie Overig. 1): Terwijl de rest van de wereld worstelt met nieuwe golven in de pandemie en het aantal doden tot meer dan 1 miljoen opgelopen is, heeft het land het virus weer onder de knoet. Woensdag waren er amper drie nieuwe besmettingen, afkomstig van reizigers die in quarantaine zaten. Het land was eerder al virusvrij, maar in augustus stak het coronavirus toch weer de kop op in Auckland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland. Hoewel er al drie maanden geen binnenlandse besmettingen meer waren geteld, doken er toen opeens vier nieuwe op die al snel woekerden.

Na het vaststellen van de nieuwe besmettingen ging de stad meteen op slot en werden de maatregelen in de rest van het land aangescherpt. Die 'go hard, go early' strategie - het virus direct platslaan met gesloten grenzen en zware lockdowns - wordt als een van de succesvolste ter wereld beschouwd. Als dunbevolkt eiland is Nieuw-Zeeland weliswaar een unieke case, maar toch zijn de cijfers opvallend. Het land telde tot nu toe amper 1.864 officiële besmettingen en 25 doden. De keerzijde van dit verhaal is wel dat Nieuw-Zeeland nu kampt met de grootste recessie in zijn geschiedenis. Door strenge lockdowns is de economie met 12% gekrompen. Dat zijn hoge kosten voor het vermijden van relatief gezien slechts enkele doden.

De Nieuw-Zeelandse cijfers steken fel af tegen de Nederlandse. Donderdag meldde het RIVM ruim 5.800 nieuwe besmettingen (zie 3.1). Vandaag waren het er 5.983. Vorige week vrijdag was dat nog 3825. BNR sprak met Wim Schellekens, lid van het onafhankelijke RED-team: "Als de maatregelen onvoldoende zijn, dan verspreidt het virus zich exponentieel en heb je elke week een verdubbeling. En dat allemaal onder de oppervlakte. Over een week week zitten we dan op tienduizend besmettingen, dat is onacceptabel. Nu gaat het snel, mensen die vandaag besmet worden, belanden over twee weken in het ziekenhuis." Volgens Schellekens heeft de Nederlandse bevolking de urgentie nog niet goed in de gaten: "Coronainfectie is echt geen griepje. [...] Ik heb het gevoel dat de burger denkt: 'het valt wel mee'."

De Duitse Jaap van Dissel, Christian Drosten, benadrukt dat zijn mede-landgenoten grote invloed hebben op de verspreiding van het coronavirus (zie 3.2). Op de vraag van de krant Die Zeit of we de touwtjes nog steeds zelf in handen hebben in deze fase van de pandemie, zegt Drosten: Absoluut. De vraag is: Wat voor soort buffer hebben we als we een toename van ernstige gevallen gaan zien omdat een groeiend aantal ouderen weer geïnfecteerd raakt? Op dit moment is er nog een aanzienlijke buffer als het gaat om klinische zorg. Maar elders in Europa zien we dat de ziekenhuizen weer vollopen, bijvoorbeeld in Zuid-Frankrijk of in Madrid. Dat kunnen en moeten we hier voorkomen.

In Nederland lijkt het mis te gaan volgens de Amerikaanse epidemioloog Marc Lipsitch. Hij is een van de grondleggers van het R-getal dat aangeeft hoeveel anderen iemand met een corona-infectie gemiddeld besmet. Lipsitch waarschuwt voor het hoge en snel oplopende aantal nieuwe besmettingen in Nederland. “Een R-getal van 1,17, dat is zeer zorgwekkend”, zo zegt hij tegen Nieuwsuur.

Met de winter voor de deur vindt Lipsitchs afwachten geen optie meer. “Nu het kouder wordt, wordt het lastiger om social distancing-maatregelen te handhaven. We zijn weer vaker binnen en het aantal besmettingen zal verder groeien.” Als met preventieve maatregelen het aantal nieuwe besmettingen niet snel daalt, is een lockdown onvermijdelijk, zegt hij. “Handen wassen en maskers dragen is goedkoop en effectief”, zegt Lipsitch. “Een echte lockdown is zeer destructief.” Premier Mark Rutte noemde de bijna 6000 positief tests op een “zorgelijke trend" in de persconferentie na afloop van de ministerraad. Rutte waarschuwt voor strengere maatregelen als het aantal besmettingen dit weekend verder blijft oplopen.

Deense onderzoekers hebben een robot ontwikkeld die autonoom een coronatest kan afnemen (zie 2.2). De robot van professor Savarimuthu, Lifeline Robotics Careebo S1 gedoopt, kan in circa zeven minuten een keeluitstrijkje afnemen. Het contactmoment duurt zo'n vijf seconden, en het hele proces is volledig autonoom. Savarimuthu: "Doel is nu om de robot in het ziekenhuis te krijgen, waar hij bij verpleegkundigen en artsen speeksel kan afnemen."

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›
  1. 'Burger denkt dat het meevalt'

    BNR
  2. Christian Drosten: "It's Up To Us"

    Die Zeit
  3. OLVG-bestuurder: ‘Waar iedereen ons bij de eerste coronagolf steunde, is er nu verdeeldheid’

    Het Parool
  4. Onderzoek naar hersenschade door coronavirus van start

    De Telegraaf
  5. Op deze cijfers moet u letten om te weten of er strengere maatregelen komen. Zijn er al lichtpuntjes?

    de Volkskrant
  6. 'Ziekenhuisbesmettingen niet te voorkomen'

    BNR
  7. CDC rules that being overweight and not just obese makes you more susceptible to COVID

    Daily Mail
  8. CDC Expands Covid Risk Warning to Include Overweight People

    Bloomberg
  9. Worden we minder ernstig ziek? Misschien komt het door de spatjes

    de Volkskrant
  10. CBS: Oversterfte stijgt weer, mogelijk verband met tweede coronagolf

    NU.nl
  11. Corona maakt ons minder ernstig ziek. Een bijeffect van het mondmasker?

    De Morgen
  12. Slechts 5 procent van alle coronapatiënten klachtenvrij na een half jaar? Dat zit toch anders

    de Volkskrant
  13. Pubs and restaurants take blame for UK’s Covid spike

    The Financial Times
  14. Blocking immune system pathway may stop COVID-19 infection, prevent severe organ damage

    EurekAlert!
  15. Coronavirus antibodies last at least three months after infection, study suggests

    EurekAlert!
  16. Antibody drugs are no cure but seem promising for COVID-19

    Independent
  17. Coronavirus: Brazil records more than 5 million cases

    Independent
  18. Jonge superverspreider blijkt gevaarlijker dan gedacht

    De Telegraaf
  19. Forse stijging in Europese landen, Duitsland ongerust: ‘Dreigen controle over virus te verliezen’

    De Standaard
  20. New Yorkse joden in opstand tegen maatregelen: ‘Wij hebben al lang groepsimmuniteit’

    De Morgen

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

    5. Relatie oost-west en geopolitieke verhoudingen

    Toelichting ›

    6. Europa: één of verder verdeeld

    Toelichting ›

    7. Hoe unlock je de lockdown / Hoe draai je de exit terug?

    Toelichting ›

    8. Democratie, rechten en redelijkheid

    Toelichting ›

    9. Recessie of depressie

    Toelichting ›

    Overig

    Dit artikel afdrukken