De timing van de dagelijkse maaltijden is van invloed op de gezondheid. Stevig ontbijten is beter dan zwaar tafelen ‘s avonds. Het lichaam heeft liever ’s ochtends een lading koolhydraten dan ’s avonds. En de kans dat je ’s avonds ongezonder en meer eet dan ’s ochtends is groot. Drie nieuwe studies wijzen gezamenlijk naar een noodzakelijke verschuiving in onze eetgewoonten. Zet de zetmeelwekker maar voor het ontbijt.
Het tijdstip waarop we de dagelijkse maaltijden nuttigen, de verdeling van de calorieën en de macronutriënten die de verschillende maaltijden bevatten en de regelmaat van de vaste dagelijkse eetmomenten hebben invloed op de gezondheid en het lichaamsgewicht. Het lichaam heeft een biologisch ritme en door de voeding goed te timen kan dat ritme optimaal gevolgd worden. Het onderzoeksveld van het zogeheten chrono-nutrition heeft nieuws te melden.
‘Carbs clock’
Een belangrijk metabool systeem dat beïnvloed wordt door de regelmaat van de energietoevoer is de glucosehomeostase, de strakke regulering van de bloedsuikerspiegel. Met een RCT, een gerandomiseerde klinische trial, toonden Singaporese en Zwitserse onderzoekers aan dat het moment van de dag waarop koolhydraatrijk voedsel gegeten wordt, ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds, veel verschil maakt. De zogeheten postprandiale glycemische respons, de verandering van het bloedsuikerniveau na de maaltijd, is ’s avonds hoger.
Hongergevoelens
Uit een nieuwe Britse studie zou blijken dat wie het meeste van zijn dagelijkse voeding ’s avonds eet, niet alleen méér eet, maar ook vaker voeding van mindere kwaliteit: meer zout, vet en suiker, minder micronutriënten, eiwitten en vezels. EurekAlert signaleert de presentatie van het onderzoek op de European and International Conference on Obesity (ECOICO 2020) die begin september (virtueel) gehouden is.
“Hongergevoelens volgen een sterk dagelijks ritmisch patroon en zijn vaak het meest intens later op de dag. Dit fenomeen kan zowel het type als de hoeveelheid voedsel dat we eten beïnvloeden,“ aldus de Britse onderzoekers. Zij baseerden zich op data over voedingsgewoonten van ruim duizend volwassen Britten.
Gemiddeld wordt 40 procent van de dagelijkse calorieën ’s avonds gegeten. De deelnemers die meer dan dat gemiddelde bij het ontbijt eten, waren lichter en gezonder dan de deelnemers die meer dan gemiddeld ’s avonds eten. De timing van de maaltijden kan een belangrijk middel zijn bij het verbeteren van eetgewoonten, zeggen de onderzoekers. Nader onderzoek moet uitwijzen wat de betekenis van die timing kan zijn voor de gezondheid.
UPF’s
Onderzoek naar gezonde voedingspatronen is rijkelijk voorhanden. Zo langzamerhand is wel duidelijk wat wel en niet (en hoeveel of hoe weinig) van voedingsmiddelen het ideale menu bepalen. Maar een overzicht van de invloed van het groeiende aandeel ultra processed food (UPF’s) in de dagelijkse hap van de wereldbevolking ontbrak tot nu toe.
“De hele wereld is getuige geweest van een dramatische overgang in de voedselconsumptiepatronen. Onbewerkte of minimaal bewerkte voedingsmiddelen en vers bereide maaltijden worden geleidelijk aan door UPF's verdrongen.” En gelijk op met die overgang is er een stijging van ‘noncommunicable diseases (NCDs)’, niet-overdraagbare ziekten, ook wel westerse ziekten genoemd. Dat stellen medewerkers van de Wuhan University in de meta-analyse ‘Consumption of ultra-processed foods and health outcomes: a systematic review of epidemiological studies’ in het vakblad Nutrition Journal.
Waslijst
Voor deze systematische review selecteerden de onderzoekers 20 epidemiologische studies, die alle hadden gekeken naar het statistische verband tussen de consumptie van UPF’s in een bepaalde bevolkingsgroep en het vóorkomen van een waslijst aan ziektes, van hart en hersenen, van de luchtwegen, van de darmen, van het metabole systeem, van het lichaamsgewicht, van veroudering, van zwangerschap, en diverse typen kanker.
De aanbeveling van de Chinese onderzoekers, die beweren “de meest uitgebreide systematische review van het onderwerp tot nu toe” te hebben afgeleverd, mag duidelijk zijn: minder UPF’s eten om NCD’s te voorkomen. Te beginnen met beter te ontbijten, en ’s avonds minder te eten.
