De Chinese president Xi Jinping richt zich op voedselverspilling. "Schokkend en schrijnend" noemde hij de hoeveelheid voedsel die de 1,4 miljard Chinezen jaarlijks weggooien, aldus The Guardian.
Volgens een onderzoek uit 2018 zou alleen al in 4 grote Chinese steden jaarlijks 17 à 18 miljoen ton voedsel in de vuilnisbak verdwijnen. 29% daarvan bestaat uit groente, 24% uit rijst en noedels en 18% uit vlees. De hoeveelheid is genoeg om 30 tot 50 miljoen mensen te voeden.
In zijn speech zei Xi dat "we vast moeten blijven houden aan het crisisgevoel ten aanzien van onze voedselzekerheid. De impact van de Covid-19 pandemie van dit jaar heeft de alarmbel geluid."
Het crisisgevoel wordt nog versterkt door overstromingen in de afgelopen weken. Ze hebben oogsten in het veld verwoest, varkens laten verdrinken en joegen de sinds de pandemie toch al verhoogde voedselprijzen nog verder omhoog.
Voedselzekerheid is een belangrijk item voor China, omdat het land verre van zelfvoorzienend is. Nu de (handels)spanningen met de VS weer verder oplopen, trekt Xi Jinping alvast de broekriem aan.
Onmiddellijk na de oproep voor de 'clean waste'-campagne deden de eerste voorstellen om voedselverspilling aan te pakken opgang op de sociale media. Van halve en seniorenporties tot doggy bags en het door de Wuhan Catering Industry Association gelanceerde initiatief 'N-1', waarbij restaurantgasten één gerecht minder mogen bestellen dan het aantal gasten aan tafel. Een breuk met de Chinese gastvrijheidscultuur, waar leeggegeten borden een teken zijn dat er niet genoeg te eten was.
Volgens de FAO (2018) staat voedselverspilling na de aankoop door de consument nog altijd in schril contrast tot de voedselverliezen (gemeten in kilo's) tussen oogst en verkooppunt, maar is de verspilling door consumenten in de VS, de EU én geïndustrialiseerd Azië (in die volgorde) verreweg het hoogst. In lageinkomenslanden (sub-Sahara Afrika en Zuid-Oost Azië) is die verspilling het laagst en zijn ook de verliezen tussen oogst en verkooppunt het geringst.
Dit artikel afdrukken
In zijn speech zei Xi dat "we vast moeten blijven houden aan het crisisgevoel ten aanzien van onze voedselzekerheid. De impact van de Covid-19 pandemie van dit jaar heeft de alarmbel geluid."
Het crisisgevoel wordt nog versterkt door overstromingen in de afgelopen weken. Ze hebben oogsten in het veld verwoest, varkens laten verdrinken en joegen de sinds de pandemie toch al verhoogde voedselprijzen nog verder omhoog.
Voedselzekerheid is een belangrijk item voor China, omdat het land verre van zelfvoorzienend is. Nu de (handels)spanningen met de VS weer verder oplopen, trekt Xi Jinping alvast de broekriem aan.
Onmiddellijk na de oproep voor de 'clean waste'-campagne deden de eerste voorstellen om voedselverspilling aan te pakken opgang op de sociale media. Van halve en seniorenporties tot doggy bags en het door de Wuhan Catering Industry Association gelanceerde initiatief 'N-1', waarbij restaurantgasten één gerecht minder mogen bestellen dan het aantal gasten aan tafel. Een breuk met de Chinese gastvrijheidscultuur, waar leeggegeten borden een teken zijn dat er niet genoeg te eten was.
Volgens de FAO (2018) staat voedselverspilling na de aankoop door de consument nog altijd in schril contrast tot de voedselverliezen (gemeten in kilo's) tussen oogst en verkooppunt, maar is de verspilling door consumenten in de VS, de EU én geïndustrialiseerd Azië (in die volgorde) verreweg het hoogst. In lageinkomenslanden (sub-Sahara Afrika en Zuid-Oost Azië) is die verspilling het laagst en zijn ook de verliezen tussen oogst en verkooppunt het geringst.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
In het kader van de campagne dacht een restaurant in Changsha er goed aan te doen klanten vooraf te wegen. Bezoekers werden gevraagd de uitkomst in te voeren in een app. Die zou dan een menu aanbevelen, schrijft De Telegraaf.
Op het sociale netwerk Weibo ging het bericht viraal en werd er gesproken over fatshaming. In een verklaring gaat de eigenaar van het restaurant door het stof. "Onze intenties waren om te laten zien dat we tegen voedselverspilling zijn en om het bestellen van eten op een gezonde manier te stimuleren. We wilden nooit mensen gedwongen wegen."
De 'controle' van de overheid gaat erg ver in China. Nu zelfs over de hoeveelheid die je mag bestellen. Gaat te ver toch?