Dinsdag begint een nieuwe onderhandelingsronde over het brexit-handelsakkoord. De onderhandelaars hebben tot 15 oktober, liet de Britse premier Boris Johnson weten. Ligt er op die deadline geen akkoord, dan ontstaat tussen Groot-Brittannië en de EU een handelsrelatie zoals die tussen de EU en Australië bestaat [op basis van de maximumtarieven van de Wereldhandelsorganisatie, red], met andere woorden een 'no deal'. Dat zou volgens Johnson 'een goed resultaat' zijn. "Het heeft geen zin om na te denken over tijdlijnen na dat tijdstip. Als het ons niet lukt om dan overeenstemming te bereiken... dan moeten wij dat allebei accepteren en verder gaan," aldus de Britse premier.

Ook in Europa werd al met deze deadline rekening gehouden, omdat een conceptakkoord nog omgezet moet worden in wetten, de deal nog door het Europees Parlement moet en sommige nationale parlementen nog over de overeenkomst moeten stemmen.

'Bom'
Maar aan de vooravond van de nieuwe onderhandelingsronde legde de Britse premier Boris Johnson nog een extra bom onder de brexitonderhandelingen, via de Financial Times. In de krant melden bronnen dat de Britse regering een wetsvoorstel zou voorbereiden dat "de juridische bepalingen uit delen van het terugtrekkingsakkoord tenietdoet", onder meer omtrent staatshulp en de Noord-Ierse douane.

Het nieuws leidt tot onrust aan beide zijden van het Kanaal. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, reageerde fel. De afspraken die Brussel en Londen al maakten vormen "de voorwaarde voor eender welk toekomstig partnerschap", schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd. Von der Leyen beklemtoont dat de afspraken over Noord-Ierland essentieel zijn om "de vrede en stabiliteit op het eiland en de integriteit van de interne markt te beschermen." Volgens het uittredingsakkoord zal Londen in Noord-Ierland de Europese regels en douanetarieven gaan toepassen, zodat de grens met Ierland gegarandeerd open blijft.

De Ieren zijn minder diplomatiek: 'verraad', noemt plaatsvervangend premier Michelle O'Neill iedere afwijking van de afspraken over de Ierse grens. 'Charlatans', twittert de Schotse premier Nicola Sturgeon, die de Britse regering bij voorbaat de schuld in de schoenen schuift voor de eventuele economische schade die uit een 'harde brexit' gaat voortvloeien.

De Nederlandse premier Mark Rutte houdt vertrouwen in een goede afloop, legt RTL vast:


Het Verenigd Koninkrijk is na Duitsland de belangrijkste handelspartner van Nederland. De exportwaarde naar het land bedroeg volgens een berekening van het CBS uit 2019 €25,5 miljard. De export van landbouwproducten en levensmiddelen nemen de derde plaats in van de belangrijkste exportproducten. De export van verse producten kan door een harde brexit een tijdlang onmogelijk worden door bederf tijdens het transport. Vooral de Nederlandse tuinbouw zal daardoor omzetderving kunnen ervaren. Die marktverliezen komen bovenop de nog altijd door de Coronacrisis niet herstelde markten voor verse groente en fruit, zodat de inkoopprijzen van AGF-producten onder druk kunnen komen.
Dit artikel afdrukken