Vandaag het nieuws van 7 oktober. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Dinsdag werd bekendgemaakt dat de testcapaciteit op korte termijn kan worden opgeschroefd (zie 3.3). Er zijn nu genoeg testmaterialen om 51.000 coronatests per dag te verwerken. Dat zijn er ruim 20.000 meer per dag dan vorige week. De bottleneck zat bij de laboratoria, die de grote hoeveelheid tests niet konden analyseren. Inmiddels kunnen de labs meer vraag aan. Nu is het aan de GGD om op te schalen. "Wij verwachten een week nodig te hebben", zegt een woordvoerder. Daarmee komt waarschijnlijk een einde aan de lange wachtrijen voor de teststraten. Ander goed nieuws over de testcapaciteit: de sneltests zijn betrouwbaar (zie 3.2). De nieuwe, supersnelle coronatest is betrouwbaar genoeg om te gebruiken, zo concluderen onderzoekers na twee weken schaduwtesten. De eiwittest is klaar in een kwartier en kan een doorbraak betekenen voor de vastgelopen testketen. Inmiddels zijn twee type sneltests door het kabinet goedgekeurd.

Ondertussen breidt de tweede golf zich uit over Europa. Verschillende landen of regio's nemen weer extra maatregelen. Italië verplicht mondkapjes op straat (zie 7.2). België sluit cafés om 23.00 uur (zie 7.5) evenals Berlijn (zie 7.3).

In België is 'vier' het toverwoord (zie 7.4): Aan een tafeltje in café of restaurant mogen de komende vier weken niet meer dan vier personen zitten en per huishouden mogen niet meer dan vier mensen thuis worden uitgenodigd..

In vergelijking met de rest van Europa doet Nederland het teleurstellend (zie 3.1 en 7.1). In vier weken tijd is het aantal besmettingen zo hard opgelopen, dat Nederland binnen Europa in de top-4 van de meest getroffen landen staat. Waar in de eerste golf Italië en daarna Spanje de belangrijkste brandhaarden waren, hoort Nederland bij deze tweede golf duidelijk tot de landen met de grootste uitbraak, omgerekend naar inwonertal. Lieten Spanje en Frankrijk in eerste instantie zorgwekkende cijfers zien, heeft Nederland nu deze landen ingehaald qua besmettingsgevallen. België volgt ongeveer hetzelfde patroon als Nederland. In Duitsland en Italië is het aantal nieuwe besmettingen vele malen lager, maar ook hier is inmiddels sprake van gestage stijging. Met een uitbraak die exponentieel kan groeien lopen deze cijfers mogelijk snel op, maar vooralsnog is de groei in Nederland veel groter.

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

5. Relatie oost-west en geopolitieke verhoudingen

Toelichting ›

6. Europa: één of verder verdeeld

Toelichting ›

7. Hoe unlock je de lockdown / Hoe draai je de exit terug?

Toelichting ›

8. Democratie, rechten en redelijkheid

Toelichting ›

9. Recessie of depressie

Toelichting ›

Overig

Dit artikel afdrukken