Dit artikel afdrukken
‘Carbs clock’
Een belangrijk metabool systeem dat beïnvloed wordt door de regelmaat van de energietoevoer is de glucosehomeostase, de strakke regulering van de bloedsuikerspiegel. Met een RCT, een gerandomiseerde klinische trial, toonden Singaporese en Zwitserse onderzoekers aan dat het moment van de dag waarop koolhydraatrijk voedsel gegeten wordt, ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds, veel verschil maakt. De zogeheten postprandiale glycemische respons, de verandering van het bloedsuikerniveau na de maaltijd, is ’s avonds hoger.
Gemiddeld wordt 40 procent van de dagelijkse calorieën ’s avonds gegeten. De deelnemers die meer dan dat gemiddelde bij het ontbijt eten, waren lichter en gezonder dan de deelnemers die meer dan gemiddeld ’s avonds etenBij gelijke hoeveelheden calorieën uit koolhydraten, over de hele dag gerekend, leidt de gewoonte om ’s avonds veel koolhydraten te eten eerder tot overgewicht dan de gewoonte om te ontbijten met veel koolhydraten. Er bestaat dus zoiets als een ‘carbs clock’, opperen de onderzoekers. Zeg maar een zetmeelwekker. Vooral diabetespatiënten moeten hun glycemische respons in de gaten houden. Maar ook ouderen en mensen met overgewicht, die vaak het metabool syndroom hebben, doen er goed aan hun consumptie van vooral snelle koolhydraten te beperken. Op zich geen nieuws.
Hongergevoelens
Uit een nieuwe Britse studie zou blijken dat wie het meeste van zijn dagelijkse voeding ’s avonds eet, niet alleen méér eet, maar ook vaker voeding van mindere kwaliteit: meer zout, vet en suiker, minder micronutriënten, eiwitten en vezels. EurekAlert signaleert de presentatie van het onderzoek op de European and International Conference on Obesity (ECOICO 2020) die begin september (virtueel) gehouden is.
“Hongergevoelens volgen een sterk dagelijks ritmisch patroon en zijn vaak het meest intens later op de dag. Dit fenomeen kan zowel het type als de hoeveelheid voedsel dat we eten beïnvloeden,“ aldus de Britse onderzoekers. Zij baseerden zich op data over voedingsgewoonten van ruim duizend volwassen Britten.
Gemiddeld wordt 40 procent van de dagelijkse calorieën ’s avonds gegeten. De deelnemers die meer dan dat gemiddelde bij het ontbijt eten, waren lichter en gezonder dan de deelnemers die meer dan gemiddeld ’s avonds eten. De timing van de maaltijden kan een belangrijk middel zijn bij het verbeteren van eetgewoonten, zeggen de onderzoekers. Nader onderzoek moet uitwijzen wat de betekenis van die timing kan zijn voor de gezondheid.
UPF’s
Onderzoek naar gezonde voedingspatronen is rijkelijk voorhanden. Zo langzamerhand is wel duidelijk wat wel en niet (en hoeveel of hoe weinig) van voedingsmiddelen het ideale menu bepalen. Maar een overzicht van de invloed van het groeiende aandeel ultra processed food (UPF’s) in de dagelijkse hap van de wereldbevolking ontbrak tot nu toe.
“De hele wereld is getuige geweest van een dramatische overgang in de voedselconsumptiepatronen. Onbewerkte of minimaal bewerkte voedingsmiddelen en vers bereide maaltijden worden geleidelijk aan door UPF's verdrongen.” En gelijk op met die overgang is er een stijging van ‘noncommunicable diseases (NCDs)’, niet-overdraagbare ziekten, ook wel westerse ziekten genoemd. Dat stellen medewerkers van de Wuhan University in de meta-analyse ‘Consumption of ultra-processed foods and health outcomes: a systematic review of epidemiological studies’ in het vakblad Nutrition Journal.
Waslijst
Voor deze systematische review selecteerden de onderzoekers 20 epidemiologische studies, die alle hadden gekeken naar het statistische verband tussen de consumptie van UPF’s in een bepaalde bevolkingsgroep en het vóorkomen van een waslijst aan ziektes, van hart en hersenen, van de luchtwegen, van de darmen, van het metabole systeem, van het lichaamsgewicht, van veroudering, van zwangerschap, en diverse typen kanker.
