Vandaag het nieuws van 7 september. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Uit de zesde gedragsmonitor van de Gedragsunit van het RIVM, onder ruim 60.000 mensen, blijkt dat de coronavoorschriften in de praktijk maar matig worden nageleefd (zie 2.1 en 2.2).
Zo gaan mensen met corona-achtige klachten even veel naar buiten als mensen zonder klachten: 90 procent heeft minstens één keer boodschappen gedaan, 43 procent is naar het werk gegaan, 41 procent naar de horeca. Van de mensen die nauw contact hebben gehad met een positief getest persoon is bijna de helft (45 procent) niet in quarantaine gegaan. En van de mensen met klachten heeft eveneens bijna de helft zich de afgelopen zes weken niet laten testen, blijkt uit het onderzoek.

Ook het vertrouwen van de bevolking in de manier waarop de overheid het virus onder controle probeert te houden is de afgelopen maanden gedaald: van 75% in april tot 52% nu. Een 'optater', schrijft het AD (zie 2.3).

Bemoedigend is dan wel weer dat de basismaatregelen (handen wassen, anderhalve meter afstand houden en drukte vermijden) op een ruim draagvlak kunnen rekenen. Zo blijkt 98% van de respondenten geen handen meer te geven. De steun voor het 1,5 meter afstand houden nam toe van 68% naar 82% (al bleek 49% van de respondenten in de week voor het onderzoek op een drukke plek te zijn geweest waar ze geen 1,5 meter afstand konden houden). Thuiswerken kan op steun van 69% rekenen (dat was 58%).

Om aan de kritiek tegemoet te komen, organiseren minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge morgen (woensdag 8 september, vanaf 13.00u) een 'inspraaksessie'. De Facebook-teller staat al op ruim 1.300 opmerkingen.


1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

Relatie Oost-West en geopolitieke verhoudingen

Toelichting ›
Dit artikel afdrukken