Cafeïne - in welke hoeveelheid ook - is slecht voor je ongeboren kind. Drink dus geen druppel koffie of thee meer tijdens de zwangerschap”, zo luidt de conclusie van een nieuwe studie. Al komt het onderzoek wel meteen onder vuur te liggen. “Paniekzaaierij.”
Met die inleidende zinnen meent het Vlaamse Nieuwsblad nieuws te brengen. Het bericht is gebaseerd op nieuw onderzoek dat stellig concludeert dat er geen veilig niveau is vast te stellen voor de inname van cafeïne tijdens de zwangerschap. Vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden, zou daarom geadviseerd moeten worden om cafeïne in zijn geheel te vermijden.
Volgens huidige richtlijnen mogen zwangere vrouwen tot 200 milligram cafeïne per dag innemen. Populaire bronnen voor het stofje zijn niet alleen koffie, maar ook thee, cola en chocolade. Al die producten zouden op basis van het onderzoek verboden moeten worden in de voedingsrichtlijnen voor aanstaande moeders en vrouwen met een kinderwens.
Volgens het onderzoek is de consumptie van cafeïne gelinkt aan een verhoogde kans op een miskraam, een laag geboortegewicht, doodgeboorte, acute leukemie tijdens de kindertijd en overgewicht of obesitas.
Het onderzoek is een typisch voorbeeld van onprecieze data-verzameling die veel voorkomt in de voedingswetenschap. Niettemin worden er uitgebreide analyses op gedaan en worden de data ook nog eens gecorrigeerd op basis van vooronderstellingen over de leefomgeving en fysieke toestand van de respondenten. Aan het resultaat worden vervolgens nadrukkelijke conclusies verbonden die door andere onderzoekers weer worden tegengesproken. Dergelijk 'nieuws' is schering en inslag en houdt de media en gezondheidsautoriteiten bezig.
Ook in dit geval zijn verschillende wetenschappers kritisch over het onderzoek. “Niet alleen berusten de resultaten vaak op de herinnering van vrouwen over hoeveel cafeïne ze gedronken hebben en kunnen ze dus fout zijn, daarnaast is het ook moeilijk om andere risicofactoren - zoals roken - uit te sluiten”, zegt Andrew Shennan, professor verloskunde aan het Kings College in Londen.
Dit artikel afdrukken
Volgens huidige richtlijnen mogen zwangere vrouwen tot 200 milligram cafeïne per dag innemen. Populaire bronnen voor het stofje zijn niet alleen koffie, maar ook thee, cola en chocolade. Al die producten zouden op basis van het onderzoek verboden moeten worden in de voedingsrichtlijnen voor aanstaande moeders en vrouwen met een kinderwens.
Volgens het onderzoek is de consumptie van cafeïne gelinkt aan een verhoogde kans op een miskraam, een laag geboortegewicht, doodgeboorte, acute leukemie tijdens de kindertijd en overgewicht of obesitas.
Het onderzoek is een typisch voorbeeld van onprecieze data-verzameling die veel voorkomt in de voedingswetenschap. Niettemin worden er uitgebreide analyses op gedaan en worden de data ook nog eens gecorrigeerd op basis van vooronderstellingen over de leefomgeving en fysieke toestand van de respondenten. Aan het resultaat worden vervolgens nadrukkelijke conclusies verbonden die door andere onderzoekers weer worden tegengesproken. Dergelijk 'nieuws' is schering en inslag en houdt de media en gezondheidsautoriteiten bezig.
Ook in dit geval zijn verschillende wetenschappers kritisch over het onderzoek. “Niet alleen berusten de resultaten vaak op de herinnering van vrouwen over hoeveel cafeïne ze gedronken hebben en kunnen ze dus fout zijn, daarnaast is het ook moeilijk om andere risicofactoren - zoals roken - uit te sluiten”, zegt Andrew Shennan, professor verloskunde aan het Kings College in Londen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Enigszins off-topic, maar toch: hier in Costa Rica krijgen baby's al wat koffie in de fles toegevoegd. Zonder duidelijk waarneembare schadelijke effecten op latere leeftijd - maar het is ook nooit onderzocht via de vergelijking met een controlegroep, denk ik.
#1 Jur,
Weet je ook waarom die baby's koffie in de fles toegevoegd krijgen?
Systske #2, de verklaring die ik hoorde in de (meestal armere) gezinnen waar ik het zag: een kwestie van gewoonte. Hun ouders deden het, de ouders van hun ouders etc. Sowieso is CR een land met hoge koffieconsumptie per capita (in Latijns Amerika staan ze op de tweede plaats, na de Brazilianen) en de hele ontwikkeling van het land sinds medio 19e eeuw is gemarkeerd door de koffieproductie en -export. Het zit in het nationale DNA, denk ik... Op Internet heb ik geen verklaring kunnen vinden.
Overigens is het niet heel veel koffie hoor, die ze toevoegen aan de fles. Een scheutje. Hele slappe koffie-verkeerd dus.
Laat ik een wedervraag stellen: is er onderzoek bekend waaruit blijkt dat koffie bij kleine kinderen schadelijk is? Een Engelstalige site meldt: "Coffee break! Babies drink coffee. You read that right- some parents pour coffee into baby bottles. It’s, ridiculously unhealthy for babies, I know, but when you live in a coffee producing nation, people start young!", maar zegt niet waaróm het ongezond is. De maag misschien? Slapeloosheid? Er is vast wel iemand op Foodlog die dit weet.
Jur #1 , Zou men daar denken dat het de kans op zuigelingensterfte verminderd?
In het cafeïne overzicht dat Jaap Seidell onlangs twitterde ook iets opmerkelijks:
"may be effective for treating apnea of prematurity in infants"
Dat vraag ik me af, Joep. Dan zouden wel heel veel ouders hier (en nergens anders, kennelijk?) dat weten, of gehoord hebben van hun huisarts.
Ik blijf dus zoeken naar, of wachten op, een wat algemener antwoord op de vraag: is koffie (in de fles) goed of slecht voor baby's en peuters? Of maakt het niet uit?