11
Fotocredits: 'Boerenprotest 1 oktober', Annika de Jong, FL Media

FlashCDA rekt de politiek op

Besluiten in een democratie neem je als volgt. Je laat mensen stemmen. Die kiezen 150 man in de Tweede Kamer. En die elite van 150 mag vervolgens van alles vinden, daarover compromissen sluiten en dat aan de stemmers opleggen. Dat heet politiek. Het CDA wil daar verandering in brengen. De partij wil plannen maken en regeren met groepjes stemmers. Nieuwe, opgerekte politiek. Belangengroepen mogen allemaal aan tafel komen. Wat daar uitkomt, willen zij dan toch weer opleggen aan de meerderheid van Nederland. LTO Nederland, de boerenkoepel die vroeger machtig was, zegt graag aan deze nieuwe vorm van democratie mee te willen werken.

Boerderij - Registratie - Boerderij.nl , 30 sep 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #1
  • 30 sep '20
  • 20:34

We hadden een raadgevend referendum maar die werd mede door het CDA afgeschaft. En de politiek kennende negeren ze de uitslag als die voor hun ongunstig uitvalt.

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #2
  • 30 sep '20
  • 21:26

Referenda zijn in principe een leuk idee maar nogal gevaarlijk door het gemak waarmee populistische propaganda hier omarmt wordt, als ze echt willen "vernieuwen" moeten ze misschien de camera's uit de kamer halen en de stemmingen en presentie per partij online zetten dat scheelt meteen ook heel veel tijd waarin iedereen zijn quote op tv probeert te krijgen.
Als ze hun verhaal kwijt willen aan de kiezer moeten ze in al die tijd die dat oplevert maar een paar filmpjes online slingeren.

Gert van der Hoek
  • #3
  • 1 okt '20
  • 20:47

Lopen de belangengroepen op dit moment al niet de deur plat bij de politiek? Ik vraag me soms af door wie we geregeerd worden: door Shell, Unilever, enz , door de ambtenaren die zich laten sturen door NCO/NCW enz, of door de politiek? Die zich ook van alles laat influisteren door Shell, Unilever, NCO/NCW, enz. ?

De democratie opnieuw uitvinden lijkt mij inderdaad hard nodig. Maar niet op deze manier?

Jaap Graveland
Jaap Graveland natuurinclusieve landbouw, informatievoorziening natuur
  • #4
  • 1 okt '20
  • 23:05

Het zou kunnen werken, en het is niet helemaal nieuw. Het doet me denken aan de klimaattafels, aan de tafels (zo heette het daar ook) die werden gevormd met de div belangengroepen rond de verbinding tussen A13 en A20. En ik deed zelf een poos mee in de Waardtafel in onze Krimpenerwaard waarin vertegenwoordigers zitten van ondernemers, bewonersgroepen, boeren, natuurorganisaties. Doel: via deze participatie moeilijke onderwerpen die politiek 'vast zitten' tot oplossing brengen met integrale aanpak. Er zijn succesvolle voorbeelden (Markedal bij Breda, Buitenland van Rhoon) maar het zijn er niet veel en het is heel hard werken. Het kan bijna een baan worden, en vaak is er een kernorganisatie nodig, die dan ook deels betaald wordt.
Eigenlijk is het toch gewoon een gevolg van politiek onvermogen. Nl. onvermogen om als partijen samen tot oplossingen te komen. Bijv. over verduurzaming van de landbouw.
Maar eigenlijk moeten we dan misschien ook naar ons zelf kijken: wij kiezen toch de politici. We moeten meer bereid zijn politici te kiezen die breder willen kijken dan naar één belang en die creatief zijn in zoeken van oplossingen die beter zijn dan compromissen. Die politici zijn er wel, maar hebben in het algemeen niet zo'n profileringsdrang.
Nou ja, tijd voor een experiment: kabinet, nodig agrar. en natuurorganisaties opnieuw uit om een voorstel te maken voor verduurzaming van de landbouw. Kijken of ze er samen uitkomen, de politiek komt er zelf niet uit, dat is wel duidelijk. Ook al hebben we ze daarvoor wel aangesteld.
Idem voor industrie, transportsector, energievoorziening.

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #5
  • 2 okt '20
  • 0:01

In de Economist van vorige week (19-25 Sept) stond een goed artikel over "citizen's assemblies". Een enigszins vergelijkbare manier om in de politiek vastgelopen kwesties op een andere participatieve manier tegen het licht te houden. Maar niet met impliciete directe vertegenwoordiging van belangengroepen erin, want dan wordt het toch weer politiek, alleen op een iets ander niveau. Daar zit volgens mij de reden voor het semi-failliet van dat getafel.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.