Met die inleidende zinnen meent het Vlaamse Nieuwsblad nieuws te brengen. Het bericht is gebaseerd op nieuw onderzoek dat stellig concludeert dat er geen veilig niveau is vast te stellen voor de inname van cafeïne tijdens de zwangerschap. Vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden, zou daarom geadviseerd moeten worden om cafeïne in zijn geheel te vermijden.

Volgens huidige richtlijnen mogen zwangere vrouwen tot 200 milligram cafeïne per dag innemen. Populaire bronnen voor het stofje zijn niet alleen koffie, maar ook thee, cola en chocolade. Al die producten zouden op basis van het onderzoek verboden moeten worden in de voedingsrichtlijnen voor aanstaande moeders en vrouwen met een kinderwens.

Volgens het onderzoek is de consumptie van cafeïne gelinkt aan een verhoogde kans op een miskraam, een laag geboortegewicht, doodgeboorte, acute leukemie tijdens de kindertijd en overgewicht of obesitas.

Het onderzoek is een typisch voorbeeld van onprecieze data-verzameling die veel voorkomt in de voedingswetenschap. Niettemin worden er uitgebreide analyses op gedaan en worden de data ook nog eens gecorrigeerd op basis van vooronderstellingen over de leefomgeving en fysieke toestand van de respondenten. Aan het resultaat worden vervolgens nadrukkelijke conclusies verbonden die door andere onderzoekers weer worden tegengesproken. Dergelijk 'nieuws' is schering en inslag en houdt de media en gezondheidsautoriteiten bezig.

Ook in dit geval zijn verschillende wetenschappers kritisch over het onderzoek. “Niet alleen berusten de resultaten vaak op de herinnering van vrouwen over hoeveel cafeïne ze gedronken hebben en kunnen ze dus fout zijn, daarnaast is het ook moeilijk om andere risicofactoren - zoals roken - uit te sluiten”, zegt Andrew Shennan, professor verloskunde aan het Kings College in Londen.
Dit artikel afdrukken