Vandaag het nieuws van 16 september. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump is een coronavaccin over 3 à 4 weken al beschikbaar (zie 2.4 en 2.5). Tegen nieuwszender ABC News zei hij dinsdag: "We zijn heel dichtbij een vaccin. Als je de waarheid wil weten: de vorige regering zou misschien jaren nodig hebben gehad om met een vaccin te komen vanwege de FDA (Food and Drug Administration) en alle goedkeuringen. En wij zijn weken verwijderd van het vaccin, weet je, het kunnen drie weken zijn, vier weken." Trumps raadgever, immunoloog Anthony Fauci noemt dat onwaarschijnlijk en houdt rekening met een eerste beschikbaarheid in november of december.

Wanneer het vaccin beschikbaar is, zal het nog niet meteen voor iedereen beschikbaar zijn. Over de verdeelsleutel van een beperkte eerste oplage is nog weinig bekend. Epidemiologen, immunologen, artsen en ethici denken na over dit verdeelvraagstuk (zie 7.1). Het antwoord blijkt af te hangen van wat er met de vaccinatie bereikt moet worden. Amerikaanse onderzoekers simuleerden verschillende ‘vaccinatiescenario’s’, waarbij vier verschillende leeftijdsgroepen ingeënt worden. Ze hielden rekening met de contact­patronen voor ­verschillende leeftijden en het ­risico op een ernstig verloop van Covid-19.

Twee voorbeelden: Crush the curve – het aantal infecties zo snel mogelijk doen dalen – lukt het best door de 20- tot 49-jarigen als eersten te vaccineren. Voor de strategie Flatten the curve – de ergste gevolgen met veel covid-19-doden voorkomen – moeten de ­60-plussers voorrang krijgen.

In Nederland stijgt juist onder jongeren het aantal besmettingen fiks (zie 3.6 en 3.7). In Delft luidden de studentenverenigingen vandaag de noodklok. "Het is 5 voor 12", zeggen ze. Het aantal besmettingen in de studentenstad is de laatste weken fors gestegen en studenten maken 80 procent uit van de positief geteste mensen. De meeste van die besmettingen vinden plaats in studentenhuizen. Studenten wonen vaak met veel huisgenoten en delen knusse, maar matig schoongemaakte gemeenschappelijke ruimtes.

In veel gevallen herstellen de jonge coronapatiënten thuis. Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zegt tegen de Volkskrant (zie 3.7): "Het virus piekt onder de twintigers maar die zien we, op een enkeling na, nauwelijks op de ic." Uit een rapportage van de stichting NICE, die alle gegevens over de ic-opnames registreert blijkt, dat coronapatiënten gemiddeld korter op de ic liggen dan aan het begin van de pandemie. Verbleven patiënten in de maanden maart en april gemiddeld bijna 21 dagen op de intensive care, in de maanden juli en augustus lagen ze er nog maar bijna 13 dagen.

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

5. Relatie oost-west en geopolitieke verhoudingen

Toelichting ›

    6. Europa: één of verder verdeeld

    Toelichting ›
    Dit artikel afdrukken