12
Fotocredits: 'Koeien bij de Lek Culemborg', FL media

FlashGiftige natuurkoeien aan de rivier

De NVWA constateert hoge doses gif in, nota bene, natuurkoeien die in de uiterwaarden van de grote rivieren lopen. De Waal zou het probleem zijn en het is nieuws. DE Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat onderzoek doen. Toch is het een beetje gek. Onze grote rivieren voeren alle vuil uit Europa mee en deponeren die in de uiterwaarden. Het is dus niets nieuws. Het is iets dat je juíst daar verwacht.

Brabants Dagblad - Runderen langs Waal zitten vol gif, verkoop van ?oervlees? stilgelegd, 18 aug 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Gert van der Hoek
  • #12
  • 2 sep '20
  • 16:10

Vandaag een interessant bericht via Zembla:

"Rijkswaterstaat maakt cruciale rekenfout bij omstreden granulietstort"

Rekenfout is hier een eufemisme voor sjoemelen en bedrog. Dat kan dit ministerie als geen ander, zie de dossiers rondom de luchthavens in Nederland. Bijvoorbeeld Lelystad en stikstof, Schiphol en geluid, enz., enz..

De "rekenfout" scheelt een factor 1000 (!). Gifstort in natuurgebieden, dat komt nu wellicht boven water. Er zijn nog veel meer gebieden in Nederland met vergelijkbare verhalen.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #11
  • 22 aug '20
  • 22:32

Nick Trachet over lever:
- 'Vandaag eten wij alleen nog vlees van jonge dieren, veel vergif kan daar nog niet in zijn opgestapeld.'
- Kalfslever, niet uit de supermarkt want die is ouder (vaarzen of zelfs nog ouder).

Wat ik verder tegenkom, d'r zit vet in en nogal wat cholesterol en dus niet voor Hollanders geschikt. Gezondheidswaarde 4,6 van de 10 (voedingswaardetabel.nl).

Maarrr volgens Open Food Facts:
- Foie de veau, Nutriscore A, Nova 1 (onbewerkt) :-)
- Paté de foie (leverpastei, -kaas, worst), Nutriscore E, Nova 4 (UPF) ☹

De overige bestanddelen van rauwe kalfslever vond ik hier. Niet alle medicijnresten worden in mensenlevers volledig afgebroken. Een aantal medicijnen vereisen regelmatige controle hierop. Hoe dat met kalfjes is weet ik niet, bij voorkeur Bio kalfjes of krijgen kalfjes geen medicijnen?

Waar is kalfslever gebleven?
Meeste kalfslever wordt hier om zeep geholpen door er een UPF product van te maken. Makkelijk, lucratief, bovendien hebben supers nou eenmaal iets tegen vers dat kan bederven.
Onze bekende grootgrutter heeft geen andere lever dan de ongezond scorende leverworst, -kaas en -pastei. Gelukkig is kalfslever wél verkrijgbaar in België, Duitsland, Frankrijk en bij diverse internetslagers. (Wat kan een rijk land toch arm zijn!)

Het Voedingscentrum.
Ons VC kent geen kalfslever in de zoekopdracht. Zoek je op lever, dan krijgt dan een overzicht van allerlei akelige leverziektes.

Gert van der Hoek
  • #10
  • 22 aug '20
  • 13:32

#8 "pas op met snel groot gejaagde dieren".

Misschien vanuit een bepaalde visie op foie gras? Het hebben van een vervette lever is inderdaad niet aan te raden ( geldt voor de helft of meer van de volwassen Nederlanders?), het consumeren ervan valt wel mee?

Marco Maas
Marco Maas Land- en tuinbouwtechnologie
  • #9
  • 21 aug '20
  • 14:40

De dieren werden geslacht voor menselijke consumptie, incl. de levers. De NVWA is er volgens mij n.a.v. een steekproef achter gekomen dat de gehaltes te hoog waren, als het toch niet voor menselijke consumptie is zijn er m.i. overigens geen controles. Vervolgens moest de boer die het vlees zelf aan klanten verkocht had het vlees terug halen. Andere dieren (stieren) van het bedrijf die binnen waren afgemest waren wel in orde. Een ramp voor het bedrijf lijkt mij, hoe kun je naast het financiele verlies het vertrouwen weer terug winnen immers waarschijnlijk blijven de stoffen aan de (te) hoge kant in de uiterwaarden.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #8
  • 21 aug '20
  • 11:31

Over het eten van levers: het orgaan ruimt toxische stoffen op. Zelf eet ik het ook graag, daarom hoor ik nogal eens mensen zeggen: pas op met snel groot gejaagde dieren (kip 6 weken, varken 6 maanden) of intensief gebruikte dieren (10.000 liter melk per koe) want hun lever heeft te hard moeten werken en zit nog vol reststoffen.

Waarom het uit de winkels verdwijnt, zouden we eens moeten navragen. Vermoedelijk omdat mensen het niet meer kopen en niet zozeer vanwege de intensieve toxicologie.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.