De aanbeveling van de Chinese onderzoekers, die beweren “de meest uitgebreide systematische review van het onderwerp tot nu toe” te hebben afgeleverd, mag duidelijk zijn: minder UPF’s eten om NCD’s te voorkomen. Te beginnen met beter te ontbijten, en ’s avonds minder te eten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Als je 's avonds koolhydraten eet hoeven die toch niet ongezonder te zijn? Hier staat regelmatig 's avonds een maaltijd op het menu met koolhydraten, maar die maaltijden hebben niets te maken met UPF's.
Nee Sytske #1, de koolhydraten die je 's avonds eet hoeven ook niet slechter te zijn en zijn dat ook niet omdat je ze 's avonds eet. Uit het onderzoek van de eetgewoonten blijkt dat de koolhydraten die men 's avonds eet vaak wel uit ongezondere voeding komen. Het avondeten en de snacks 's avonds en 's nachts zijn vaak van mindere kwaliteit dan die van het ontbijt. 's Avonds eet 'men' vaak kant-en-klaar en fastfood, met geraffineerde koolhydraten, 's ochtend gezonde volle graanproducten. Het lijkt er dus op dat het oude adagium 'ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een bedelaar' wel degelijk (statistische) waarheid bevat.
Dat geldt dan ook voor ontbijten... en lunches... behoeften aan tussendoortjes...
Niet eens met dit onderzoek. Zo veel factoren spelen een rol.
Een eiwitrijk ontbijt is juist geweldig. Met rauwkost om je darmflora te promoten, andere vitaminen binnen te krijgen - die minder in die eiwitrijke voeding zitten.
(met name gladde) Soep (in vele landen een ontbijt gewoonte) vermindert het hongergevoel, behoefte aan snacks, snelle koolhydraten enorm - later op de dag. De Zuid/Oost Mediterrane en Arabische gewoonte om falafel, humus (e.d.), olijven, te nuttigen bij het ontbijt. Met gevarieerde rauwkost (olijfolie, wijnazijn) en (inderdaad koolhydraten - maar in balans) brood. Yoghurt met (koolhydraatrijke) zuidvruchten vaak. Thee en koffie (met suiker) erbij. Helemaal perfect.
Totaal verschillend van saaie koolhydraatrijke Unilever ontbijten, cereals. Met andere fabrieksproducten (zoals vleeswaar met schadelijk nitrietzout en fosfaten, margarine, zoetigheid).
Ook het Engelse ontbijt - met witte bonen in tomatensaus, gebakken ei, of bloedworst, etc is dan veel beter - ondanks die moderne bacon met E250/450 (maar dat is niet de bacon zoals die traditioneel was, maar industrieel geïntroduceerd).
Waardeloze inzichten levert stuk dit op. Zet mensen totaal op het verkeerde spoor wat voeding betreft.
Koolhydraten hoeven niet slecht te zijn. Het gaat om het totaal. En ook bij het ontbijt kun je vreselijk slechte koolhydraten tot je nemen. En enorm goede. Zie ook mijn - beperkt gehouden - Voedingsadvies pagina.
Dat mensen in onderzoek hier geneigd zijn slechte koolhydraten te nuttigen 's avonds? Is dat een goede reden voor deze ingang? Dan maar cereals 's ochtends? Taksi, chocomel en snoep eerder op de dag? Het liefste een industrie boterham met ongezonde margarine en hagelslag op het begin van de dag?
Het gaat om aanleren van goede voeding. En dat begint bij thuis en voedingsonderwijs, smaken waarderen, prioriteiten stellen, tijd nemen. De enorme sociale waarde die voeding binnen het gezin/ in onze maatschappij kan hebben ook. Die nu vergeten lijkt in alle haast om veel geld te verdienen voor die snelle auto om op je werk te komen, snelle hap... die saaie standaard meegegeven boterham als lunch. Gemakzucht zonder inhoud... verre vakanties, luxe uiterlijke schijn. De echte waarden in het leven.. kennis/ bewustzijn daarvan.. zijn uit het oog verloren onder alle structuren en propagandageweld hier. En daarmee gezonde voeding.
Jaap Seidell
Ik vind het maar een vreemd onderzoek.
Als je het over het tijdstip van koolhydraten/zetmeel eten wilt hebben moet je daar over laten gaan.
Zie ook wat Frank zegt, want veel van die (suikerrijke) ontbijtgranen vallen toch ook onder UPF's?
Goed stuk. Het schijnt zelfs zo te zijn dat je van het ontbijt warmer wordt (diet induced thermogenis) dan van het avondeten. Zou een paar gram lichaamsvet schelen. Alweer iets dat pleit voor een stevig ontbijt.