Imke de Boer heeft altijd gelijk!
Britse onderzoekers denken dat het sojamelk toch niet zo duurzaam is als we in de krant lezen. Voor soja wordt regenwoud gekapt. Ook blijken grazende dieren een techniekloos middel om aangetaste bodems te herstellen én tegelijk voedsel voor mensen op te leveren. Vanuit Wageningen zegt prof. Imke de Boer het al jaren: dieren die de kringloop versterken, moet je juist wel eten. Zijn er genoeg voor iedereen? Natuurlijk niet, maar compromisloos veganisme is in de ideale wereld geen oplossing.
Het is sojadrink.. of is sojamelk melk van koeien op een sojadieet? Soort maïskip?
.....grazende dieren, een techniekloos middel om aangetaste bodem te herstellen. Dus meer natuurkoeien in de uiterwaarden om de grond aldaar te ontgiften?
Er valt alleen nogal wat af te doen aan de bevindingen van die Britse onderzoekers. Ze concluderen dat er meer soja in 1L sojamelk zit dan in 1L koemelk en dat koemelk daarom minder slecht voor het milieu is, zonder de algehele milieuimpact te vergelijken en bijvoorbeeld in te gaan op stikstof en methaan emissies of het gebruik van soja in de (Britse) varken en pluimvee sector.
Het is trouwens niet aannemelijk dat in het VK verkochte sojamelk een zelfde link met ontbossing in Latijns Amerika heeft als de soja die in het VK gebruikt wordt als veevoer. In Brazilië en Argentinië wordt bijna alleen genetisch gemodificeerd soja verbouwd. In de EU en het VK wordt GM soja weinig (tot niet) in voedsel gebruikt (zie voor meer mijn FCRN blog over soja in het VK).
Ah, dus een veganist drinkt SOWIESO sojamelk?
Wat als die dat niet doet? Dan gaat het onderzoek niet op?
Wat als je veganist bent om de overmatige vleesconsumptie van je medemensen te compenseren?
Rare journalistiek van iets wat best relevant had kunnen klinken.
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.