Het GroentenFruit Huis, het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) en de coalitie Gezonde Boodschappen pleiten voor een lager btw-tarief op groenten en fruit. Deze partijen boden vandaag hun manifest ‘Investeren in een gezonde toekomst’ aan de Tweede Kamer aan. Later deze week wordt het aangeboden aan staatssecretaris Blokhuis van VWS.

In een nieuwsbericht schrijft GroentenFruitHuis: "Het verlagen van het btw-tarief op groenten en fruit is de meest eenvoudig te implementeren leefstijlinterventie op korte termijn." Daarom vragen de organisaties de politiek om "inzet op de verhoging van de consumptie van groenten en fruit als speerpunt mee te nemen in hun partijcampagne." Dat is een investering in een gezonde toekomst: "het bevorderen van een gezond eetpatroon verdient zich terug."

Op 1 januari 2019 verhoogde de Nederlandse overheid het lage btw-tarief van 6% naar 9%. Een heikel besluit, want deze verandering maakte onder meer groente en fruit duurder. GroentenFruitHuis liet vorig jaar onderzoeken wat het gevolg was: consumenten bleken minder groenten (-14%) en fruit (-18%) te hebben gekocht, terwijl groente en fruit essentieel zijn voor goede gezondheid.

Na al eerdere pleidooien, speelt het GroenenFruitHuis nu in op het momentum van de coronacrisis. Dikke mensen lopen meer kans op een gecompliceerd ziekteverloop bij besmetting met SARS-CoV-19. Een nultarief, waar de organisaties vorig jaar nog voor pleitten, is van tafel. Dat bleek niet haalbaar. Een verlaging wel, zegt Redmar Wolf, hoogleraar Algemeen Belastingrecht: “Verlaging van het btw-tarief is ‘laaghangend fruit’ om te werken aan een gezondere maatschappij.”
Aanbieden manifest 'Investeren in een gezonde toekomst' aan Tweede Kamer en staatssecretaris
  • Deel
Druk af